REZANJE TROŠKOVA

Svaki peti čovjek u državnoj upravi radi na poziciji šefa!?

Budući da u državnoj upravi ima 65.000 zaposlenih, znači da ih u šefovskim foteljama sjedi čak 13.000
 Sandra Šimunović/CROPIX

ZAGREB - Do kraja ove godine broj različitih državnih agencija, zavoda i uprava trebao bi biti znatno smanjen. Predsjednica Vlade Jadranka Kosor prilikom današnjeg posjeta Ministarstvu uprave najavila je u okviru Programa gospodarskog oporavka i racionalizaciju velikog broja zavoda i agencija kojih prema njezinim riječima ima više od 90!

Kriterij smanjivanja

Iznijela je premijerka i jedan dosad nepoznat podatak - svaki 5. zaposleni u državnoj upravi je na nekom rukovodećem položaju.

- Odnosno svaki peti je šef. Time se moramo ozbiljno pozabaviti - naglasila je premijerka. Budući da u državnoj upravi ima oko 65 tisuća zaposlenih, znači da ih u šefovskim foteljama sjedi čak 13 tisuća. Uz funkciju, naravno, idu i veće plaće i ostale beneficije.

Većina agencija i zavoda koji će biti smanjeni je, treba podsjetiti, osnovana upravo u proteklih šest godina HDZ-ove vlasti, koja ih je sada zbog krize odlučila smanjiti.

Stoga Ministarstvo uprave već za sjednicu Vlade idućeg tjedna mora predložiti kriterije prema kojima će se agencije, zavodi i uredi smanjivati, odnosno spajati ili uklapati u neka od postojećih ministarstava. Plan provedbe Programa gospodarskog oporavka propisao je i jasne rokove - već od listopada do prosinca ove godine bit će ukinute neke uredbe kojima su osnovane pojedine agencije i zavodi. A sve te agencije i zavodi, upozorila je predsjednica Vlade, imaju impresivan broj zaposlenih, ali i plaće koju su puno veće nego u ministarstvima.

Pet posto manje radnika

- To je neprihvatljivo - ocijenila je Kosor.

Premijerka je ponovila da će broj zaposlenih u državnoj upravi biti smanjen za 5 posto, a do lokalnih izbora bit će smanjen i broj općina, gradova i županija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:37