ATRAKTIVNA NEKRETNINA

SVE TAJNE COSTABELLE Otkrivamo što sve skriva vila zbog koje ratuju Most i SDP

Vila ima četiri sobe s kupaonicama, kuhinju i dvoranu za sastanke u podrumu s konferencijskim stolom
 CROPIX

Sala za sastanke u podrumu s konferencijskim stolom i velikim televizorom, četiri sobe, od kojih svaka ima kupaonicu, kuhinja, natkriveni bazen u dvorištu i brižno održavani vrt, te pomoćni objekt koji također služi kao apartmanski smještaj, u pravilu za osiguranje štićenih osoba, sadržaji su reprezentativne vile Costabella u kojoj su ljetovali premijer Orešković s obitelji, no i bivši premijer Zoran Milanović s obitelji, a i drugi visoki državni dužnosnici.

Bazen i vrt su, kažu oni koji su bili u vili, najljepši dio kompleksa, o kojem su se nekad brinula dvojica zaposlenika AKD-a koji su prije dvije godine dobili otpremnine jer je zaključeno da je preskupo držati ljude na održavanju objekta pa su povremeno odlazili djelatnici AKD-a iz Zagreba radi održavanja i pripreme zbog dolaska gostiju.

'Vila Capone'

Costabella je jedna od najmanje razvikanih državnih vila koja je u portfelju MUP-a i koristi se u službene svrhe. Smještena na atraktivnoj lokaciji uz more između Rijeke i Opatije, na lokalnoj razini poznatija je kao Vila Capone, po šefu jedne od najvećih mafijaških obitelji Alu Caponeu koji je koristio tu kuću početkom 20-ih godina prošlog stoljeća.

Nakon 2. svjetskog rata dana je na korištenje Aleksandru Rankoviću, a nakon njegova razlaza sa službenom politikom i Brijunskog plenuma postala je rezidencijalni objekt tadašnjeg RSUP-a. U njoj se 90-ih odmarala obitelj prvog predsjednika Franje Tuđmana, ali i ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak koji je uredio i teretanu u podrumu u kojoj je sada konferencijska sala.

Bez ‘tereta’

U registar je unesena potkraj kolovoza 2015. kao “nekretnina koju koristi tijelo državne uprave”, koju na katastarskoj čestici od 5639 četvornih metara čine dvije kuće, dvorište i livada. Država je upisana kao isključivi vlasnik, nema nikakvih tereta niti je predmet sudskih sporova. Početkom kolovoza 2015. Povjerenstvo za raspolaganje nekretninama u vlasništvu RH, kojim je predsjedao potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, donijelo je neobičnu odluku: dalo je odobrenje MUP-u da vilu Costabella stavi u komercijalno-turističke svrhe. Napravljen je i elaborat, objekt je snimljen kako bi se potencijalnim klijentima dale na raspolaganje fotogafije objekta, pripremljen je ugovor između AKD-a i DUUDI-ja koji nikad nije potpisan. U komercijalizaciji vile računalo se da bi potencijalni komercijalni korisnici mogle biti inozemne VIP osobe koje žele boravak na hrvatskom Jadranu provesti u maksimalnoj diskreciji i sigurnosti.

Ljetovali su u Costabelli i crnogorski ministar unutarnjih poslova, a uglavnom je nuđena policijsko-obavještajnom miljeu, no nekima se izolirani boravak nije previše svidio pa je bivši poljski ministar unutarnjih poslova napustio vilu na opatijskoj rivijeri i otišao s obitelji u obilazak jadranske obale. U diskreciji, što vila i dalje omogućuje, boravile su strane delegacije i državni dužnosnici, a računi su ispostavljani AKD-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 09:06