DONACIJA

SVAKO VRIJEDI POLA MILIJUNA DOLARA Jutarnji testirao nova vozila za HV pristigla iz SAD-a

Dobili smo 162 borbena vozila M-ATV, dio kojih će ići i specijalcima iz MUP-a
 Goran Mehkek/CROPIX

“Gdje god smo se pojavili s njim, svi su nam se micali s puta. Nije bilo prepreke koju nismo mogli prijeći, a istovremeno smo ima odličnu balističku i protuminsku zaštitu. Ma znaju Amerikanci napraviti sjajno vozilo”, prenosi nam sa smiješkom desetnik Zvonimir Kanceljak iskustava iz Afganistana s najnovijim draguljem u voznom parku HV-a.

Riječ je o borbenom vozilu M-ATV (MRAP, all terrain vehicle). Vozilo stoji oko pola milijuna dolara, a SAD je donirao 162 vozila.

Prva vožnja

Ekipa Jutarnjeg lista samo nekoliko dana nakon dolaska u Zagreb imala je priliku isprobati borbeno vozilo M - ATV i uvjeriti se da je riječ o zaista impresivnom vozilu koje će znatno povećati borbenu moć Hrvatske vojske. Odmah upada u oči visina od čak 314 centimetara i dužina od 626,8 centimetara.

Malo kilometara

Unutrašnjost vozila je naravno vojnički spartanski uređena. U M-ATV-u još uvijek ima ostataka sitnog afganistanskog pijeska. Potrošnja za ovakvu zvijer od mašine i nije tako strašna - oko 25 litara. Zapremnina rezervoara je oko 400 litara.

Vozila, obojena u zelenu boju, stara su pet godina i prešla su smiješno malo kilometara. Tako je na brojčaniku “našeg” vozila pisalo 9300 milja. Dakle, nešto manje od 15.000 kilometara. Nakon primitka, ta će sjajna vozila biti raspoređena u razne vojne postrojbe, a nekoliko će ih biti dano na korištenje specijalnoj policiji MUP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 17:25