RAVNATELJ JAVNE RTV

Šveb lukavim manevrom svojoj bivšoj firmi omogućio poslovanje s HRT-om. Povjerenstvo: ‘Riskirate korupciju‘

Povjerenstvo: Šveb kao ravnatelj u odnosu na RO.BA GO. ne može biti nepristran i nalazi se u velikom koruptivnom riziku
Robert Šveb
 Cropix

Dan prije nego što će ga saborska većina 20. listopada izabrati za ravnatelja HRT-a, Robert Šveb je potpisao izjavu kojom svoj udio od 33,3 posto suvlasništva u privatnoj tvrtki Ro.Ba.Go. bez ikakve naknade prenosi na svog dugogodišnjeg poslovnog partnera i jednog od dvojice preostalih suvlasnika te tvrtke, Gorana Omrčena Čeku.

Tim je manevrom novoizabrani ravnatelj javnog medijskog servisa izbjegao zabranu poslovanja te privatne tvrtke s HRT-om u njegovom ravnateljskom mandatu. Naime, da Šveb nije prebacio svoj vlasnički udio na partnera, nego da je i nakon preuzimanja ravnateljske funkcije na HRT-u i formalno ostao suvlasnik Ro.Ba.Go.-a, toj bi tvrtki prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa bilo zabranjeno sklapati bilo kakve poslove s HRT-om sve dok se on nalazi na čelu toga javnog medijskog servisa. Zato se teško oteti dojmu da je prebacivanjem suvlasništva na dugogodišnjeg poslovnog partnera Šveb smišljeno izbjegao zabranu poslovanja te privatne tvrtke s HRT-om. A da Ro.Ba.Go. namjerava nastaviti poslovanje s HRT-om jasno je iz Švebova pitanja koje je uputio Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa pet dana nakon što je izabran za ravnatelja HRT-a.

Naime, Šveb je od Povjerenstva zatražio mišljenje može li ga kao ravnatelja HRT-a daljnje poslovanje javne medijske kuće s tvrtkom Ro.Ba.Go. dovesti u potencijalni sukob interesa i nakon što je svoj vlasnički udio u toj tvrtki prebacio na svog poslovnog partnera.

S obzirom na to da postojeći Zakon o sprječavanju sukoba interesa ne zabranjuje poslovnu suradnju između tijela u kojem dužnosnik obavlja svoju funkciju i privatne tvrtke čiji je taj isti dužnosnik bio vlasnik, ili suvlasnik do stupanja na dužnost, Povjerenstvu nije preostalo drugo nego da Švebu odgovori da prema postojećem zakonu formalne prepreke za daljnje poslovanje Ro.Ba.Go.-a s HRT-om nema. U nastavku odgovora, Povjerenstvo, međutim, Šveba jasno upozorava da kao ravnatelj HRT-a kad je posrijedi poslovanje Ro.Ba.Go.-a s HRT-om ne može biti nepristran i da se nalazi u velikom koruptivnom riziku jer je vlasnički udio u toj privatnoj tvrtki prenio na svog poslovnog partnera s kojim je dugo vremena kroz suvlasništvo bio interesno povezan. Stvar je, ističe Povjerenstvo, utoliko rizičnija jer je ravnatelj HRT-a poslovnom partneru Omrčenu Čeki suvlasništvo nad tvrtkom prepustio bez ikakve naknade.

image
Faksimil mišljenja Povjerenstva

Zato je Povjerenstvo naložilo Švebu da se kao ravnatelj HRT-a mora izuzeti iz odlučivanja o budućim poslovima tvrtke Ro.Ba.Go. s HRT-om. Naložilo mu je da se izuzme i od bilo kakvih aktivnosti, a pogotovo od obavljanja nadzora nad provođenjem ranije sklopljenih ugovora između HRT-a i tvrtke Ro.Ba.Go. Povjerenstvo je Švebu naložilo da za sve odluke HRT-a vezane uz Ro.Ba.Go. imenuje neku drugu osobu s HRT-a koja bi te odluke umjesto njega donosila (Iako je pitanje može li ta druga osoba biti neovisna, ako joj je Šveb kao ravnatelj nadređen, op.a.)

Povodom Švebova slučaja Povjerenstvo sugerira da se u novom Zakonu o sprječavanju sukoba interesa koji se nalazi u javnoj raspravi, a uskoro bi trebao biti na Vladi i u Saboru, izričito zabrani i sklapanje poslova između tijela u kojem dužnosnik obavlja javnu funkciju i tvrtke čiji je do dolaska na javnu dužnost bio vlasnik ili suvlasnik. Kroz tu sugestiju Povjerenstvo je iznijelo i mišljenje da postojeći Zakon o sprječavanju sukoba interesa nije brana sukobu interesa u kojem bi se Šveb mogao naći kad njegova donedavna tvrtka nastavi poslovati s HRT-om.

Šveb je zatražio i mišljenje može li ga poslovanje njegove druge tvrtke, MEDIAHUB d.o.o čiji je jedini vlasnik ostao i nakon izbora za ravnatelja HRT-a dovesti u potencijalni sukob interesa. Dostavio je izjavu kojom je upravljačka prava nad tom tvrtkom dan nakon što ga je Sabor izabrao za ravnatelja, sa sebe i svoje supruge prenio na Bojanu Dašić Kalaicu s kojom, kako tvrdi, nije rodbinski ni interesno povezan.

S obzirom na to da joj je Šveb ostao vlasnik, toj je tvrtki zabranjeno poslovati s HRT-om u njegovom ravnateljskom mandatu. Povjerenstvo, je međutim, Švebu sugeriralo da svaki put kad MEDIAHUB planira sklopiti neki posao s tvrtkom čija djelatnost i poslovanje su povezani s HRT-om, zatraži mišljenje Povjerenstva.

image
Faksimil mišljenja Povjerenstva
image
Faksimil mišljenja Povjerenstva
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:31