MARIJA VUČKOVIĆ

‘Sve su ribe u Jadranu u stanju prekomjernog izlova, ali nije sve tako crno‘

Vučković kaže da ribarstvvo i poljoprivreda zbog krize nisu ove godine zabilježili pad, već pomak na bolje
Marija Vučković, ministrica poljoprivrede
 Goran Mehkek/Cropix

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je u Dnevniku HTV-a da su sve vrste riba u Jadranu u stanju prekomjernog izlova. Vlada je prihvatila odluku kojom će se u Jadranskom moru proglasiti isključivi gospodarski pojas, a time će, kaže Vučković, Hrvatska unaprijediti zaštitu ribolovnih resursa i zaštitu morskog dna i okoliša.

- Jadransko more je nedjeljivo. Hrvatska je do sada imala ribolovnu komponentu isključivog gospodarskog pojasa u zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu. Naše su vode, iako to neki osporavaju, time bile otkako smo ušli u EU - europske ribolovne vode. Talijanske vode, koje nisu bile zaštićene na isti način su bile međunarodne vode, i one postaju europske. Stoga se trećim flotama, onim koje nemaju sporazum s EU u potpunosti ograničava. Svakako da će to pozitivno utjecati na stokove u Jadranskom moru, rekla je Vuković.

Sve su ribe u Jadranu u stanju prekomjernog izlova, ali nije sve tako crno, dodaje ministrica.

- Imamo napredak kod stokova oslića, trilje, jadranske kozice, nažalost ne kod škampa. Naši višegodišnji planovi upravljanja koji se temelje na prostorno vremenskom ograničavanju, a ne kvotama kako je na nekim drugim regionalnim razinama u okviru drugih mora, su po nama dobri za Hrvatsku. Vodimo računa o ekološkoj komponenti održivosti, ali moramo i o socijalnoj i ekonomskoj, dodala je Vučković.

Osvrnula se i na utjecaj krize izazvane koronavirusom na hrvatsko gospodarstvo rekavši da ribarstvvo i poljoprivreda zbog krize nisu ove godine zabilježili pad, već pomak na bolje. Rizika ipak ima.

- S obzirom na posljednje zatvaranje u međunarodnom okruženju za sektor akvakulture, ali do studenog ni ribarstvo nije imalo pad, nego je imalo rast u izvozu, tuna s 31,8 milijuna eura je narasla na preko 32 milijuna eura. Naš izvoz je u 2018. u prvih devet mjeseci bio 115 milijuna eura, u 2019. bio 152, a danas smo na 177 milijuna eura, rekla je Vučković u Dnevniku HTV-a.

Za sektor akvakulture su dogovorene mjere s Europskom komisijom, kao i dodatne nacionalne potpore.

- Mi smo za kompenzaciju hrvatskom sektoru akvakulture i prerade osigurali oko 100 milijuna kuna jer nam je vrlo važno zadržati zaposlenost. U ovom trenutku ne mogu jamčiti da nećemo osjetiti pad, čekamo prosinac, ali do studenoga nismo, rekla je Marija Vučković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:35