30. OBLJETNICA

SVEČANO OBILJEŽAVANJE DANA DRŽAVNOSTI S Medvedgrada ispaljeni počasni plotuni, održana svečanost i na Trgu sv. Marka, Radojka Šverko otpjevala himnu

 
 Screenshot / Twitter

Počasnim plotunima, ispaljenim s Medvedgrada kod Oltara domovine, malo prije podneva, počela je svečanost obilježavanja Dana državnosti, 30. svibnja.

S Medvedgrada je ispaljeno 30 svečanih plotuna u čast tri desetljeća hrvatske državnosti, što su na video zidu na Trgu svetog Marka, gdje je održana središnja svečanost Dana državnosti kao i ceremonija Velike smjene straže, mogli pratiti ugledni uzvanici i građani.

Na Trgu svetog Marka, simbolu hrvatske državnosti, nazočili su predsjednici Vlade i Hrvatskog sabora Andrej Plenković i Gordan Jandroković, ne i predsjednik države Zoran Milanović.

Ceremoniju velike smjene straže izveli su pripadnici Počasno-zaštitne bojne Oružanih snaga RH koji su, umjesto u povijesnem bili obučeni u odore u bojama radova Hrvatske vojske.

Prigodan program u živopisnim odorama izvela je i Kravat pukovnija koja promovira Hrvatsku kao zemlju kravate, a Zagreb kao grad kravate.

Političke uzvanike, među kojima nije bilo predsjednika Milanovića, te građane, u svečanost na Trgu svetog Marka u podne su uveli preleti dvaju MIG-ova.

Video-porukom, okupljenima i građanima diljem Hrvatske Dan državnosti čestitali su pripadnici HV-a.

Hrvatsku himnu Lijepa naša na svečanosti je otpjevala Radojka Šverko, a u glazbenom dijelu sudjelovala je i klapa Hrvatske ratne mornarice Sv. Juraj otpjevavši Kroacijo iz duše Te ljubim te Živila Hrvatska (Glasna jasna).

Minutom šutnje nazočni su odali počast svima koji su živote ugradili u samostalnu i neovisnu Hrvatsku.

Na svečanosti na povijesnom zagrebačkom trgu, koji omeđuju zgrade Vlade i Sabora te crkva svetog Marka, bili su i predsjednici Hrvatskog sabora i Vlade Gordan Jandroković i Andrej Plenković.

Obilježavanje Dana državnosti počelo je jutros, kada je državni vrh položio vijence na Krematoriju i groblju Mirogoju, završit će večeras svečanim koncertom ispred Hrvatskog narodnog kazališta. Do tada, Zagrepčani će od 17 sati moći uživati i u prigodnom koncertu koji će na Sveučilišnoj livadi, kraj fontana, održati Jazz orkestar Hrvatske vojske.

Umjesto 25. lipnja, Hrvatska Dan državnosti ove godine opet slavi 30. svibnja, na 30. godišnjicu konstituiranja prvog demokratskog i višestranačkog Sabora. Uspomena je to na 30. svibnja 1990., kada su nakon desetljeća komunističke vlasti, stvoreni temelji modernog Sabora i potvrđena njegova povijesna uloga u očuvanju hrvatske državnosti.

Tim činom, započeo je i proces osamostaljenja Republike Hrvatske zbog čega se taj datum smatra prekretnicom u novijoj hrvatskoj povijesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2022 00:47