MLADI I KOCKA - ZANEMARENI PROBLEM

Svakom četvrtom srednjoškolcu kocka je oblik zabave: ‘Ne moraju se ni obući ni izaći iz kuće, dovoljan im je mobitel...‘

Održan je prvi stručni skup o društveno-odgovornom priređivanju igara na sreću

Krunoslav Capak 

 Ranko Suvar/Cropix

- Bilježi se veliki porast ovisnosti o igrama na sreću i klađenju. S jedne strane, to je posljedica toga što smo bombardirani različitim reklamama kojima nema nikakvog ograničenja i svi to gledaju, uključujući djecu - rekao je to Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), na prvom stručnom skupu o društveno-odgovornom priređivanju igara na sreću koji je u utorak održan Zagrebu, a posebno je istaknuo reklame na televiziji i plakate po gradu.

Osim toga, objasnio je, "tko od nas nema kod kuće djecu koja se mogu predstaviti kao odrasli ili uzeti neki pin za karticu koju im roditelji daju da si mogu kupiti sendvič kad idu u školu, ne razmišlja o tome da je to pretjerana dostupnost igara na sreću i klađenja".

image

Krunoslav Capak

Ranko Suvar/Cropix

Podaci iz istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj između 50.000 i 100.000 građana ima ozbiljnije simptome ovisnosti o kockanju, a procjenjuje se da je i do pola milijuna Hrvata direktno ill indirektno zahvaćeno problemima vezanima uz ovisnost o kockanju.

U riziku od kockanja 13 posto mladih

U populaciji mladih ukupno je 13 posto njih pod rizikom, a najviše koriste kladionice, automate, casino, lutriju, bingo i online kockanje. Voditeljica Službe za igre na sreću iz Porezne uprave Ministarstva financija Sandra Papež rekla je kako u suradnji s HZJZ-om već rade na ostvarenju tih ciljeva, ali i kako prilikom regulacije ove djelatnosti moraju voditi računa o uravnoteženom pristupu. Navela je i da je u zakonodavni okvir već implementiran značajan dio preporuka Europske komisije o načelima za zaštitu potrošača i igrača internetskih igara na sreću te sprječavanju maloljetnika u igranju internetskih igara.

image

Sandra Papež

Ranko Suvar/Cropix

Također je 2020. promijenjen pravilnik kojim su propisana značajnija prostorna ograničenja priređivanja igara na sreću u automat-klubovima i kladionicama vezana uz njihovu udaljenost od odgojno-obrazovnih ustanova.

Ona su proširena, pa u to sada spadaju vrtići, osnovne i srednje škole, učenički domovi i vjerski objekti, što je u posljednje dvije godine rezultiralo otvaranjem manjeg broja automat-klubova.

Psihijatrica, dr. Mateja Grizelj Benussi donedavno je radila kao voditeljica Odjela za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti u Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske županije, gdje se počela baviti liječenjem ovisnika o kockanju, a sada profesionalni put nastavlja na Zavodu za liječenje ovisnosti Klinike za psihijatriju Psihijatrijske bolnice Vrapče i već se susretala s problematikom ovisnosti o kockanju kod mladih.

Kladionice šalju mailove i liječenim ovisnicima

- S kolegama iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije 2019. godine provela sam istraživanje na 1677 srednjoškolaca iz Varaždinske županije o njihovim navikama igranja igara na sreću. U istraživanju su sudjelovali učenici prvih i završnih razreda srednje škole, od toga je 58% polazilo prvi razred, a 42% završni razred. Među ispitanicima je 56% bilo muškog spola, a 44% ženskog. Zanimljivo je da je 5,7% ispitanika odgovorilo da igre na sreću igra često, njih 22,1% je odgovorilo da igra povremeno, dok je 72,3% odgovorilo da nikada nisu igrali igre na sreću. Još jedan zanimljiv podatak je da je 24,3% ispitanika odgovorilo je da je igranje igara na sreću dobar način zabave. Naše istraživanje kaže da 24% srednjoškolaca smatra da je igranje igara na sreću dobar oblik zabave i vidimo da su te reklamne kampanje uspješne. Istraživanje je provedeno prije koronakrize te bi svakako bi dobro vidjeti jesu li se navike i stavovi srednjoškolaca promijenili od 2019. godine, kada je istraživanje provedeno - kaže dr. Grizelj Benussi.

Rezultati istraživanja provedenih u Hrvatskoj podudaraju se s podacima Europskog istraživanja (ESPAD - European school survey project on alcohol and other drugs) koje je dostupno na stranicama HZJZ-a. Prema tom izvještaju, "visoka razina normalizacije kockanja u društvima i kultura kockanja unutar obiteljskog okruženja prepoznati su kao važni pokretači započinjanja s kockanjem kod mladih te usmjeravanja mladih u problematično kockanje".

image

Mateja Grizelj Benussi

/Privatna Arhiva

S tim da je kockanje putem interneta sve veći problem slaže se i dr. Grizelj Benussi: - Ne morate se obući niti izaći iz kuće, dovoljan je mobitel kako biste kockali. A odjava s internetskih kockarnica je vrlo kompleksna i zahtjevna, morate popuniti obrasce, isprintati, potpisati i poslati ih mailom kako bi vam zatvorili online račun. Kada pacijent dođe na liječenje i ima otvorene račune u više internetskih kockarnica, ponekada je potrebno i više sati da se svi računi zatvore. Unatoč zatvaranju online računa, slanju maila da se radi o liječenom ovisniku o kockanju i molbi za trajno zatvaranje računa, pacijenti mi kažu da još mjesecima dobivaju na mail besplatne vrtnje i poruke poput ‘dugo te nema‘...

Tekst je objavljen uz financijsku potporu Agencije za elektroničke medije iz programa poticanja novinarske izvrsnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:37