ČETVRTI VAL

Sve više strogih korona mjera u europskim crkvama: Jedna odluka izazvala je bijes švicarskih Hrvata

Vjernici koji se nisu cijepili ne mogu sudjelovati na nedjeljnim misama
Ilustracija
 Niksa Stipanicev/CROPIX

Novi val covida-19 naveo je i pojedine katoličke biskupije i mjesne misije u Europi na drastične mjere. Dvije takve zanimljive su i zato što se radi o područjima u kojima žive i Hrvati.

Odlukom prvog potpredsjednika Vijeća europskih biskupskih konferencija, biskupa Laszla (Ladislava) Nemeta, Zrenjaninska biskupija u Vojvodini odredila je da će svim svećenicima, đakonima, pastoralnim i biskupijskim djelatnicima koji nisu primili barem jednu dozu cjepiva protiv koronavirusa od 1. studenog biti zabranjen rad s ljudima i dijeljenje sakramenata.

Zrenjaninska biskupija nalazi se na području Banata, a većina vjernika su Mađari i Hrvati, koji žive u desetak tamošnjih sela i samom Zrenjaninu.

Biskup Nemet, prilikom tako drakonske mjere, pozvao se "na trenutačnu situaciju s covidom-19 i eksponencijalno rastući broj pacijenata", te podatak kako "nakon odluke pape Franje u Vatikan mogu ući i boraviti samo osobe sa "zelenim potvrdama".

U skladu s time, od 1. studenoga necijepljenim osobama bit će uskraćena bilo kakva ekonomska pomoć biskupije, a, kako se navodi, za svećenike to znači povlačenje naknada. Na službenoj stranici Zrenjaninske biskupije stoji da u njoj trenutačno radi 19 svećenika na župama, 5 svećenika u privremenom radu, dva stalna đakona, jedan redovnik, jedna pastoralna suradnica te dva umirovljena svećenika, a osim njih, u crkvenim ustanovama angažiran je i određen broj laika.

Sudeći prema reakcijama na internetskim forumima, brojni Hrvati koji žive u Švicarskoj, nisu radosno prihvatili odluku Hrvatske katolička misije (HKM) u Zürichu, prema kojoj su još od sredine rujna uvedeni termini za euharistijsko slavlje na koja mogu doći isključivo "osobe s važećim covid-certifikatom".

Tako svake nedjelje vjernici s potvrdom o cijepljenju, testiranju ili preboljenju bolesti, koji dolaze na liturgiju u 12.15 u crkvu sv. Josipa, na ulazu u sakralni prostor moraju proći kontrolu koja provjerava valjanost potvrda svih mlađih od 16 godina. Zauzvrat, za tu se misu vjernici ne moraju prijaviti, a ukinuta je i obveza nošenja maski. Ukratko, vjernici koji se nisu cijepili, ne mogu sudjelovati na nedjeljnim misama.

Za sve bez covid-potvrde omogućena su misna slavlja u drugim terminima, ali za najviše 50 osoba (uključujući i djecu), uz nošenje maski i obvezan razmak te prethodnu prijavu. Naime, prema odluci Saveznog vijeća Švicarske, od 8. rujna obavezne su covid-potvrde za sva događanja u zatvorenim prostorima, uključujući i restorane te kulturne, vjerske i slične aktivnosti.

To pravilo i dalje je na snazi, tako da su na službenim stranicama HKM-a Zürich vjernici ponovno obaviješteni kako nedjeljnim misama smiju prisustvovati uz dokaz da su cijepljeni ili preboljeli, dok na misi u petak to nije potrebno, no smije ih doći najviše pedesetoro i moraju nositi maske.

Spomenute mjere izazvale su tako objede na internetu da je misija u Zürichu ukinula mogućnost komentara na svojim stranicama na Facebooku.

Jutarnji list je od Hrvatske biskupske konferencije pokušao saznati planira li se, zbog rasta broja zaraženih i umrlih, uvođenje novih mjera prilikom vjerskih liturgija u Hrvatskoj, ali, do zaključenja ovog članka, odgovor je izostao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:07