ULAGANJE U ŠKOLSTVO

Svatko dobio laptop: Grad na čijem je čelu HDZ-ovac novog vala u svakog učenika ulaže po 5.000 kn

Grad Novi Marof, voli se pohvaliti, puno izdvaja za obrazovanje, laptopi su samo još jedan korak
Siniša Jenkač, gradonačelnik Novog Marofa
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Grad Novi Marof svim je učenicima prvih razreda svoje srednje škole kupio laptope. I to nije prvi put. Drugu godinu zaredom upisanim će učenicima u Srednju školu Novi Marof zahvaljujući Gradu učenje biti lakše. Ove su godine upisana 34 učenika u gimnazijski ili ekonomski odjel, škola ukupno ima 134 učenika. Neki će se još možda i prebaciti, pa ravnatelj, prema iskustvima, računa da će, kad se završi proces, škola imati i kojeg učenika više. Pa će Grad, bude li to učenik ili učenica prvog razreda, kupiti još koji laptop. Za ova 34 iz gradskog je proračuna izdvojeno 120.000 kuna.

Kad se tome pribroje besplatni udžbenici, Grad po učeniku izdvaja oko pet tisuća kuna, po čemu je, prema istraživanju portala Gradonačelnik hr., hrvatski rekorder.

Uz laptope u Marofu i već standardne udžbenike i atlase, najzanimljiviji su darovi tenisice Startas u Vukovaru.

Ulaže u znanje

Gradonačelnik Siniša Jenkač na obrazovanje će rado potrošiti novac. Poznat kao štedljiv, koji svaku kunu premeće nekoliko puta, gradonačelnik, od ovog mandata i saborski zastupnik, na obrazovanju ne štedi.

- Uz laptope su učenici prvih razreda dobili i besplatne udžbenike, što plaćamo dodatne 52 tisuće kuna. Grad financira i prijevoz učenika do škole unutar pet kilometara. S tih pet tisuća po učeniku, roditeljima znatno olakšavamo srednjoškolsko obrazovanje djece - kaže gradonačelnik.

Siniši Jenkaču, nekoć poznatom sportašu, bio je reprezentativac u karateu, ovo je treći mandat gradonačelnika. Jedan je od HDZ-ovaca novog vala, moderan i otvoren. Od lani sjedi i u Saboru, odakle je zahvaljujući preferencijalnim glasovima ušao sa zadnjeg mjesta na listi.

Svi su ravnopravni

Grad Novi Marof, voli se pohvaliti, puno izdvaja za obrazovanje, laptopi su samo još jedan korak, ali, kaže Jenkač, ne i zadnji.

- Kad sve zbrojimo, od naknada za novorođene, preko sufinanciranja vrtića i dnevnog boravka, pa ova izdvajanja za srednjoškolce i na kraju stipendije koje Grad daje učenicima deficitarnih zanimanja i studentima, ove ćemo godine za obrazovanje izdvojiti ukupno šest milijuna kuna - kaže Siniša Jenkač.

Ravnatelj srednje škole Nikola Žganec zahvalan je Gradu. Kineziolog i do mandata ravnatelja od lani profesor tjelesnog, ne može se požaliti na Grad, koji nije ni osnivač njegove škole.

- Kad se upišu u našu školu, učenici prvih razreda mogu biti sigurni da će u srednjoškolsko obrazovanje svi ući s jednakim uvjetima za učenje. I to je najvažnije, svima dati istu šansu. Namjera je bila izjednačiti sve. S online-nastavom neka su djeca, a što smo vidjeli prema provedenoj anketi, radila ili na prastarim računalima, na mobitelu... Ili u obitelji ima nekoliko učenika, pa dok se svi izredaju... U školi imaju svi iste uvjete, doma ne. Nisu ravnopravni, a profesori moraju ocjenjivati ravnopravno - kaže ravnatelj.

Laptope su dobili i učenici viših razreda, oni kojima su bili potebni. Novi Marof je to izdašniji kad se zna da mnogi gradovi za srednjoškolce uopće ne izdvajaju novac. Standardno se pomaže olakšati početak školske godine roditeljima učenika osnovnih škola, dok samo 11 gradova financijski pomaže starijim učenicima.

Prednjače bogati gradovi

Prednjače gradovi s bogatijim proračunima, Zagreb koji je kategorija za sebe (40 milijuna kuna), Dubrovnik (500 tisuća) Vinkovci (350 tisuća). Novi Marof, s puno manjim proračunom od njih, za srednjoškolce izdvaja ukupno 250 tisuća kuna, što je rekordnih 5000 po učeniku. Slijede ga Stari Grad sa 2000 kuna po srednjoškolcu i Pakrac, u kojemu su ove godine uveli potpore za učenike prvih razreda gimnazije i škole za građevinske tehničare - po 1500 kuna za nabavku udžbenika.

Iako Novi Marof tek osam godina ima srednju školu, rezultati pokazuju da se ona i te kako isplatila osnovati.

- Povratne informacije s tržišta rada ili fakulteta su sjajne. Naši učenici ekonomskog odjela, smjera opći ekonomist i trgovac, dobro kotiraju na tržištu rada i na ekonomskim fakultetima. Baš nedavno smo dobili povratnu informaciju sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta da su naši bivši učenici izvrsni na njihovim studijima.

Jedan je od razloga možda i što s manje učenika možemo svima posvetiti veću pažnju i ponuditi nadstandard u školi i u online-nastavi - zaključuje pozitivnu priču o srednjoškolskom obrazovanju ravnatelj Srednje škole Novi Marof Nikola Žugec.

Vis ima najviše novoupisanih prvašića

Iz godine u godinu Hrvatska ima sve manje upisanih učenika u prve razrede osnovnih škola. Službenih podataka za ovu godinu još nema, ali prvi rezultati pokazuju da će taj broj biti manji od 35 tisuća upisane djece. Lani smo imali 36.906 prvašića, godinu ranije dvije tisuće više.

Ipak, neki gradovi bilježe i porast upisa. Prema podacima portala Gradonačelnik hr., najveći rast ima Vis, koji je upisao dvaput više učenika u prve razrede nego prošle godine, a gleda li se u brojkama, najveći porast sa 39 učenika ima Kutina, ukupno njih 201. Prema broju upisanih na tisuću stanovnika, najbolji su Krk (13,53) i Supetar (13,50).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:22