PROMJENA SPOLA U RH

Sve operacije potrebne za promjenu spola bit će na račun HZZO-a

Konačne operacije spola u nas se ne izvode, a najbliži centar za to je u Beogradu i zahvat stoji 10.000 eura
 Tomislav Krišto / CROPIX

Osobe koje žele promijeniti spol moći će obaviti potrebne operacije na račun HZZO-a. Djeca koja od ranog djetinjstva znaju da su rođena u pogrešnom spolu te žive u drugom rodu moći će, uz psihološku podršku cijeloj obitelji, odmah po stupanju u pubertet dobiti lijekove kojima se zaustavlja pubertet njihova biološkog spola, a od 16. godine dobivat će hormonsku terapiju koja će im omogućiti postupno ostvarivanje izgleda roda u kojem žive.

Odrasle osobe prije promjene imat će pravo pohraniti svoje spolne stanice da bi u budućnosti mogle ostvariti biološko roditeljstvo.

Neke su to od novosti koje donose Stručne smjernice za izradu mišljenja zdravstvenih radnika i psihologa o promjeni spola, upućenih u javnu raspravu.

Hodogram postupanja

- One donose detaljni hodogram postupanja, od liječnika primarne zaštite nadalje, kad pomoć zatraži osoba s rodnom disforijom. Precizno smo propisali postupanja psihologa, psihijatara i endokrinologa. Kirurški dio još nije uređen, no ako se prihvate Smjernice koje u skladu sa svjetskim Smjernicama operaciju spola definiraju kao terapijski postupak za osobe s rodnom disforijom, osobe će dobivati uputnicu i moći obavljati potrebne zahvate o trošku HZZO-a - kaže dr. Nataša Jokić Begić, psihologinja s Filozofskog fakulteta, suautorica Smjernica i psihologinja s bogatim iskustvom u radu s osobama s rodnom disforijom.

Ministarstvo zdravlja, kako doznajemo, već je zatražilo izradu preciznog popisa dijagnostičko-terapijskih postupaka (DTP) za rodnu disforiju. Danas, naime, osobe koje prolaze tranziciju iz jednog spola u drugi uopće u Hrvatskoj ne mogu ukloniti dojke ili maternicu jer rodna disforija nije indikacija za takvu operaciju. Konačne operacije spola u Hrvatskoj se ne izvode. Nama najbliži centar u kojem se obavlja velik broj takvih operacija godišnje nalazi se u Beogradu, a kompletna operacija okvirno stoji oko 10.000 eura. Prihvaćanjem Smjernica, operacije koje se mogu izvesti u Hrvatskoj transseksualne osobe s liječničkom dokumentacijom moći će dobiti u hrvatskim bolnicama na uputnicu, a beogradski stručnjaci educirat će hrvatske kolege da sami počnu izvoditi i operacije promjene spola. U međuvremenu osobe s rodnom disforijom moći će na operaciju u inozemstvu o trošku HZZO-a.

Potrebni dokumenti

Stručne smjernice su dokument čije se donošenje čeka više od godinu dana, a koji bi trebao konačno pokrenuti mogućnosti promjene spola u Hrvatskoj. Trenutno desetak osoba čeka odobrenje nadležnog Nacionalnog zdravstvenog vijeća za promjenu spola u dokumentima - neke od njih i dulje od dvije godine, a NZV ne želi davati mišljenja prije nego što budu doneseni svi potrebni dokumenti.

- NZV trenutno ne odlučuje o zahtjevima, zbog čega neke osobe čekaju nedopustivo dugo. Donošenje Smjernica moralo bi prekinuti ciklus čekanja i nehumanog i neopravdanog odugovlačenja te dopustiti da barem neke transrodne osobe dobiju mogućnost pravnog priznanja roda - kažu u udruzi TransAid koja nije zadovoljna Smjernicama te će uputiti komentare u javnoj raspravi.

Mijenjati spol nije nikakav hir

- Promjena spola nije nikakav hir, to su duboko nesretne osobe koje žele živjeti ono što jesu. Odlučili smo da, nakon stupanja u pubertet mladima koji imaju dokumentaciju i jasno određenje da su rođeni u krivom spolu, dajemo terapiju za supresiju puberteta, a tek nakon 16. godine počnemo davati hormone suprotnog spola - kaže dr. Miroslav Dumić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. studeni 2023 23:58