NEPRAVEDAN SUSTAV

'SVAKO DIJETE MORA IMATI PRAVO IĆI U VRTIĆ!' Ante Pranić: 'Čak 140 hrvatskih gradova i općina nema vrtiće, a i mnogi ih ne mogu platiti'

 
Ante Pranić
 Goran Mehkek / CROPIX

Saborski Klub zastupnika Nezavisne liste mladih poručio je u četvrtak kako svako dijete u Hrvatskoj mora imati pravo ići u vrtić, neovisno gdje živjelo i kakav je status njegovih roditelja.

Preko 300 hrvatskih gradova i općina nema jaslićki program, a njih 140 nema vrtiće koji su, inače, najskuplji tamo gdje su plaće najniže, istaknuo je na konferenciji za novinare član Kluba, zastupnik Ante Pranić.

Sustav ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, dakle onog do polaska djeteta u školu, je "nepriuštiv", na dnu smo europske ljestvice po obuhvatu djece tim programima, kaže Pranić i navodi kako je u Hrvatskoj predškolskim odgojem obuhvaćeno 60 posto djece u dobi od tri do šest godina, a u europskim državama 80 posto.

Klub NLM problem vidi u činjenici što je sustav jaslica i vrtića prepušten gradovima i općinama, koji imaju različite fiskalne kapacitete, smatra da bi država trebala preuzeti veću brigu o tom sustavu. Trebalo bi definirati fond za odgoj i obrazovanje koji bi pomagao gradovima i općinama u ruralnim sredinama, ako ima novca za administraciju, država bi ga morala naći i za ovaj sustav, smatra Pranić.

Ako želimo državu znanja, kriterije bi trebalo ujednačiti već u ovom području, poručuje zastupnik.

Panenić: Dio problema u krutosti sustava

Zastupnik Tomislav Panenić dio problema vidi i u krutosti sustava.

Zbog nedostatka učenika ukidaju se područne škole, zar ne bi bilo razumno postojeće zgrade prenamjeniti za potrebe predškolskog odgoja, a neraspoređeno nastavno osoblje prekvalificirati, pita se Panenić koji kaže i da zakon omogućava državi da osnuje vrtić. Ako se našlo novca za prijevoz učenika, prehranu, može i za predškolski odgoj, zaključuje Panenić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. siječanj 2022 19:34