ŠIŠKOVCI

"Sve će se ovo izgraditi ponovno, ali vjetar više neće biti samo vjetar"

Petrinjci izgleda najbolje razumiju Cerničane. Suzana Božić organizirala je dostavu tri šlepera punih crjepova

Popravak krovišta kuće mlade obitelji iz Šiškovaca - Ivone i Brune Blaževića

 Robert Fajt/Cropix

Čudna je to bila igra sudbine prošle srijede. Dogodilo se ovako. Općina Cerna ima dva naselja, Cernu i Šiškovce. Mlade obitelji Dajana i Marko Grgić iz Cerne te Ivona i Bruno Blažević iz Šiškovaca obiteljski su prijatelji, znaju se još otkako su Marko i Ivona kao djeca plesala u KUD-u. Svatko je zasnovao svoju obitelj prije godinu-dvije i tek se skućio.

Oluja je u svojem pohodu odnijela dva cjelokupna krovišta te su dvije kuće u čitavoj općini najviše stradale, ona obitelji Grgić u Cerni i ona njihovih prijatelja Blaževića u Šiškovcima.

image

popravak kuće Blaževića

Robert Fajt/Cropix

Pomoć susjeda

Priču Grgićevih smo upoznali kroz sjajnu akciju njihovih malih susjeda koji prodajom igračaka skupljaju novac za njihov novi krov. Kod Blaževića su u tom trenutku majstori taman završavali novo krovište. Blaževići su angažirali firmu da im to napravi, imali su sreće, jer je vlasnik - Brunov ujak. On sada opet ima krov nad glavom, do prije nekoliko dana u dnevnom boravku mogao je vidjeti samo nebo, doduše ne baš, jer su mu se ispriječili tmurni oblaci.

image
Robert Fajt/Cropix

- Iskinulo je pet pari rogova s daskama i crijepom, jedan dio krova nam je bacilo u dvorište, a drugi kod susjeda. Gore je bilo novouređeo potkrovlje, no od njega više nema ništa, sve prostorije je namočilo, jučer smo sanirali prednji dio kuće, sada rješavamo ovaj.

Angažirali smo firmu da to što prije odradimo, jer sam se bojao novog nevremena. Ne bi namočilo više nego što jest, ali sam se bojao da otkine i ono malo građe što je ostalo - govori Bruno Blažević, dodajući da materijalnu štetu ne može ni priblino procijeniti. Ispričava se čovjek pa ode dalje nositi komade crijepa s palete na traktor koji ih kranom diže majstorima na krovu.

Dio u kojem živi ostatak obitelji je ostao čitav, pitanje je koliko će se njima u prostorije uvući vlaga. Kako god, kod roditelja su mladi Blaževići pronašli smještaj dok si ne stvore uvjete za novo useljenje. Prve zahvate neposredno nakon oluje napravili su susjedi, koji su im pomogli u najhitnijem trenutku..

image


Kuća Blaževićevih jedna je od onih koje su u općini Cerna u nedavnoj oluji najviše stradale; pokušaj spašavanja onoga što se spasiti da odmah nakon nevremena

Špalir od 100 ljudi

- Sve će se izgraditi ponovno, zidovi će se dignuti, krov će se pokriti, namještaj kupiti, ali vjetar više neće biti samo vjetar. A na svim vijestima samo Zagreb, Slavoniju jadnu, doslovno pokošenu nitko ni da spomene.

Toliko crijepova skinuto, toliko poplava po kućama, toliko plastenika uništeno, sve uništeno, sve sravnjeno sa zemljom, a nitko ništa. Nitko ništa. Svaka čast svim ljudima koji su imali volje i snage pomoći drugima. Pokrpati što se pokrpati da - prokomentirala je razočarana Brunova supruga Ivona, uz slike njihove apokalipse na društvenim mrežama.

image

uništen plastenik

Robert Fajt/Cropix

Ima onih koji ih razumiju, a tko će to bolje nego Petrinjci. Tri šlepera puna crjepova u Cernu je iz Petrinje organizirala Suzana Božić. Dostava je stigla u ponedjeljak u noćnim satima. Skoro 100 ljudi dočekalo ih je u špaliru s pljeskom i ovacijama, a onda je krenuo zajednički istovar - iz ruke u ruku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:42