BROJNI PROBLEMI

SVE VEĆI KAOS U HRVATSKIM BOLNICAMA Zbog puknute cijevi obustavljene operacije!

 Goran Mehkek / CROPIX

Nakon brojnih problema koji su se događali posljednjih tjedana u zdravstvenom sustavu, uslijedili su novi. Ovaj put riječ je o dotrajaloj infrastrukturi. U četvrtak je, naime, pukla cijev u KBC-u Sestre milosrdnice, zbog čega će na nekoliko dana biti otkazano 20-ak operacija.

Hitan obilazak

Tijekom jutra bolnicu su obišli ministar zdravstva Milan Kujundžić i njegov pomoćnik Vili Beroš.

Već je u četvrtak navečer ministar na hitnom sastanku s ravnateljima zagrebačkih bolnica organizirao prijem i zbrinjavanje hitnih pacijenata u zagrebačkim bolnicama dok se ne sanira puknuta cijev.

Ipak, ravnatelj KBC-a Mario Zovak smiruje i tvrdi da će hitni pacijenti biti zbrinuti te da događaj neće utjecati na njih. Rekao je da je cijev pukla u četvrtak oko 12 sati.

- Vodovodna cijev pukla je u trenutku kad se završavao tzv. hladni program. Dogodilo se to u prostoru gdje se liječnici peru i pripremaju za operacije. U tom je dijelu pet operacijskih sala - kaže Zovak i objašnjava da je pukla cijev u zidu pa voda curi kroz stropne obloge na kat ispod.

Ipak, ističe da to curenje nema doticaja s pacijentima, a i sanacija je u tijeku.

Dodatni problemi

- Još ne možemo reći koliki je opseg posla i kolika je šteta. Tu prognozu ćemo znati kasnije tijekom dana. Radnici su stigli u sedam sati i počeli su razbijati zid ispod kojeg je puknuta cijev - kaže Zovak. No, to nije jedino što je pošlo po krivu u četvrtak. Praktički u isto vrijeme pokvarila su se dva rengena koja su važna za operacije u traumama.

- Osnovao sam krizni stožer, hitni program ide neometano jer imamo dovoljno sala na neurokirurgiji, urologiji, ginekologiji i otorini. Pacijentima u tumorskom programu za dan-dva neće se ništa dogoditi, ali je jako važno njihovo psihološko stanje i osjećaj sigurnosti pa će se operirati od ponedjeljka u Klinici za tumore. Nitko od pacijenata neće biti zakinut, samo moramo koordinirati više radilišta - zaključuje Zovak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:09