ŠTO IM TOČNO PLAĆAMO

Sve na jednom mjestu: Ovo je popis svih zastupnika koji primaju naknadu za odvojeni život i druge pogodnosti

Uz popis zastupnika na web stranici Sabora objavljene su i napomene uz pregled troškova zastupnika

Hrvatski sabor i popis troškova zastupnika

 Damjan Tadic/Cropix

Nakon što je Jutarnji list prije dva dana objavio da je šef oporbe Peđa Grbin (SDP) donedavno uzimao naknadu za odvojeni život (iako sa suprugom i sinom živi u Zagrebu), u javnosti se zakotrljala priča o zastupničkim povlasticama. Tako istoj naknadi nije odolio ni HDZ-ov Josip Đakić, usprkos činjenici da je rastavljen i ima tri punoljetna sina.

- Ja putujem nakon tri dana Sabora, sinovi su mi nekad s majkom, nekad sa mnom. Budite uvjereni, ovo nije posao koji je jeftin, ni odlazak ni dolazak ni odijevanje i sve drugo što ide uz ovu dužnost, komentirao je svoje korištenje naknade Đakić. Opširnije o njemu pročitajte OVDJE

Tko sve zapravo koristi naknadu za odvojeni život, ali i druge povlastice koje su, pod određenim uvjetima,na raspolaganju zastupnicima u Hrvatskom saboru, objavio je i - Hrvatski sabor, na svojim mrežnim stranicama.

Uz popis zastupnika na web stranici Sabora objavljene su i napomene uz pregled troškova zastupnika, a u kojima se zapravo tumači na koje povlastice imaju pravo.

Te napomene ispod prenosimo u cijelosti, a sam popis zastupnika možete pogledati na dnu teksta.

Zastupnički paušal i naknada za odvojeni život

- Zastupnici, uz mjesečnu plaću, ostvaruju pravo na isplatu zastupničkog paušala u iznosu od 1.500,00 kuna mjesečno te naknade za odvojeni život u iznosu od 1.000,00 kuna mjesečno. Naknada za odvojeni život ne isplaćuje se zastupnicima tijekom ustavne stanke u radu Sabora (od 15. srpnja do 15. rujna, od 15. prosinca do 15. siječnja tekuće godine, te u razdoblju od raspuštanja do konstituiranja novog saziva Sabora (u skladu s Odlukom o smještaju zastupnika Hrvatskoga sabora u Zagrebu u vrijeme zasjedanja Sabora, radnih tijela i klubova zastupnika, NN 44/05 – pročišćeni tekst, i 47/16).

Službeni stanovi

- Zastupnici s prebivalištem udaljenim više od 50 km od Zagreba imaju pravo na korištenje smještaja u stanovima za službene potrebe te u unajmljenim garsonijerama i jednosobnim stanovima, i to u mjesečnom iznosu do 2.500,00 kuna na ime najma stana, kao i na naknadu režijskih troškova do 500,00 kuna mjesečno. Moguće razlike u troškovima najma stana i režijskim troškovima zastupnici snose sami (u skladu s Odlukom o smještaju zastupnika Hrvatskoga sabora u Zagrebu u vrijeme zasjedanja Sabora, radnih tijela i klubova zastupnika, NN 44/05-pročišćeni tekst, i 47/16).

Dnevnica

- U okviru obavljanja svojih zastupničkih dužnosti i aktivnosti zastupnici imaju pravo na isplatu dnevnice - koja za službeno putovanje u zemlji iznosi 150,00 kuna - i naknadu troškova za korištenje privatnog automobila u službene svrhe (2,00 kune po prijeđenom kilometru), a u skladu s Odlukom o visini dnevnice za službeno putovanje u zemlji i visini naknada za državne dužnosnike, suce i druge pravosudne dužnosnike, te ostale zaposlene koji se financiraju iz sredstava državnog proračuna, a čija prava nisu uređene kolektivnim ugovorima (NN 117/12), kao i na naknadu troškova cestarine uz predočenje računa.

Naknada troškova prijevoza

- Zastupnici, koji se koriste smještajem u stanovima za službene potrebe ili u unajmljenim stanovima i oni koji se iznimno koriste hotelskim smještajem, a na sjednice Sabora, radnih tijela i klubova zastupnika dolaze vlastitim vozilom, imaju pravo na višekratnu naknadu troškova kilometraže (pri dolasku i odlasku u svakom tjednu koliko traje zasjedanje). Zastupnici, koji se ne koriste smještajem u stanovima za službene potrebe, u unajmljenim stanovima, hotelskim smještajem ili u stanu koji je u njihovom vlasništvu ili vlasništvu člana njihove uže obitelji, a imaju prebivalište udaljeno više od 50, a manje od 150 km od Zagreba i na sjednice Sabora, radnih tijela i klubova zastupnika dolaze vlastitim ili unajmljenim vozilom odnosno vozilom u vlasništvu člana uže obitelji ili člana zajedničkog kućanstva, imaju pravo na naknadu mjesečnih troškova prijevoza do 2.500,00 kuna (u skladu s Odlukom o uvjetima korištenja službenih osobnih automobila, mobilnih telefona, sredstava za službena putovanja, poslovnih kreditnih kartica i sredstava reprezentacije, NN 137/02-pročišćeni tekst, 18/06, i 59/16).

Za dolazak na plenarna zasjedanja Hrvatskoga sabora zastupnicima s prebivalištem udaljenim više od 50 kilometara, uz korištenje osobnog vozila, omogućeno je i korištenje sredstava javnog prijevoza (autobus, vlak, zrakoplov, trajekt), a tako nastali troškovi također im se refundiraju uz predočenje računa. Isto vrijedi i za službena putovanja u inozemstvo, koja uz to uključuju i plaćanje hotelskog smještaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. veljača 2023 10:24