GORAK OKUS

'SVE JE ISTO, SAMO NJEGA NEMA' Dio nastavnika podsjetio na stari dogovor sindikalaca sa Sanaderom pa ih optužio za izdaju: 'Ovo je nož u leđa'

 
Ivan Šuker, Jadranka Kosor, Ivo Sanader, Dragan Primorac, Branimir Mihalinec i Vilim Ribić
 Goran Mehkek / CROPIX

Sindikati i Vlada postigli su, kako su rekli premijer Plenković i sindikalni čelnici, kvalitetan kompromis, obustavlja se štrajk, a što o svemu tome misli sindikalno članstvo odnosno dio nastavnika, može se naslutiti iz objave na portalu Nastavnici organizirano.

- Nismo očekivali više, ali na kraju je ipak ostao gorak okus u ustima, prije svega zbog izdaje. Danas su sindikalni čelnici pokazali da su im struka i članstvo koje ih plaća da zastupaju njegove interese sekundarni, poručili su 'Nastavnici organizirano' predstavnicima sindikata.

Potom su u nastavku duže objave koju su naslovili 'Sve je isto, samo Njega nema' te ilustrirali fotografijom na kojoj bivši premijer Ivo Sanader, njegovi tadašnji ministri te sindikalisti Vilim Ribić i Branimir Mihalinec nazdravljaju nakon uspješnih pregovora oko plaća u studenome 2006. godine.

U nastavku objave objasnili su zbog čega nisu zadovoljni te odbijaju 'pogodbu' Vlade i većinskih sindikata.

1. Ako smo cijelo vrijeme ponavljali da je riječ o izjednačavanju koeficijenta kao indikatoru za dostojanstvo, smatramo da je ovaj dogovor izdaja i nož u leđa nenastavnom osoblju. Nismo se borili za nekoliko stotina kuna, nego za formalno priznanje koje se, nažalost, ne može iskazati drugačije nego brojkama. Sada će se dogoditi paradoks da će neki učitelji koji NISU štrajkali dobiti ono što se tražilo, a mnogi članovi tehničkog osoblja koji JESU štrajkali neće.

2. Po društvenim mrežama se ovakav razvučeni rast koeficijenata već naziva “petoljetkom”. Do 2021. vrijedi pravilo ” ‘ko živ, ‘ko mrtav”, a ako naleti još jedna kriza, opet će se prosvjeta morati altruistički žrvovati

3. Svinjarija s odlukom bez referenduma je de facto dokaz da su sindikati zaista namjeravali lažirati referendum održan prije četiri dana - u čemu smo ih spriječili. Ovu današnju odluku nisu pustili na referendum iz jednostavnog razloga što su znali da će pogodba biti odbijena. Ovdje su rezultati ankete koja je samo nekoliko sati stajala na grupi Nastavnici organizirano, postavljena nešto ranije s informacijama koje su kapale iz medija, a koje su se kasnije pokazale točnima. Komentar je suvišan, navode Nastavnici organizirano.

U nastavku objave se navodi kako je, 'na žalost, sustav izbora za sindikalna čelništva hermetički, feudalan i podložan korupciji i manipulaciji tako da nema previše svrhe da pozivamo na smjenu čelnika sindikalaca koji su ovo potpisali'. Umjesto toga, pozivaju kolege da izađu iz NSZSŠH i SHU jer ti sindikati, kako navode, već odavno ne zastupaju radničke interese, već su samo 'paravan za građevinski biznis svojih čelnika'. Pozivaju učitelje i nastavnike da ili uđu u sindikate koji će zaista zastupati njihove interese ili, ako nisu zadovoljni nijednim, da osnuju svoj. Sindikalno organiziranje - i to nekorumpirano, neovisno i u svrhu poboljšanja struke - je nužno kako bi se suprotstavili antiobrazovnim i antiintelektualnim vladama vladama koje bez izuzetka drmaju Hrvatskom već desetljećima, navode Nastavnici organizirano.

- Ono što se pokazalo bitnim u ovom štrajku je samoorganiziranje i povezivanje učitelja i nastavnika iz baze, a ne nametnuto strukturama starima više desetljeća koje su u međuvremenu okoštale i postale same sebi shvrhom, navode.

Pozivaju sve da budu aktivni jer, na kraju, ističu, ovaj rezultat nije potpuni poraz.

Poručuju kako su dobili neke stvari koje, kako navode, ne bi dobili da je stvar bila samo u rukama sindikata. Zato planiraju nastaviti s djelovanjem i, još više, s pritiskom da se ispuni ono malo što je ostvareno - ukidanje anomnimnih prijava, kao i to da “akcijski plan protiv nasilja u školama” ne ostane mrtvo slovo na papiru kao mnogi prije toga.

- U ovom štrajku Vladajući - i na Markovom trgu i u sindikatima, jer sad znamo da je riječ o istom, ujedinjenom frontu - su nas spoznali i slušat će nas malo pažljivije. Nadamo se. Ako ne, onda ćemo opet upotrijebiti sredstva prisile, zaključuje se na kraju objave.

Što misle o dogovoru Vlade i sindikata također su rekli i pjesmom. Na Facebook stranici Nastavnici.org stavili su link na pjesmu Borisa Novkovića 'Prodala me ti' uz komentar:

- Borisova mala se prodala za šaku ljubavi, bar je nešto dobila. A vi danas na, nama lijevoj strani, ekrana? Nadamo se da je vrijedilo izgubiti obraz i izdati sve one prosvjednike na Trgu, sve svoje članove od kojih uzimate 1% plaće, sve one koje su nas podržavali, sve one.... (nastavi niz), napisali su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 09:07