VRHOVNI SUD

‘Sve optužbe na račun sudaca treba istražiti, oni ne smiju biti taoci neprovjerenih optužbi‘

Opća sjednica Vrhovnog suda zaključila je da optužbe na račun sudaca treba djelotvorno istražiti pa makar dolaze i od osuđenih osoba
Zdravko Mamić
 Josko Ponos/Cropix

Opća sjednica Vrhovnog suda, koju čine predsjednik i svi suci najvišeg suda, zaključila je da optužbe na račun sudaca treba djelotvorno istražiti pa makar dolaze i od osuđenih osoba, jer svi suci ne smiju biti taoci neprovjerenih optužbi.

"U interesu je sudbene vlasti i svih građana da se sve optužbe o devijacijama, nedoličnim i protupravnim postupanjima koje se u javnosti iznose na račun pojedinih sudaca pa makar dolaze i od osuđenih osoba, djelotvorno istraže i ako se utvrdi osnovana sumnja za takvo ponašanje pokrenu odgovarajući postupci", izvijestio je u petak Vrhovni sud.

Opća sjednica je zaključila da suci ne smiju biti taoci neprovjerenih i neprovjerljivih optužbi koje se u javnosti koriste za neutemeljene napade na sve suce. Smatraju da takve optužbe u odnosu na pojedine suce ne smiju umanjiti rezultate rada i vjerodostojnost svih sudaca.

"Takva generalizacija potkopava autoritet sudbene vlasti te izravno ili neizravno poziva na nepoštivanje sudbene vlasti i sudskih odluka", upozorio je Vrhovni sud.

Opća sjednica Vrhovnog suda pozvala je da se o tome vodi računa, a suce da nastave ispunjavati svoje dužnosti i ponašati se u skladu sa zakonima i Kodeksom sudačke etike.

Pojedine suce, među kojima je i predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa, prošlih je dana za korupciju prozvao osuđeni bivši čelnik Dinama Zdravko Mamić koji je pobjegao u BiH sredinom 2018. uoči izricanja presude za izvlačenje novca iz Dinama koju je u međuvremenu potvrdio Vrhovni sud.

Nakon što je Mamić na društvenim mrežama objavio fotografije na kojima se zabavlja s osječkim sucima koji su mu sudili, Zvonkom Vekićem i Darkom Krušlinom, predsjednik osječkog Županijskog suda za njih je od Državnog sudbenog vijeća zatražio razrješenje.

Mamić je potom na ostavke pozvao i Sessu, predsjednika osječkog Županijskog suda Zvonka Vrbana, suca tog suda Antu Kvesića i suca Visokog prekršajnog suda Nediljka Bobana, navodeći da ih čeka sudbina Krušlina i Vekića.

Uskok je nakon konferencije za novinare na kojoj je Mamić iznio optužbe na račun sudaca izvijestio da je "Mamić 8. listopada prošle godine državnom odvjetništvu poslao svoju izjavu na stiku, a Uskok je odmah po zaprimanju navedenog stika započeo sa provjerama njegovog sadržaja koje su još uvijek u tijeku”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:13