PANTOVČAK UZVRAĆA BANOŽIĆU

‘Sve mrvice svoje pameti troši na laži, podvale i štetočinske poslove. Branitelji i predsjednik neće biti njegovi taoci‘

Banožić je ranije izjavio kako predsjednik mnogo stvari čini kako on to želi, ‘ne uvažavajući niti sustav niti zakone‘

Zoran Milanović i Mario Banožić

 Ranko Suvar/Cropix/Cropix

Ured predsjednika Zorana Milanovića oglasio se u srijedu poslijepodne i komentirao raniju izjavu ministra obrane Marija Banožića u kojoj je prozvao Pantovčak da se trebao konzultirati s MORH-om o dodjeli počasnih činova.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga večeras će na Pantovčaku dodijeliti počasne činove i odlikovanja osmorici hrvatskih branitelja, umirovljenih časnika, a Banožić kaže da je sve o tome čuo iz medija te da mora vidjeti "temeljem čega on dodjeljuje te činove".

Milanović: Banožić smišlja laži i podvale

Priopćenje Ureda predsjednika prenosimo u cijelosti.

"Poznati neprijatelj Ustava i zakona Mario Banožić našao se danas pozvanim tumačiti Zakon o službi u OSRH i pravo Predsjednika Republike da dodjeljuje počasne činove. Nepismen kakav jest, taj zakon nije vjerojatno ni pročitao, ali je svejedno on pokušao sebi pripisati pravo davanja suglasnosti za dodjelu počasnih činova. On bi da se njega konzultira i traži suglasnost za odluke koje s njim baš nikakve veze nemaju jer su isključivo ovlast Predsjednika Republike.

Jedini posao koji je on trebao napraviti – kako mu to i zakon nalaže - jest predložiti, naglašavamo predložiti, kriterije i postupak za predlaganje koje u konačnici opet propisuje i donosi Predsjednik Republike. Od kada je ministar, nije ni prstom maknuo da Predsjedniku Republike predloži kriterije, a nastavio je bezobrazno opstruirati i nakon što mu je Ured Predsjednika Republike 26. srpnja 2021. poslao dopis kojim je od njega zatraženo žurno dostavljanje prijedloga kriterija.

Dopis iz kojega je vidljiv taj zahtjev Ureda Predsjednika, na koji ministar nikada nije ni odgovorio, dostavljamo u prilogu.

image

Dopis Ureda predsjednika

Ured Predsjednika/

Dakle i u ovom slučaju pogazio je zakon jer sve mrvice svoje pameti troši na smišljanje laži, podvala i štetočinskih poslova. Kako Banožić nije u stanju shvatiti i provesti ni tu jednostavnu proceduru, ne čudi što taj ponavljač, vidimo, uopće ne razumije razliku između činova i počasnih činova.

Hrvatski branitelji i Predsjednik Republike ne mogu biti taoci lažljivog opstruktora. Počasne činove dobit će zaslužni hrvatski časnici, ratnici koji su ionako predugo čekali da im se i tako oda priznanje za doprinos u Domovinskom ratu. Banožića, koji nema ni trunke poštovanja prema tim časnim ljudima, niti će se pitati, a niti će se čekati da čovjek nedostojan dužnosti koju, na žalost, obnaša počne raditi svoj posao. Barem dotle dok mu DORH napokon ne pokuca na vrata", stoji u priopćenju koje potpisuje glasnogovornik Ureda predsjednika Nikola Jelić.

Banožić: Predsjednik ne uvažava zakone

Podsjetimo, Banožić je ranije izjavio kako predsjednik mnogo stvari čini kako on to želi, "ne uvažavajući niti sustav niti zakone".

Istaknuo je da se počasni činovi mogu dodijeliti temeljem osobnih zasluga "za koji ne postoji jasan kriterij" te na prijedlog ministra obrane (što je u Zakonu o službi u OSRH uvedeno 2018. godine), te je stoga, ocijenio je, prije njihove dodjele trebalo biti konzultirano Ministarstvo obrane.

"Definitivno da se, s obzirom na to da je riječ o vojsci, ni jedan od ovih prijedloga nije mogao, nije trebao, dogoditi bez konzultacija, suglasnosti, bilo kakvog oblika suradnje s Ministarstvom obrane. Ali ne bi to bilo prvi puta, ja sam to naglašavao. I možda je ovo najbolji primjer zašto i kako je završio brigadir Elvis Burčul – kad se nešto pokušava svojom voljom donijeti, bez obzira što sustav kaže drukčije", rekao je Banožić ranije danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:33