PODACI HZMO-A

Sve više umirovljenika radi na pola radnog vremena, u godinu dana broj porastao za 18 posto

Prošle je godine u lipnju radilo 12.895 umirovljenika, što znači da je u godinu dana njihov broj porastao za gotovo 18 posto
Umirovljenici krate vrijeme razgovorom na klupicama
 Mario Todoric/Cropix

U lipnju je u Hrvatskoj 15.201 umirovljenik povećao svoj kućni budžet radeći do polovice radnog vremena, odnosno najviše 20 sati tjedno, pokazuju to podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, piše Novi list.

Riječ je o korisnicima starosne i prijevremene starosne mirovine koji mogu raditi do polovice radnog vremena i pri tome zadržati svoju mirovinu, a u taj broj nisu uključeni branitelji ili djelatne vojne osobe koje također mogu raditi polovicu radnog vremena i zadržati punu mirovinu, što znači da je broj umirovljenika koji rade svaki mjesec moguće i za dvije ili tri tisuće veći.

Kako je, prema podacima HZMO-a, u lipnju u Hrvatskoj bilo 711.587 korisnika prijevremenih starosnih i starosnih mirovina koji su to pravo ostvarili prema općem mirovinskom zakonu, to znači da je njih 2,13 posto, odnosno svaki 47. umirovljenik radio do polovice radnog vremena.

Pri tome je riječ o umirovljenicima čiji je rad uredno prijavljen, odnosno nisu zarađivali "na crno", na poslovima poput čuvanja djece ili kućnih popravka, što je čest slučaj.

Proširen krug

Iako službeno radi tek dva posto umirovljenika koji to mogu, njihov se broj povećava jer se širi krug umirovljenika koji mogu raditi bez gubitka mirovine, pa je tako u lipnju taj broj prvi put prešao 15 tisuća.

Prošle je godine u lipnju radilo 12.895 umirovljenika, što znači da je u godinu dana njihov broj porastao za gotovo 18 posto.

Prosječan broj umirovljenika koji su radili tijekom prošle godine je, unatoč zatvaranju gospodarstva, epidemiološkim mjerama i rekordnom padu gospodarske aktivnosti, porastao za čak 27 posto u odnosu na prosječan broj umirovljenika koji su radili u 2019. godini.

Kad se gleda cijela prošla godina, u prosjeku je svaki mjesec radilo 12.822 umirovljenika, a u prvoj polovici ove godine taj je prosjek veći od 14 tisuća. U 2019. godini prosječno je radilo 10.098 umirovljenika.

U 2016. godini prosječno je svaki mjesec radilo 3.635 umirovljenika što znači da se dosad taj broj povećao četiri puta.

Razlog je među ostalima to što je Vlada u međuvremenu proširila broj onih koji imaju pravo na rad, bez gubitka mirovine, i na korisnike prijevremenih starosnih mirovina, dok su ranije mogli raditi samo oni koji su otišli u starosnu mirovinu.

Usto, od rujna bi tu mogućnost trebali imati i korisnici obiteljskih mirovina, pa će broj umirovljenika koji rade vjerojatno još više porasti.

Najviše ih je, očekivano, u Zagrebu gdje je u lipnju radilo 4.626 umirovljenika, druga je Primorsko-goranska županija s 1.726 umirovljenika koji su radili polovicu radnog vremena, a slijede Splitsko-dalmatinska i Istarska županija.

Što se tiče djelatnosti u kojima umirovljenici pronalaze dodatnu zaradu, najviše ih je radilo u trgovini na veliko i malo, 2.876, a više od dvije i pol tisuće posao je pronašlo u stručnim, tehničkim i zdravstvenim djelatnostima.

Više od dvije tisuće umirovljenika radilo je 20 sati tjedno i u prerađivačkoj industriji, 1.647 u građevinarstvu, a gotovo tisuću u ugostiteljstvu i turizmu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2022 23:09