POVIJESNI DOGAĐAJ

Sve je spremno za svečano otvorenje Pelješkog mosta 26. srpnja: Ovo su svi detalji spektakla

Program otvorenja režira iskusni redatelj Krešimir Dolenčić

Pelješki most 

 Vladimir Dugandzic/Cropix/Cropix

Sve je spremno za svečano otvorenje Pelješkog mosta 26. srpnja. Riječ je, kako naglašavaju u Vladi, o povijesnom događaju, a velika fešta trajat će cijeli dan i to s obje strane mosta. Program otvorenja koji režira iskusni redatelj Krešimir Dolenčić, počet će u osam sati ujutro u Brijesti, dok će se s druge strane, u Komarni, održati večernji dio programa koji počinje u 20.15 sati i trebao bi trajati oko sat i pol, a izravno će ga prenositi HRT.

Tijekom tog glazbeno-scenskog spektakla kraćim govorima obratit će se sedam govornika - župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, potpredsjednica EK Dubravka Šuica, video porukom kineski premiejr Li Keqiang, zatim premijer Andrej Plenković, šef Sabora Gordan Jandroković i na kraju predsjednik države Zoran Milanović.

Na pozornici u Brijesti program će početi budnicom u osam sati ujutro, a sat kasnije održat će se utrka u kojoj će sudjelovati trkači svih generacija. U 12 sati predviđen je maraton lađa, a cijeli dan će nastupati brojna kulturno-umjetnička društva, klape i izvođači iz županije. Na pozornici u Brijesti bit će postavljen video zid na kojem će posjetitelji moći pratiti što se zbiva s druge strane, u Komarni.

U večernjem dijelu programa nastupit će Dubrovački simfonijski orkestar, ansambli Lado i Linđo, Hrvatsko glazbeno društvo Sv.Cecilija koje će izvesti Morešku…Svečanost će završiti velikim vatrometom. Cijelog dana uokolo Pelješkog mosta plovit će brojne barke i brodovi, a predviđen je i trajekt koji prima 400-tinjak ljudi. Nakon vatrometa, kad se ukloni sva pirotehnika i održi blagoslov mosta, on će službeno biti pušten u promet. Prvi će njime, nakon otvaranja, proći motociklisti braniteljskih postrojbi, njih 40-tak, a potom i ostali građani. No, dok još bude trajao vatrometom, mostom će proći Rimčeva Nevera koja će se susresti s automobilom trostrukog europskog prvaka Nike Pulića koji će krenuti s druge strane mosta. Inače, redovan promet Pelješkim mostom krenut će od ponoći.

Iz Vlade su više puta apelirali na sve građane da se zbog opasnosti od požara suzdrže od ispaljivanja bilo kakvih raketa, te da sa sobom ne donose nikakvu pirotehniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:22