USPOREDBA CIJENA

Sve više Hrvata ide na ljetovanje u inozemstvo, a kad vidite cijene u Crnoj Gori, Albaniji i na Cipru, bit će vam jasno i zašto

Noćenje u hotelu s četiri zvjezdice u Splitu iznosi 187 eura te je u blizini plaže, trgovačkog centra i povijesnih atrakcija

Ksamil, južna Albanija

 Procip/Robertharding/Profimedia/Procip/robertharding/profimedia

Tjedan dana smještaja u Splitu tijekom sezone doseže i preko 800 eura, dok je Cipar, iako udaljeniji, 100 eura jeftiniji od naše obale. Najjeftiniji smještaj je u Budvi koja košta 560 eura, a smještaj u Albaniji je 70 eura skuplji.

"Zadnjih godina sve više Hrvata se odlučuje na ljetovanje izvan domovine, prilika da se upozna i doživi nešto novo", rekao je Dalibor Čanaglić iz putničke agencije Palma Travel.

"Najatraktivnija ovogodišnja destinacija ljetovanja u Hrvatskoj je Trogir. Uz Trogir popularan je Kvarner (Crikvenica, Selce i Krk) te Sjeverni Jadran (Zadar, Petrčane i Biograd)", dodao je Čanaglić.

Noćenje u hotelu s četiri zvjezdice u Splitu iznosi 187 eura te je u blizini plaže, trgovačkog centra i povijesnih atrakcija. Hotel nudi i prijevoz do aerodroma. Hotel iste kategorizacije u Larnaki na Cipru jeftiniji je 20 eura od onoga u Splitu, a nudi bazen, pogled na more te poslužuju domaću i međunarodnu hranu. Objekt je u blizini dvorca i luke Pafos te hotel, kao i onaj u Splitu, nudi prijevoz do aerodroma.

Budva nudi noćenje u hotelu s četiri zvjezdice za 108 eura. U blizini hotela su dvije plaže, a centar grada je udaljen tri kilometra. Ksamil, grad u Albaniji nudi noćenje u hotel istog ranga za 100 eura. Dvije plaže su mu u blizini, u kompleksu hotela uključen je i bazen. U blizini hotela je Nacionalni park Butrint. Niti jedan od ova dva hotela ne nudi prijevoz do aerodroma.

"Računajući da aranžmani na Mediteranu uključuju direktan let, smještaj i transfer od zračne luke do hotela, većina destinacija je jeftinija od Jadrana. Cijene za Grčku se u špici sezone kreću od 750-800 € po osobi pa na više (ovisno o kategoriji hotela i usluzi); Španjolska – Costa Brava od 800 € po osobi, Turska od 1000 € (ali njihovi hoteli su svi all inclusive), Hurgada od 700 € po osobi (također sve all inclusive)", komentirao je Čanaglić.

Ljetovanje u Hrvatskoj trebala bi biti prva opcija zbog čistog mora, bogate kulture i ukusne hrane. S obzirom na rast cijena smještaja, hrane i pića, mnogima je teško priuštiti si ljetovanje na našoj obali. Boravak i putovanje u druge države u nekim slučajevima očito ispada jeftinije nego li ljetovanje u Hrvatskoj.

Usporedbe cijena

Split: Najčešća cijena hotela u Splitu proteže se između 200 do 300 eura noćenje. Najskuplji smještaj prelazi 400 eura pa čak i 500, a najjeftiniji od 130 do 200 eura. Ostali troškovi nisu uračunati.

Cipar: Najčešća cijena noćenja u hotelu na Cipru je između 100 do 200 eura. Skuplji hoteli su od 220 do 350 eura, a najjeftiniji smještaj kreće od 60 eura.

Budva: To je najjeftinija destinacija za smještaj, nudi hotele između 100 do 190 eura. Najskuplji smještaji su u rasponu od 200 do 400, a najjeftiniji kreću od 75 eura.

Albanija: Noćenje varira između 70 i 150 eura. Skuplji hoteli doseže do 200 eura po noćenju, a najjeftiniji se kreće od 45 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. lipanj 2024 05:28