OSTAVKA MINISTRA

SVE AFERE GORANA MARIĆA I ministar državne uprave napušta Banske dvore, prvu veliku priču o vezi s njegovim nekretninama objavio je Globus

 
 CROPIX

Ministar državne imovine Goran Marić odlazi iz Vlade nakon niza afera koje su, slično kao i u slučaju donedavnog ministra uprave Lovre Kuščevića, bile vezane uz privatnu imovinu sad već bivšeg ministra.

Prvu aferu ministra otkrio je Globus u velikom tekstu koji je objavljen 23. travnja 2019. godine. Tada je Marko Špoljar pisao o Marićevom ljetnikovcu u Živogošću, mjestu dvadesetak kilometara udaljenom od Makarske. Vrijednost te kuće s dvorištem, ukupne površine 245 četvornih metara, trgovci nekretninama procjenjuju u rasponu od tri do 3,7 milijuna kuna, a u imovinskoj kartici Gorana Marića bila je prijavljena na vrijednost od samo 850 tisuća kuna. A tako značajna razlika u realnoj i prijavljenoj vrijednosti Marićeve kuće u Živogošću samo je manji dio nejasnoća, netransparentnosti i neodgovorenih pitanja vezanih uz privatnu imovinu sad već bivšeg ministra, pisao je Globus.

Samo šest dana kasnije, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo je predmet ministra državne imovine Gorana Marića u kojem se ispitivalo njegovu ulogu u postupku prodaje vile u Grškovićevoj ulici (koju je za svoj ured koristio bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić) trgovačkom društvu Sjajna svjetlost poduzetnika Zvonka Šarića, za kojeg je tvrdio da su prijatelji.

Kuća koje nije bilo u imovinskoj kartici

Mjesec dana kasnije, 29. svibnja, Jutarnji list je objavio priču o kući Gorana Marića koju uopće nije prijavio u imovinskoj kartici, u tekstu koji potpisuje Vanja Nezirović. Riječ je kući od 67 četvornih metara u zagrebačkim Remetama koja je bila izostavljena je iz svih njegovih imovinskih kartica, iako je bila u vlasništvu njegove supruge. U kartici bivšeg ministra državne imovine iz 2008. godine spominje se samo zemljište na kojem se nalazi sporna kuća. No, u kasnijim karticama više se ne spominje ni zemljište. Darovnim ugovorom nekretnina je 2013. godine prebačena na njihova sina, pa je u imovinskoj kartici više nije ni bio dužan prijavljivati.

Tu je nekretninu, za koju je u kupoprodajnom ugovoru iz 2006. godine navedena cijena u iznosu od 1,45 milijuna kuna, kupila Marićeva supruga za koju je bivši ministar u imovinskoj kartici naveo da ostvaruje “plaću od 4000 kuna”. Pod stavkom “način stjecanja i izvori sredstava” za stjecanje navedene nekretnine, odnosno zemljišta, zaokružio je tri stavke: “sredstvima od plaće”, zatim “primicima od imovine”, a uz to je rukom nadopisao “prodaja imovine” te stavku “na neki drugi način”, uz što je rukom također nadopisao prodaja poslovnih udjela, pisala je Vanja Nezirović za Jutarnji list 31. svibnja.

Prošlo je još mjesec dana do sljedećeg velikog otkrića - ovaj put je Index.hr pisao o tome kako Marićev sin živi u stanu od 126,47 četvornih metara, čija je okvirna vrijednost veća od dva milijuna kuna. Taj stan u zemljišnim je knjigama vlasništvo tvrtke Veslačka nekretnine d.o.o., čiji je direktor Damir Poljak, a ona je tvrtka kći Šted-Investa u kojem je ministar Marić bio direktor od 2005. do 2008. godine, kad se povukao jer je ušao u Sabor kao zastupnik HDZ-a.

Taj isti Šted-Invest je na internetu oglašavao prodaju stana u Zvonimirovoj ulici koji je, pak, kupio od tvrtke Scientia d.o.o., čiji su vlasnici bili sin i supruga ministra Marića. Tvrtku je prvo u ožujku 2013. Marićeva supruga prebacila na sina, koji ju je, pak, u listopadu iste godine prebacio na Zvonka Šarića, poduzetnika od kojeg je ministar Marić, podsjetimo, kupio vilu u Živogošću. Šarić potom stan prodaje tvrtki Šted-Invest, koja ga oglašava na svojim internetskim stranicama.

Sporni stan, obnova samostana i zemljište u Dubrovniku

Stan u Zvonimirovoj ulici tvrtka Scientia kupila je 2011. godine za, kako je pisao portal Index, 930.000 kuna. Potpisnici kupoprodajnog ugovora za taj stan u Zvonimirovoj bili su supruga ministra Marića te tadašnji čelnik Provincijalata Franjevačke provincije Presvetog otkupitelja iz Splita, fra Željko Tolić. Istovremeno, Marić je navodno osigurao obnovu samostana Majke Božje Lurdske u Zagrebu.

- Dogovor je bio da će Marić osigurati obnovu fasade i dijela samostana Majke Božje Lurdske u Zagrebu, kako bi se otvorio studentski dom s devet soba i kuhinjom, a Provincija je njemu dodijelila uništeni, devastirani i posve neupotrebljiv stan u Zvonimirovoj ulici uz financijsku nadoknadu - ispričao je Jutarnji tadašnji provincijal Provincijalata Franjevačke provincije Presvetog otkupitelja iz Splita fra Željko Tolić, koji je sporni stan prodao tvrtki Scientia d.o.o. u kojoj je tada odgovorna bila supruga današnjeg HDZ-ovog ministra državne imovine.

Fra Tolić tvrdi da ne zna ni koliko je stajala obnova samostana, a ni tko je to konkretno radio. Na pitanje je li radove možda vodio brat ministra Marića koji se bavio građevinom, kaže da mu ni to nije poznato. - Ja bih tek povremeno došao, vidio kako radovi napreduju. Počelo je to negdje 2009. godine, a trajalo je do 2011. godine - govorio nam je fra Tolić.

Konačno, u tekstu Vanje Nezirović u Jutarnjem listu otkrilo se da je Marić odlučio u svibnju ove godine tvrtkama povezanima sa svojim bivšim šefom Željkom Udovičićem, vlasnikom grupacije u čijem stanu živi ministrov sin, prodati nešto više od 13 tisuća četvornih metara državnog zemljišta u zoni u kojoj je dozvoljena gradnja turističkog naselja, uz more u Dubrovniku, i to po cijeni od 5,092 milijuna kuna.

Tih malo više od 19 posto zemljišta u Brsečinama trebalo je Udovičićevim tvrtkama kako bi se upisale kao jedini vlasnici parcele na kojoj su dosad bili suvlasnici s državom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:23