TRENDOVI NA TRŽIŠTU

Svaku treću nekretninu u Hrvatskoj kupuju stranci, evo za što su posebno zainteresirani

APN-ovi krediti podignuli su cijene kvadrata pa ta bojazan postoji i kad je riječ o mjeri subvencioniranja najma čije detalje Vlada razmatra

Ilustracija

 Marko Todorov/Cropix

Kako osigurati kvalitetan stambeni prostor mnogim je Hrvatima i dalje gorući problem. Cijene novogradnje nezaustavljivo rastu, baš kao i kamate na stambene kredite i najam stanova. Najteže je mladim obiteljima i studentima pa Vlada najavljuje novu mjeru subvencioniranja najma. Iako se o tom prijedlogu Državnog ureda za mlade i demografiju još premalo zna, mnogi strahuju da bi i to moglo podići cijene stanova baš kao i poznati APN-ovi subvencionirani krediti, javlja HRT.

- Velik je problem nepriuštivost nekretnina budući da cijene rastu posljednjih godina neodrživim tempom, više od rasta plaća. Prošle godine je bilo 20 posto manje transakcija i vidimo manji broj kreditnih zahtjeva, rekla je Klara Matić, voditeljica Odjela transakcija Colliers Hrvatska.

Do vlastita doma najteže dolaze mlade obitelji i studenti, a oni vijest o subvencioniranju najma stanova dočekuju sumnjičavo.

- Mislim da bi trebali subvencionirati da mladi kupe privatne kuće jer koliko košta podstanarstvo tolika im je otprilike i rata kredita, rekla je građanka.

- Mladi da bi ostali u Hrvatskoj to su temeljne stvari. Pedeset posto egzistencije je stanovanje, rekao je građanin.

Vladini subvencionirani APN-ovi krediti podignuli su cijene kvadrata pa ta bojazan postoji i kad je riječ o mjeri subvencioniranja najma čije detalje Vlada razmatra.

- Mislim da je to trebalo ići u objavu i temeljem tog programa će se omogućiti, za što su osigurana sredstva u državnom proračunu, sufinanciranje najma za mlade obitelji studente i država će uskakati s određenim iznosom, najavio je Branko Bačić, ministar graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine.

Ministar najavljuje i strategiju hrvatske stanogradnje koja će definirati sporne subvencije i status zaštićenih najmoprimaca. A da je na tržištu nekretnina dinamično, pokazuje istraživanje naše konzultantske tvrtke.

- Svi segmenti komercijalnih nekretnina nalaze se u zdravom investicijskom i razvojnom ciklusu. Pojačan je interes ne samo stranih investitora nakon pridruživanja Hrvatske euru i Šengenu nego i snaga domaćeg kapitala. Mi za ovu godinu očekujemo usporavanje rasta cijena pa možda do kraja godine i stagnaciju, kazala je Vedrana Likan, direktorica Colliers Hrvatska, Slovenija i BiH.

Svaku treću nekretninu u Hrvatskoj kupuju stranci, a uz stanove i vile posebno su zainteresirani za urede i logističke prostore, navodi HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2023 17:40