RASPAD ŽIVOG ZIDA

SVE ONO O ČEMU SU MEDIJI PISALI, A ŽIVOZIDAŠI IM ZBOG TOGA PRIJETILI, DANAS JE DOBILO POTVRDU! Bunjac nije izrekao ključnu stvar... To čuva za kraj

 
 CROPIX

Jedan osvojeni mandat za EU parlament antisistemskog Živog zida koji o Europskoj uniji misli sve najgore, a mandat vidi samo kao priliku da razori njezine institucije - razorio je njih same.

I danas je letjelo perje na sve strane: dojučerašnji partneri bombardiraju se međusobnim optužbama za uhljebništvo, pohlepu, samovolju, tiraniju, sačekuše, a Vladimiri Palfi, potpredsjednici stranke i supruzi predsjednika Ivana Vilibora Sinčića, pripisana je fatalna uloga.

Ivan Pernar, zaštitno lice i suosnivač Živog zida, nekoć HDZ-ovac, svoju je dionicu u Živom zidu odradio i otišao. Branimir Bunjac je pred suspenzijom. Sinčić, iako je tvrdio da neće, ide u Bruxelles. Vladimira Palfi najavljuje dolazak u Sabor, ali zahtjev još nije poslala.

"To se dogodilo jer je Sinčić prepustio sve odluke svojoj ženi i on više ne odlučuje ni o čemu, Živi zid postao je privatno vlasništvo jedne osobe - Vladimire Palfi.", ponovio je detronizirani Bunjac naglas iste optužbe, kakve je u izbornoj noći 2016. objavio bivši živozidaš Hrvoje Runtić, dodajući im i financijske malverzacije.

Svađa oko mandata za Bruxelles prerasla je u dramu koji će ući u političke anale. Sinčić je sa zadnjeg mjesta osvojio 30 posto glasova, Bunjac 13,31, a nositelj liste Tihomir Lukanić 9,71 posto. Zakonski, Sinčić ima mandat, sve ostalo je stvar dogovora. Sinčić je u kampanji tvrdio da nije zainteresiran za taj mandat, da je njegov favorit Lukanić. Nakon izbora zavladao je muk. Izvori bliski stranci ustvrdili su da je Palfi zakuhala svađu i da će Sinčić u EU parlament.

U utorak je Sinčić okupio članove na Zrinjevcu, mahom iste one koji će dan kasnije stajati i uz Bunjca i Pernara, tvrdeći da nisu imali pojma što ih čeka kad ih je Sinčić pozvao. Objavio je da je on primoran otići u EU zato što je Bunjac nečasno izigrao predizborni dogovor da će se članovi u Bruxellesu rotirati, svake godine po jedan, zbog čega ga je suspendirao iz stranke. Poručio je da želi da ide nositelj liste Tihomir Lukanić i da će sve učiniti da se to i realizira, te da je on samo alternativa do parlamentarnih izbora. Pozvao je Bunjca koji je osvojio 13,32 posto glasova i ima pravo glasa, da da privolu za Lukanića. Javnosti je taj navodni dogovor o rotaciji prešućen.

U tom trenutku, kad se Sinčić odriče Bunjca, on o tome nije imao pojma. Vijest ga je, rekao je novinarima Indeksa, zatekla u šetnji s psom. Pol sata kasnije u redakcije će stići snimka na kojoj se vidi da je Domagoj Vuletić, novopečeni međunarodni tajnik u nečijoj kuhinji na rubu fizičkog obračuna s Bunjcem koji mu viče nećeš ni sekunde, nikada vidjeti EU parlament. Pernar i Bunjac za obznanu te kuhinje i "to u Jutarnjem listu, protiv kojeg se bore", optužili Palfi zbog čega je, rekao je Bunjac, "ona u njegovom srcu umrla".

Zagreb, 040619.
Zrinjevac.
Politicka stranka Zivi zid odrzala je konferenciju za medije na temu mandata u Europskom parlamentu.
Na fotografiji: Ivan Pernar, Ivan Vilibor Sincic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Goršić / Hanza Media
Ivan Pernar, Ivan Vilibor Sinčić, Dominik Vuletić

U sedam navečer javnosti se obratio i Pernar i uputio dramatičan apel moleći članstvo da zaustavi Vladimiru u osobnoj odmazdi prema Bunjcu. I poručio da potjeraju li Bunjca, ide i on. Pernar je vidno tronut otkrio da je Palfi odlučila uzeti mandat Bunjcu i izbaciti ga iz Sabora. "Neke odluke Vladimire Palfi ne mogu progutati", priznao je Pernar i kazao kako su se izjalovili svi njegovi očajnički pokušaji da urazumi Sinčića, jer je utjecaj Palfi u stranci takav, “ponaša se kao Plenković, mogu što hoću” i spremna je uništiti Živi zid zbog osobne netrpeljivosti. Na koncu je suznih očiju priznao da je trpio Sinčićevu kadrovsku politiku samo zato što je “gledao svoju vlastitu guzicu i bio stranački poslušnik”.

Iza ponoći Pernar će otići korak dalje i urbi et orbi objaviti na internoj grupi Živog zida Vijećnici 2017. kako je Sinčić na Zrinjevcu lagao, kako nikakav dogovor o rotaciji uopće nije postojao i izraziti javnu sumnju da je njihov tabor medijima dostavio snimku Bunjca ne bi li ga kompromitirali.

