POLITIČKA SUDBINA

SVE VIŠE HSS-ovaca ŽELI DA BELJAK ODE Troje iz vodstva tvrdi: 'Svojim glupostima čini štetu stranci, mora dati ostavku!'

 
Krešo Beljak
 Damir Krajac / CROPIX

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak obilježio je ovaj tjedan svojom izjavom na Twitteru u kojoj je naveo kako nije bilo dovoljno političkih ubojstava Udbe u vrijeme Jugoslavije.

Nedugo nakon toga više se puta ispričao i rekao da ne podržava ubojstva, no svejedno je naišao na žestoku osudu javnosti, kao i svojih političkih oponenata, pa i partnera iz SDP-a. Osude nije nedostajalo ni u redovima njegove stranke, a najdalje u tome je otišao gradonačelnik Čazme Dinko Pirak koji je Beljaka otvoreno pozvao na ostavku zbog čega se postavlja pitanje kako će ova izjava utjecati na Beljakovu budućnost u vlastitoj stranci.

Čekaju sastanak

Kako bismo to provjerili, nazvali smo 17 istaknutih članova HSS-a i pitali ih kako komentiraju izjavu svog predsjednika te treba li on podnijeti ostavku. Od njih 17, samo ih je sedmero bez zadrške osudilo izjavu, od kojih je troje istaknulo da Beljak treba ponuditi svoje mjesto predsjednika na raspolaganje. Tri člana stranke su ga branila, dvoje ih se izvuklo da čekaju sastanak Odbora, a pet ih je šturo ili čak nikako komentiralo ispad predsjednika stranke. Drugim riječima, njih deset nije osudilo ili reagiralo na Beljakovu izjavu da političkih ubojstava nije bilo “dovoljno”.

Krećemo s gradonačelnikom Čazme koji je prvi i pokrenuo pitanje Beljakove političke odgovornosti. Ponovno je naveo kako je Beljakov tweet “kruna svih Beljakovih nesmotrenih izjava” te dokaz da se on neće opametiti. Zato i poziva na ostavku čelnog čovjeka HSS-a.

- Govoriti o Udbi i egzekucijama je jedna vrlo ružna stvar, a još je gore da predsjednik stranke čije su bivše čelnike proganjali u vrijeme komunizma kaže da udbaši nisu dovoljno ubili. Njegove nesmotrenosti i gluposti čine štetu stranci i ovo što kažem misli puno ljudi - izjavio je Pirak.

Jučer je na konferenciji za novinare ostavku zatražila i Valna Bastijančić-Erjavec, predsjednica bjelovarske Gradske organizacije HSS-a, ujedno i zamjenica bjelovarskoga gradonačelnika.

- Zalaganje i borba HSS-a za šume, zabranu prodaje hrvatske zemlje strancima, za besplatnu vodu i da cjevovodi ostanu u vlasništvu hrvatskih tvrtki pada u drugi plan zbog nepromišljenih i brzopletih izjava i komentara predsjednika Beljaka - istaknula je Bastijančić Erjavec.

Za moguću je ostavku i Boro Bašljan, načelnik općine Hercegovac i član Predsjedništva HSS-a. On je rekao da osuđuje izjavu te dodao da bi on na Beljakovu mjestu dao svoj mandat na raspolaganje.

- Nisam ja taj koji može samostalno odlučiti treba li dati ostavku, ali Beljak treba prepustiti članovima da odluče je li njegova izjava primjerena za predsjednika stranke ili ne. To bi bilo demokratski - smatra Bašljan.

Analiza konteksta

Još su tri člana osudila izjavu, no oni nisu otišli toliko daleko da bi otvoreno zatražili ostavku. Mario Švegović, član Proširenog predsjedništva stranke, u startu je rekao da se ne slaže s takvim izjavama te požalio kako se političari danas previše bave poviješću, umjesto da gledaju naprijed. Načelnik općine Sirač, član Proširenog predsjedništva i načelnik Koprivničkog Ivanca, Branimir Milner, također je rekao da se ne može složiti s Beljakovom izjavom, ali treba vidjeti što će reći ostali gradonačelnici i načelnici iz redova HSS-a.

