U HNK ZAGREB

Svečano obilježena 180. obljetnica Matice hrvatske: ‘Važno je staviti naglasak na slogu i zajedništvo‘

Matica je povijesna vertikala oko koje se okupljaju intelektualci i građani, istaknuo je premijer Andrej Plenković

Miro Gavran i Andrej Plenković

 Damjan Tadic/CROPIX

Svečanost obilježavanja 180. obljetnice Matice hrvatske održana je u ponedjeljak u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu uz nazočnost najviših predstavnika političkog, kulturnog, znanstvenog i umjetničkog života Hrvatske.

Predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran pozdravio je nazočne i rekao da je Matica živjela u pet država, ali da je uvijek kao svoju svrhu zadržala njegovanje kulture, znanosti, umjetnosti i prosvjete, kao i ljubav prema domovini.

image
Damjan Tadic/CROPIX

Istaknuo je da Matica nikad nije bila "zagrebocentrična", nego je uvijek poticala djelovanje ogranaka u svakom gradu te pozdravio njihove predstavnike, uključujući predstavnike 15 ogranaka iz Bosne i Hercegovine.

Izjavio je da nova uprava, koja je izabrana prije sedam mjeseci, nastoji održati zatečene vrijednosti, ali je donijela i velik broj novih odluka te nekoliko puta povećala članstvo u odnosu na stanje prije godinu dana.

Naglasio je važnost jezika u svim razdobljima Matice hrvatske, što je uz ino rezultiralo i povijesnim proglasom Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika iz 1967., a što sad Matica nastoji realizirati kroz izradu nacrta zakona o hrvatskom jeziku, koji će ostaviti potpunu slobodu njegova korištenja, a koji će se odnositi na javnu upotrebu materinskog jezika.

To je pitanje samopoštovanja našega naroda, kao što takav zakon ima većina europskih naroda, rekao je Gavran i zatražio podršku vlasti u njegovoj realizaciji, kako bi to bio "trenutak hrvatske sloge".

image

Andrej Plenković

Damjan Tadic/CROPIX

Plenković: 'Matica je povijesna vertikala oko koje se okupljaju intelektualci i građani'

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković čestitao je Matici veliku obljetnicu, nazvavši je povijesnom vertikalom oko koje se okupljaju intelektualci i građani te istaknuo da aktualno vodstvo odlikuje velika profesionalna različitost.

"U vrijeme tektonskih promjena u međunarodnoj politici, kad dolazi do gubitaka ljudskih prava i drugih vrijednosti, važno je staviti naglasak na slogu i zajedništvo. Zato je preduvjet smanjiti tenzije i onoga što društvo dovodi u stanje konflikta", rekao je i dodao da u vrijeme velike tehnološke mogućnosti za unošenje konflikata postoji samo jedan lijek, a to je obrazovanje i njegovanje kulture življenja.

image

Nina Obuljen Koržinek i Miro Gavran

Damjan Tadic/CROPIX

Uz veliku potporu svemu što je predsjednik Gavran izrazio, Plenković je rekao da Matica treba dati umirujući prinos društvu.

U prigodnom programu u Hrvatskom narodnom kazalištu nastupio je Komorni zbor "Ivan Filipović" kojim je ravnao Goran Jerković, a hrvatske pjesnike interpretirali su dramski umjetnici Robert Kurbaša i Zlatko Ožbolt.

Dramski umjetnik Goran Grgić nastupio je u ulozi prvog predsjednika Matice grofa Janka Draškovića, a emitiran je i film o 180 godina Matice redatelja Leona Rizmaula.

image

Miro Gavran i Josip Bratulić

Damjan Tadic/CROPIX
image

Miro Gavran

Damjan Tadic/CROPIX
image

Anja Šovagović Despot i Miro Gavran

Damjan Tadic/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. veljača 2023 16:06