OPORBA IM ZAMJERA

Svečana akademija u povodu Dana pobjede nad fašizmom: 'Nije nam dosta priče o partizanima i ustašama'

 Srdjan Vrancic / CROPIX

U povodu obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, oslobođenja Zagreba i Dana Europe, 9. svibnja, u utorak je u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski održana svečana akademija, na kojoj se nisu pojavili visoki državni dužnosnici, što su predstavnici udruge antifašista i oporbe ocijenili žalosnim jer je antifašizam u temeljima hrvatskog Ustava i moderne Europe.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin izjavio je kako mu je žao što praznik zajedno s njima ne slave najviši predstavnici države, uz časnu iznimku izaslanika predsjednika Vlade, saborskog zastupnika Jasena Mesića (HDZ).

Loša poruka za Hrvatsku, regiju i Europu

- Oni kao da su zaboravili da u Ustavu piše kako je jedan od temelja ove države antifašizam - poručio je Habulin ustvrdivši da je njihova odsutnost loša poruka za Hrvatsku, regiju i Europu, dok na sliku Hrvatske baca tamnu sjenu.

- Dan pobjede nad fašizmom nikada ne smijemo zaboraviti niti propustiti dostojno obilježiti - dodao je napomenuvši pritom da je holokaust zločin koji nikad dotad nije zabilježen u ljudskoj povijesti i s time treba biti na čistu.

- Snimke na kojima razulareni zločinci demonstriraju kako režu grkljane ili rade selekciju na ulazu u logor smrti nisu falsifikati komunističke propagande, kako sve češće čujemo - kaže Habulin.

Bivša Jugoslavija jedina je europska zemlja koja se oslobodila vlastitim snagama, iako su u završnim operacijama u oslobađanju Beograda i sjevernoistočne Jugoslavije sudjelovale i sovjetske snage, čijim je palim vojnicima Habulin iskazao počast i zahvalnost.

Ustvrdio je kako živimo u 'vremenu laži', kada se može bez ikakve odgovornosti lagati pa za to još 'dobiti nagradu grada Zagreba'. Svrha dosadnog, ali upornog ponavljanja fraze o osudi svih totalitarnih režima samo je u tome da se izjednače fašizam i antifašizam, perfidno skrivajući antifašizam iza komunizma, iako je činjenica da su komunisti na tlu Jugoslavije bili u prvim redovima borbe protiv okupacije i da se borba vodila pod crvenom petokrakom.

- Zvijezda je bila simbol otpora i slobode, a okaljali su je oni koji su je nosili na svojim kapama, ali su je ubrzo zamijenili kokardama - istaknuo je Habulin i pozvao javnost da ne nasjedne na podvalu u stilu 'dosta nam je priče o ustašama i partizanima'.

- Ne, nije nam dosta i neće nam biti dosta dok stvari ne budu postavljene na svoje mjesto - što znači da su nacifašizam i kod nas ustaštvo na strani zla, a antifašizam zajedno s komunističkim predvodnicima na strani dobra - poručio je Habulin.

U NOB-u poginulo 26.000 Zagrepčana

Izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Ratko Maričić podsjetio je kako je Zagreb početkom Drugog svjetskog rata s okolicom brojio 300.000 stanovnika, njih 50.000 sudjelovalo je u NOB-u, a poginulo je oko 26.000 ljudi.

- To zaslužuje svečanu akademiju, ali i obilježje u Zagrebu, da ih se možemo sjetiti svaki dan jer živimo u miru i slobodi. Isto tako ne smijemo zaboraviti mladiće i djevojke koji su uzeli puške u ruke i otišli u Domovinski rat - rekao je Maričić.

Na akademiji su bili i preživjeli antifašistički borci, članovi njihovih obitelji, predsjednik SDP-a Davor Bernardić te saborski zastupnici Predrag Matić (SDP) i Anka Mrak Taritaš (HNS), predstavnici zemalja atnifašističke koalicije, a nastupili su simfonijski puhačkih orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske i folklorna skupina Ezerki i orkestar 7/8, koji njeguju makedonsku narodnu glazbu.

Bernardić je rekao novinarima da mu je žao što na akademiji nije bilo visokih državnih dužnosnika jer je antifašizam u temeljima moderne Europe.

- Ovo nije kurtoazija, ovo je u temeljima hrvatskog Ustava i zajedničke europske domovine - rekao je Bernardić.

Mrak Taritaš kazala je kako slavimo nekoliko stvari zbog kojih je trebalo doći i pokloniti se.

- Prošle su 72 godine, jedan cijeli život je prošao, ovo je dan kada cijela Europa slavi Dan pobjede nad fašizmom i bilo bi dobro da su oni tu - zaključila je Mrak Taritaš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 03:49