NOVA RUTA

SVE SPREMNO ZA PLAN C? Srpski mediji tvrde da je operacija već počela, Hrvatska demantira: 'Neka donesu snimku, takav plan ne postoji'

Izbjeglice se užurbano prebacuju u Mađarsku prije mogućeg zatvaranja granica
 Tom Dubravec / CROPIX

U ovim trenucima u kampu u Opatovcu još uvijek traje ukrcavanje izbjeglica u autobuse koji ih voze prema Tovarniku odakle će vlakom ići za Botovo. U isto vrijeme, kolona autobusa kreće se i prema Baranjskom Petrovu Selu kako bi izbjeglice prešle u Mađarsku.

Dojam je da se danas u tom pogledu radi prilično užurbano s obzirom da su Mađari pri kraju izgradnje ograde na granici s Hrvatskom pa postoji mogućnost da zatvore granične prijelaze Baranjsko Petrovo Selo, Terezino Polje i Botovo, preko kojih posljednjih dana iz Hrvatske u tu državu ulaze izbjeglice.

U tom slučaju Hrvatska bi mogla prijeći na takozvani plan C, a koji bi značio da se sve one koji uđu u Hrvatsku vraća nazad u Srbiju, što bi se događalo preko Opatovcu obližnje Šarengradske ade, koja se zbog još uvijek neriješenih graničnih pitanja nalazi pod kontrolom srpskih vlasti.

S druge strane, srpski Blic piše da je provedba plana C već počela i da su sinoć hrvatski policajci preko Šarengradske ade pokušali vratiti skupinu migranta. Međutim, prema pisanju istog portala, srpski policajci su spriječili prebacivanje grupe žena i djece na njihov teritorij.

Ostojić: 'Neka mi donesu snimku, takav plan C ne postoji'

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić u razgovoru za Dnevnik Nove TV kaže da informacije srpskih medija da je netko pokušao u Srbiju vratiti izbjeglice iz Hrvatske, i da su to srpski specijalci spriječili - nisu točne.

'Nadam se da ću vidjeti barem neku snimku toga. Takve dezinformacije zapravo potvrđuju da takav plan C niti ne postoji, niti ga radimo', rekao je Ostojić.

'Hrvatska se u ovom trenutku striktno drži i plana A i plana B, što znači da imamo dovoljno kapaciteta i uvjeta da tranzitiramo prema Mađarskoj. Ne bih špekulirao što će se dogoditi ukoliko dođe do određenih poteza zatvaranja i slično jer se pokazalo da nijedna žica i nijedan zid nisu uspjeli zaustaviti protok ljudi koji žele doći do destinacije u Schengenu', dodao je Ostojić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 18:19