StoryEditor
SVEČANOST NA PANTOVČAKU

SVE JE SPREMNO ZA INAUGURACIJU Doznali smo tko će gdje sjediti, ali i koja dva uzvanika ipak neće doći: Milanović ukida povijesnu odoru Počasne bojne

 
 Boris Kovačev / CROPIX

Sve je spremno za inauguraciju petog predsjednika Republike Zorana Milanovića koja će u utorak početi točno u podne. U Svečanoj dvorani na Pantovčaku u ponedjeljak je održana generalna proba s klapom Hrvatske ratne mornarice koja će izvesti pjesmu Vice Vukova “Tvoja zemlja” uz pratnju orkestra HRM-a te s pijanistom Zvjezdanom Ružićem i pjevačkom divom Josipom Lisac koja će u svom stilu izvesti hrvatsku himnu.

U ponedjeljak su na Pantovčaku osobe koje sudjeluju u pripremi inauguracije glumile glavne protagoniste; izabranog predsjednika, aktualnu predsjednicu, a i Počasno-zaštitna bojna vježbala je svoju točku. Inače, dio Počasno-zaštitne bojne Hrvatske vojske sutra će se postrojiti posljednji put u povijesnoj crvenoj odori i to za aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, koju će pozdraviti pri dolasku i pri odlasku s Pantovčaka, a nakon što Milanović u ponoć stupi na dužnost, crvena odora odlazi u povijest, ali Počasno-zaštitna bojna ostaje na Pantovčaku.

Niža cijena

Za inauguraciju je u proračunu Ureda predsjednice bilo predviđeno 650.000 kuna, no kako doznajemo, Milanovićeva skromna inauguracija koštat će manje od 100.000 kuna i taj će iznos većim dijelom ići na podmirenje troškova najma opreme. Ostatak novca preraspodijelit će se u proračunu.

Ukupno je pozvan 41 uzvanik, a dvojica su se ispričala, tako da će biti 39 uzvanika, bez sudaca Ustavnog suda pred kojima se priseže. Na inauguraciju neće doći potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, jer ima druge inozemne obveze, te nekadašnji poslovni direktor SDP-a koji se brinuo i o financijama u Milanovićevoj tvrtki, Dinko Suton.

Inauguracija bi trebala ukupno trajati sat vremena, najviše sat i 15 minuta. U Svečanoj dvorani uza sjeverni zid postavljene su tri zastave - hrvatska, zastava EU i predsjednička zastava. Ustavni suci na čelu s predsjednikom Miroslavom Šeparovićem stajat će desno od govornice, a s lijeve strane bit će postavljeni stol i stolac na kojem će Milanović potpisati tekst prisege. Sa strane će u desnom dijelu dvorane stajati klapa Hrvatske ratne mornarice, a u lijevom donjem uglu klavir na kojem će pijanist Zvjezdan Ružić svirati himnu koju će izvesti Josipa Lisac. Ustav će biti na govornici.

Stolci će biti postavljeni u četiri reda po 10 komada. U prvom redu, prema protokolu, s lijeva na desno sjede dva bivša predsjednika Stjepan Mesić i Ivo Josipović, premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sa suprugom Jakovom Kitarovićem, izabrani predsjednik Zoran Milanović sa suprugom Sanjom Musić Milanović, sinovima Antom Jakovom i Markom, majkom Ginom i nećakinjom Mašom Milanović te šef stožera Orsat Miljenić.

U drugom redu su predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa, potpredsjednici Vlade Davor Božinović, Damir Krstičević i Predrag Štromar, a tu su i potpredsjednici Sabora Željko Reiner, Milijan Brkić, Furio Radin, Božo Petrov i Siniša Hajdaš Dončić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general Mirko Šundov, a u ostalim redovima su članovi izbornog stožera Igor Dragovan, Ivan Račan, Boris Malešević, Goran Grobotek, Gordana Barberić, Nikola Jelić, Ivana Pušonjić, Bartol Šimunić, Tomislav Sitar, Peter-Josip Bevanda, Tea Knežević, Ivan Puh, Sandro Sadiković, Nikša Vukas, Luka Nikpalj, Ante Ćaleta i Ante Kotromanović.

Redoslijed ulaska

U dvoranu prvo dolaze uzvanici na glavni ulaz, zatim predsjednica, koja će proći platoom uz špalir Počasno-zaštitne bojne preko crvenog tepiha, a u dvoranu će ući kroz staklena vrata južnog staklenog zida. Zatim iz biblioteke u dvoranu ulaze i ustavni suci te na kraju Milanović sa suprugom. Inauguracija počinje izvođenjem hrvatske himne.

Zatim predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović poziva na polaganje prisege, slijedi izgovaranje prisege pred predsjednikom Ustavnog suda, potpisivanje prisege za stolom, nakon čega će Milanović održati i govor koji će trajati desetak minuta. Milanović će nositi tamno odijelo jednog hrvatskog proizvođača, a za domaćeg dizajnera odlučila se i prva dama. Za kraj će klapa HRM-a Sveti Juraj izvesti pjesmu Vice Vukova “Tvoja zemlja” uz pratnju orkestra HRM-a, a uzvanici će se povući u Južni salon na koktel i zakusku koji će trajati 45 minuta. Na zakusci će se jesti kanapei. Meni je složio Ured predsjednice, jest će se meso, riba i povrće te piti domaća vina i pjenušac.

Nakon toga, uzvanici odlaze, a Milanović i predsjednica odlaze u njezin Ured na primopredaju dužnosti na prvi kat Vile Zagorje. Poslije toga Milanović ispraća Grabar-Kitarović do izlaza, za nju se ponovno postrojava Počasno-zaštitna bojna uz oproštajni pozdrav i ona automobilom odlazi.

Odore su djelo kostimografkinje Ike Škomrlj

Svečane vojničke odore kreirala je Ika Škomrlj, poznata i nagrađivana kostimografkinja Hrvatskog narodnog kazališta, koja je preminula prije dvije godine. Odore je od nje naručio Franjo Tuđman, a s Tuđmanom ju je devedestih godina spojio Žarko Domljan, tada šef Sabora. Poslije su s njom radile Dženisa Medvedec-Pecotić i Latica Ivanišević. Odore su crvene boje.

Tkanina za njih naručena je specijalno iz Engleske. U knjizi o Iki Škomrlj koju je napisala teatrologinja Martina Petranović stoji: “Stav je bio uvelike iskazan u njezinu retoričkom pitanju: ‘A što je vojska nego teatar?’, što je rezultiralo i osebujnim projektom kreiranja vojnih odora za Hrvatsku vojsku te za različite paradne ili svečane postrojbe. Štoviše, taj ju je posao u jednom trenutku u toliko zaokupio da je, kako i sama priznaje, bila čak spremna mjesto kostimografa u kazalištu privremeno zamijeniti mjestom u svojedobno zamišljanom povijesnom institutu.” (Patricia Kiš)

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 02:04