KAD DRŽAVA ČASTI

SVE LUKSUZNE BENEFICIJE ŠEFOVA HBOR-a: Kovačevu wellness, odijela do 5.000 kn, torbe...

Kovačev je u ugovoru imao odredbu da ima pravo na dva tjedna wellnessa godišnje, a ostali članovi uprave imali su pravo na "subvenciju" kupnje odijela do pet tisuća kuna, kao i torbi do vrijednosti od tri tisuće kuna

Afera s Vladimirom Kristijanom, bivšim predsjednikom Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvoj, koji je dao ostavku i dobio otpremninu od 300 tisuća kuna neto, rezultirat će daljnjim smanjivanjem plaća upravi i izvršnim direktorima HBOR-a, ali su na površinu isplivali još neki detalji o beneficijama prijašnjih članova uprave, piše Slobodna Dalmacija .

Rezanje

Tako je na web-stranicama Ministarstva financija objavljeno da je ukupni trošak šireg bivšeg menadžmenta, na čelu s Antonom Kovačevim, u zadnjemu mandatu tadašnje uprave iznosio oko 30 milijuna kuna, dok će nova uprava sa srezanim menadžerskim ugovorima u petogodišnjem mandatu koštati 10 milijuna kuna.

Pri tomu su sva prava iz ugovora srezana za 65 posto, ali se potom dodaje kako “nema više posebnih odijela, antistresnog liječenja na račun HBOR-a, nema više aktovki s potpisima”. Pokušali smo doznati o čemu je riječ i neslužbeno nam je rečeno kako je Kovačev u ugovoru imao odredbu da ima pravo na dva tjedna wellnessa godišnje u domaćem aranžmanu, te da su i ostali članovi uprave imali pravo na “subvenciju” kupnje odijela do pet tisuća kuna, kao i torbi do vrijednosti od tri tisuće kuna.

Sada je sve to “srezano”, a novom predsjedniku Uprave Dušanu Tomaševiću bit će smanjena plaća s 25 tisuća kuna (koliko je iznosila Kristijanu) na nešto ispod 20 tisuća kuna, dok će članovima Uprave Martini Jus i Goranu Filipiću plaće biti smanjene s oko18 tisuća kuna na 15 do 16 tisuća kuna, neslužbeno se moglo doznati.

Na redovnoj sjednici Nadzornog odbora HBOR-a, održanoj u srijedu, nije bilo govora o daljnjem rezanju troškova članova uprave i direktora, ali to, kako nam je rečeno, i nije bilo uobičajeno, već su se te “administrativne” stvari dogovarale na drugim sastancima između članova Nadzornog odbora i Uprave.

Kamere

Ovom prilikom je potrebno reći da su HBOR i Hrvatska poštanska banka do sada, tumačenjem Ureda Vlade, bili izuzeti iz Vladine odluke da osnovna plaća predsjednika uprave ne smije biti veća od tri prosječne plaće u Hrvatskoj, dakle preko oko 17 tisuća kuna.

No, budući da će sada predsjednik Uprave HBOR-a, koji raspolaže godišnje s oko 10 milijardi kuna, imati plaću ispod 20 tisuća kuna, neće biti čudno ako se kamere pozornice usmjere na Hrvatsku poštansku banku, gdje predsjednik Uprave, prema neslužbenim informacijama, ima skoro dvostruko veću plaću od svog kolege iz HBOR-a.

Ovom prilikom valja kazati kako je Vuićevu prethodniku Čedi Maletiću plaća 2011. bila smanjena na oko 17 tisuća kuna, slijedom odluke Vlade o ograničavanju plaća za čelnike javnih poduzeća, ali se nakon toga on uspio izboriti da se ograničenje makne, jednako kao i u slučaju HBOR-a. Valja priznati i kako je teško očekivati da se s bankarskog tržišta dobije kvalitetan kadar za poziciju prvog čovjeka HBOR-a ili HPB-a ispod 25 do 30 tisuća neto kuna mjesečno, ali kako je Vlada dovela Tomaševića iz Fina servisa za plaću manju od 20 tisuća kuna, čitava se konstrukcija platne politike “ruši”. Pitanje je, stoga, hoće li domino-efektom uskoro doći i do revizije plaća u HPB-u.

U brojkama

30 milijuna kuna - ukupan trošak bivšeg šireg menadžmenta HBOR-a u mandatu

10 milijuna kuna - iznosit će trošak nove uprave u pet godina

65 posto - srezana prava direktora

25.000 kuna - plaća bivšeg direktora HBOR-a

20.000 kuna - neće dosegnuti plaća novog direktora

Vuiću 40.000 kuna u HPB-u

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li se smanjivanje plaća u HBOR-u odraziti i na plaće Uprave u Hrvatskoj poštanskoj banci, gdje predsjednik Uprave Tomislav Vuić, prema neslužbenim informacijama, ima neto plaću između 35 i 40 tisuća kuna. Na pitanje da potvrde ili demantiraju te informacije, u HPB-u su nam odgovorili kako ‘Hrvatska poštanska banka nije ovlaštena davati informacije o iznosima plaća ni ostalim detaljima definiranima u ugovorima o radu predsjednika i članova Uprave’.

No, Slobodnoj Dalmaciji potvrdili su kako ‘u ugovorima o radu predsjednika i članova Uprave HPB-a ne postoji klauzula o obvezi isplate otpremnine u slučaju podnošenja ostavke, odnosno osobnog otkaza ugovora’, kao što je bio slučaj s ugovorom Vladimira Kristijana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 20:00