PONUDA ZA MLAŽNJAKE

Švedska ponuda: Osam Gripena, odgoda plaćanja i obuka pilota!

Šveđani bi unajmili 300 tisuća hektara zemlje, a novac bi se koristio za otplatu aviona

Predstavnici švedske državne agencije FXM za izvoz obrambenih i sigurnosnih rješenja u srijedu su Ministarstvu obrane podnijeli posljednju ponudu za borbene avione JAS 39 tvrtke Gripen.

Prema neslužbenim informacijama, švedska vlada nudi Hrvatskoj osam aviona JAS 39 uz odgodu početka otplate kredita i povoljnu kamatu. Zasad nije poznato bi li aranžman uključivao leasing ili bi Hrvatska kupila avione.

500 milijuna eura

Prema neslužbenim informacijama, vrijednost tih osam aviona je oko 500 milijuna eura, ali nije poznato uključuje li to i naoružanje i obuku pilota i mehaničara. Prema našim izvorima, u slučaju da hrvatski politički vrh prihvati tu ponudu, ona bi se realizirala u suradnji s mađarskom vladom. Mađarsko ratno zrakoplovstvo posjeduje 12 švedskih aviona i hrvatski vojni piloti bi odmah bili poslani na obuku u Mađarsku.

Kupnja brodogradilišta

Osim toga, mađarske su vlasti načelno pristale Hrvatskoj iznajmiti određeni broj aviona dok Hrvatsko ratno zrakoplovstvo ne primi naručene. Ta suradnja je potrebna jer sljedeće godine postojećim MiG-ovima istječu resursi i moraju biti spušteni na zemlju, a za dolazak novog aviona potrebno je najmanje dvije godine od narudžbe.

Švedska ponuda uz same avione uključuje offset te prijedloge za otplatu kredita. Neslužbeno se govori da Šveđani nude offset u stopostotnoj vrijednosti ugovora: navodno, spremni su kupiti jedno hrvatsko brodogradilište i osigurati poslove u sljedećim godinama. Osim toga, navodno se predlaže inovativan način otplate aviona. Analizom tržišta Šveđani su utvrdili da je u Hrvatskoj oko 300 tisuća hektara neobrađene zemlje. Stoga predlažu iznajmljivanje te zemlje, a naknada bi se uplaćivala na posebni račun unutar državnog proračuna s kojeg bi se otplaćivali avioni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:56