- Gledajte, mi ćemo o toj temi razgovarati na sastanku. Ne mogu se složiti s tom izjavom, ne znam što da više kažem. Rekao sam svoje mišljenje - izjavio je Milner.

Slični stav dijeli i Zlatko Fumić, načelnik općine Brinje i član Proširenog predsjedništva. On se ogradio od izjave i kaže da je neumjesna, ali nije tako odlučan kada dođe pitanje ostavke.

- Je li to ili nije za ostavku, ne znam što bih rekao. Tu odluku treba ostaviti Predsjedništvu stranke - zaključio je.

Puno oštriji u osudama bio je bivši saborski zastupnik HSS-a te sadašnji član Predsjedništva stranke Zdravko Kelić. On je istaknuo da je takva izjava neprihvatljiva za predsjednika jedne stranke, a pogotovo one koja “drži do obitelji i tradicije, kao što je HSS”.

- Čelnik jedne stranke treba razmišljati kakvu će izjavu dati jer svaka izgovorena riječ ima svoju težinu. Može se on ispričati, no treba stati na loptu kad se daju izjave - istaknuo je Kelić, no odluku o ostavci, kaže, treba ostaviti Predsjedništvu.

Sada na red dolaze oni koji su branili Beljakov ispad. Predvodnik je Vido Bogdanović, predsjednik HSS-a Dubrovnik i v.d. potpredsjednika stranke, koji kaže da predsjednik ni slučajno ne treba dati ostavku. Štoviše, ističe da tu izjavu treba bolje pročitati.

- To treba dobro pročitati da bi bilo jasno. Pročitajte dobro i analizirajte u kontekstu svega pa će vam onda biti jasnije. Možda vam je to presložena zagonetka. A i gospodin Beljak se ispričao svima koji su to razumjeli kako su razumjeli - rekao je.

Živopisan je odgovor dao i Mirko Horvat, član Predsjedništva stranke, koji je iz zagorskog HSS-a. Prilikom poziva je prvo napomenuo da smo ga prekinuli u ručku te dodao da nema “kaj dodati, ni oduzeti” jer je predsjednik sve rekao o tome. No, nešto je ipak dodao.

Bez komentara

- Nećemo ga staviti pred streljački vod. Tisuće izjava je dano od raznih političara pa zbog toga nitko nije izgubio glavu. Sigurno nije tako mislio, bio je provociran. On je dobronamjeran čovjek i želi dobro u društvu. Rekao je sve, i da se ispričava, duboko ispričava - izjavio je Horvat.

U obranu je stao i Tomislav Boljar, gradonačelnik Duge Rese i v.d. potpredsjednika stranke. On je rekao da je izjava u svakom slučaju “vrlo nespretna” i malo izvučena iz konteksta, ali je najbitnije da se Beljak ispričao. Što se tiče ostavke, rekao je da je to za tijelo stranke, ali osobno ne vidi da je potrebna. Kako je sažeo, “tko radi, taj i griješi”.

Za kraj su ostali oni koji nisu ništa rekli ili su, pak, dali šturi komentar. Listu predvode aktualni saborski zastupnici HSS-a Davor Vlaović, Ana-Marija Petin i Željko Lenart. Glavni tajnik stranke Lenart je samo u SMS-u napisao da je “g. Beljak već sve o tome rekao”. Gradonačelnica Orahovice, Ana-Marija Petin, također je putem SMS-a poručila da se “g. Beljak ispričao već nekoliko puta zbog svoje izjave”. Bez komentara su bili Marija Kukić, predsjednica Organizacije mladih HSS-a, načelnik Brodskog Stupnika Goran Jelinić te Hrvoje Frankić, predsjednik Organizacije branitelja “Hrvatski sokol”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 03:16