TREBAJU POMOĆ

SVE VIŠE BESKUĆNIKA U HRVATSKOJ 'Ne vide ih oni koji donose odluke, oni koji ne bi trebali brinuti samo o ubiranju poreza, doprinosa i prireza'

 
 Ilustracija / Laura G. Photography / Alamy / Alamy / Profimedia

Hrvatska mreža za beskućnike u srijedu je na svojoj službenoj Facebook stranici upozorila na sve više beskućnika na ulicama Hrvatske navodeći kako je njihovo stanje iz dana u dan sve gore. Njihov status u nastavku prenosimo u cijelosti:

- Nitko gladan, nitko bez krova nad glavom i nitko bez podrške - vizija je to Hrvatske mreže za beskućnike utvrđena u vrijeme osnivanja 2013. godine. Unatoč ogromnom trudu zaposlenika i volontera pružatelja usluga beskućnicima stanje je sve teže. Na ulici je iz dana u dan sve veći broj osoba, ne samo onih koji su sami to 'izabrali', nego i mladih bez obitelji ili s raskinutim obiteljskim vezama, psihički bolesnih, s intelektualnim poteškoćama, branitelja, starijih od 65 godina, ovisnika itd.

I za vrijeme epidemije smo, kao i 13 članica naše Mreže diljem Hrvatske, nastojali što je moguće više pomoći tzv. skrivenim beskućnicima, beskućnicima koji prebivaju na javnim mjestima i napuštenim objektima. Nismo ih nazvali 'skriveni' jer se skrivaju ili se svakodnevno ne vide na ulicama naših gradova, posebno u Zagrebu, nego zato jer ih ne vide oni koji donose odluke i koji ne bi trebali brinuti samo o ubiranju poreza, doprinosa i prireza, nego i o najpotrebitijima, a beskućnici to sigurno jesu.

Zahvaljujući građanima u Zagreba, Splitu, Puli, Karlovcu i drugim gradovima, i u ovoj kriznoj situaciji učinili smo sve da naši sugrađani, koji zbog neposjedovanja osobnih dokumenata, neostvarivanja socijale i/ili drugih uvjeta nisu mogli u gradske pučke kuhinje, ne ostanu gladni.

I danas smo kao i svake srijede i petka bili u pučkoj kuhinji u Jukićevoj s našim donacijama i pažljivije promotrili više od 150 osoba (otprilike jedna petina zagrebačkih beskućnika), a s nekima prozborili i nekoliko riječi. Po našoj procjeni među njima je više od 40% osoba starije životne dobi s najnižim mirovinama, bez obitelji, većina podstanari itd. - upozorila je Hrvatska mreža za beskućnike na društvenoj mreži.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:19