Njegov post je munjevito obrisan, ali netko ga je uspio snimiti: "Teze o tome da je postojao odgovor da Bunjac prepusti mandat su laž jer svi znate da je bilo onako kako kaže Sinčić/Palfi, maknut sam s liste odlukom Sinčića, ne dogovorom, Bunjac je ucijenjen na to da predaje mandat ili neće biti na listi... Da stvar bude gora pristao sam političku likvidaciju Bunjca jer sam gledao svoj interes. Kad sam shvatio da ga ne žele uništiti samo politički nego i ljudski objavom snimke u KGB stilu, nešto se u meni prelomilo."

Zagreb, 180918.
Gajeva ulica.
Zivi zid i njegovi osnivaci Ivan Vilibor Sincic i Ivan Pernar odrzali su konferenciju za medije ispred zgrade Dorha.
Na fotografiji: Ivan Vilibor Sincic i Ivan Pernar.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX
Ivan Pernar i Ivan Vilibor Sinčić

Ujutro je ipak stao pred kamere s Bunjcem koji je pola sata novinarima objašnjavao kako je došlo do loma, ali se još uvijek nadao da se stvar može spasiti. Zazivao je Sinčića da mu preda mandat kojeg je pošteno zaradio, a vodeće ljude da daju svoj mandat na raspolaganje i provedu izbore po principu "jedan član jedan glas".

"Osnovni problem koji proizlazi iz moje suspenzije jest taj da je u posljednjih godinu dana Živi zid postao privatno vlasništvo jedne osobe - Vladimire Palfi. Ona potpuno samostalno sastavlja izborne liste, odlučuje kako se troši novac stranke, zabranjuje bilo kakvo istupanje u medijima bez njene privole i zabranjuje bilo kakve unutarstranačke izbore. Svatko tko joj je suprotstavi, iste sekunde nalazi se na listi za odstrel. Problem je nastao jer je Palfi željela da se u EU parlament pošalje njezin bliski prijatelj Tihomir Lukanić, na što sam ja rekao da ja želim ići jer su tako odlučili građani.", kazao je Bunjac i otkrio enigmu kako je prošle zime dao pa povukao ostavku u Saboru:"Dao sam ostavku, ali je Palfi trčala za mnom i govorila mi da me voli. Ja sam, magarac, povukao odluku i vratio se. No sada sam ja marginaliziran, kao i Pernar, zabranjeno nam je i istupanje u javnosti, čak i videi na kojima se ja pojavljujem doslovno pet sekundi."

Goran Mehkek / Hanza Media
Branimir Bunjac i Ivan Pernar

Bunjac za pad podrške stranci koja je prije par mjeseci stizala SDP krivi Palfi koja štiti svog miljenika Lukanića: "Odjurio sam Sinčiću i rekao da moramo krenuti s referendumskom inicijativom kako bismo uopće prešli prag na izborima. Od navodnih 4000 volontera uopće nismo imali nikoga tko bi skupljao potpise. Na dan izbora jedina od 33 liste za Europski parlament na kojoj prvi kandidat nije dobio više od 10 posto preferencijalnih glasova bila je ona Živog zida. U Zagrebu smo bili tek osmi, a sve skupa bio je pravi debakl. Lukanić i ekipa rekli su da su skupili 400.000 potpisa za referendum što je bila notorna laž. Samo zbog toga trebali su biti isključeni iz stranke. Ljudi koji su uništili stranku tražili su da ja podnesem ostavku, ja koji sam dobio sedam puta više preferencijalnih glasova od Lukanića u njegovom Sesvetskom Kraljevcu. To je bilo poniženje. Krenule su ucjene, a na kraju su me navukli na sastanak u stanu iz kojeg potječe snimka mene i Vuletića. Palfi i drugi su urlikali na mene, psovali mi sve po spisku i maltene mi zavrnuli ruku da potpišem neki ugovor kojim predajem mandat Lukaniću i Vuletiću, a ja sam ga poderao. Nisam znao da je to bila klasična sačekuša...", poručio je Bunajc.

Sinčić je potom objavio izvanredno video priopćenje i prozvao Pernara i Bunjca zbog borbe za novac, moć, koristoljublje, častohleplje". Ustvrdio je da se on "odrekao apsolutno svih privilegija. Nisam uzeo novac za stan i režije koje je Sabor davao, za odvojeni život, za prijevoz...Mogao sam dobiti i povlašteni kredit a nisam.

Odrekao sam se 200 tisuća kuna privilegija i to su principi kojih želim da se apsolutno svi drže. Kolege već mjesecima trpe teror, ucjenjivanje i prijetnje od strane navedene dvojice.", branio se Sinčić i najavio u sljedeća tri mjeseca unutarstranačke izbore "pa neka stranka odluči u kojem smjeru želi ići, hoće li to biti stranka ucjenjivača, uhljeba, materijalista, klimavaca, oportunista, ili će biti čista i zdrava."

Na neka pitanja ogorčeni Bunjac nije odgovorio. Kako ga je konkretno ucjenjivala. To je sačuvao za konačni obračun.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 08:57