SPOR OKO PLAĆA

Sve je spremno za bijeli štrajk kakav hrvatsko pravosuđe još nije vidjelo, odluka se donosi sutra!

Sve vrste sudova, kako prvostupanjski tako i županijski i visoki, definirali su mjere koje će bijeli štrajk sadržavati

Zgrada Općinskog građanskog suda u Zagrebu

 Ranko Suvar/Cropix/Cropix

Upravni odbor Udruge hrvatskih sudaca (UHS-a) bi u srijedu u 15 sati trebao donijeti odluku hoće li suci stupiti u bijeli štrajk, kad će taj štrajk otpočeti i kako će on izgledati, to jest koje će točno aktivnosti sudovi za trajanja štrajka obustaviti.

Kako smo mogli zaključiti iz razgovora sa sucima u utorak, dan prije donošenja ove odluke, sve je za bijeli štrajk spremno. Suci u njega žele krenuti iz protesta što Ministarstvo pravosuđa i uprave ignorira njihove argumente i predlaže povećanje plaća manje od onog koje oni traže. Suci uz to traže i povećanje plaća sudskih službenika i namještenika koji zbog potplaćenosti bježe sa sudova, ali i rješavanje niza drugih materijalno- tehničkih, ali i sistemskih problema koji im otežavaju da normalno obavljaju svoju ustavnu i zakonsku dužnost pružanja kvalitetne pravne zaštite građanima.

"Nedavna anketa provedena među prvostupanjskim sucima pokazala je da velika većina nas, više od dvije trećine prvostupanjskih sudaca, podržava stupanje u bijeli štrajk, a podršku su nam obećali i suci županijskih i visokih sudova koji su i sami nezadovoljni činjenicom što im plaće nisu značajnije rasle od 2009. Takvo je raspoloženje među nama prvostupanjskim sucima i ne očekujemo neka iznenađenja na sutrašnjoj sjednici Upravnog odbora UHS-a", kazalo nam je više prvostupanjskih sudaca s kojima smo razgovarali u utorak, dan prije odluke.

Mjere definirane

Sve vrste sudova, kako prvostupanjski tako i županijski i visoki, definirali su mjere koje će bijeli štrajk sadržavati. Kako neslužbeno doznajemo, prvostupanjski sudovi namjeravaju tijekom bijelog štrajka obustaviti rad na svim spisima osim na onima koji su hitne naravi, a to su, objašnjavaju nam, oni spisi na kojima bi zbog obustave mogla nastati šteta za stranke. Županijski sudovi, kako doznajemo, za trajanja štrajka ne bi otpremali donesene odluke. Prvostupanjski suci skloni su tome da se u bijeli štrajk krene već ovaj tjedan.

Međutim, detalje o sadržaju mjera koje će obuhvaćati bijeli štrajk, pod pretpostavkom da ga Upravni odbor UHS-a i podrži, o njegovom početku i dinamici trebali bismo doznati u srijedu popodne nakon sjednice tog vodećeg tijela UHS-a.

Upravni odbor Udruge hrvatskih sudaca čine predsjednik udruge, sudac Vrhovnog suda, Damir Kontrec, dvoje potpredsjednika i tajnik UHS-a te predsjednici 22 ogranaka UHS-a koji predstavljaju suce svih sudova iz svih dijelova Hrvatske.

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić izjavio je u utorak kako ne zna kakva će odluka o štrajku biti donesena, napomenuo da štrajk baš i nije primjeren sudačkom pozivu, ali i dodao kako se ne može se isključiti da će suci posegnuti za štrajkom u borbi za povećanje svojih plaća.

Spor oko prijedloga za dizanje plaća

Nakon što je Ministarstvo pravosuđa i uprave prošli tjedan povuklo svoj prvi prijedlog povećanja plaća prvostupanjskim sucima od 22 do 24 posto i ponudilo novi o povećanju od 26 posto, Udruga hrvatskih sudaca promptno je odgovorila kako odbija prihvatiti i taj drugi, tek nešto povoljniji prijedlog, jer je on znatno ispod zahtjeva sudačke udruge i zaključaka Opće sjednice Vrhovnog suda.

Ministarstvo je, podsjetimo, prošli tjedan sucima svih sudova ponudilo povećanje osnovice za 8 posto, a prvostupanjskim sucima povećanje neto plaće sa sadašnjih 1.478 eura na 1.863 eura.

Suci, međutim, kao prvu mjeru, dok se sustavno ne uredi pitanje sudačkih plaća, traže povećanje osnovce plaće za 20 posto, a prvostupanjski suci da njihove osnovna neto plaća ne bude niža od neto plaće višeg sudskog savjetnika na Vrhovnom sudu koja trenutno iznosi 2.055 eura.

Donese li u srijedu Upravni odbor Udruge hrvatskih sudaca odluku o stupanju u bijeli štrajk, bit će to prvi sudački štrajk u Hrvatskoj do sad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:11