NJEMAČKI TJEDNIK:

'Švedski premijer Olof Palme ubijen po nalogu Udbe. Ubojica živi u Zagrebu'

Njemačkom tjedniku Focus glavni izvor informacija bio je bivši Udbin ubojica Vinko Sindičić

ZAGREB - Ubojstvo Olofa Palmea . Sumnja: Švedski premijer bio je žrtva Udbinog ubojice iz Beograda. Naslovi su to pod kojima je u uglednom njemačkom tjedniku Focus objavljena priča o nerasvjetljenom atentatu na, u cijelom svijetu cijenjenog, švedskog premijera Olofa Palmea, ubijenog u noći sa 28. veljače na 1. ožujka 1986. godine, u središtu Stockholma.

Glavni izvor novih detalja o navodnim motivima i izvršiteljima atentata novinari Focusa imaju u Vinku Sindičiću, dobro poznatom hrvatskoj javnosti.

Prema Sindičićevu iskazu, izvršitelj atentata na Olofa Palmea je Udbin ubojica, danas 65-godišnji Ivo D. koji je živio u Hamburgu, a prije dvije godine vratio se u Zagreb. Učinio je to prema nalogu čelnih ljudi tadašnje tajne službe u Beogradu. Motiv je bio diskreditiranje hrvatskog emigranta Nikole Štedula u Švedskoj, kojemu se trebala pripisati upletenost u atentat.

Beograd je Štedula, tvrdi Sindičić, smatrao jednim od najutjecajnijih i najsposobnijih emigranata. Znali su za njegove kontakte s Mirom Barešićem, koji je nakon uhićenja u SAD-u izručen Švedskoj, gdje je ranije osuđen zbog ubojstva jugoslavenskog ambasadora Vladimira Rolovića u Stockholmu.

Izručenje Švedskoj Barešić je, kaže Sindičić, smatrao izrazitom željom “komunista Palmea”. Navodno je Barešić, kada je u zatvoru vidio Palmea na televiziji, vikao “Ovaj će čovjek umrijeti! On je već mrtav čovjek!”. Sindičić je ispričao kako se agenti tajne službe, znajući da Barešić želi likvidirati Palmea, dopustili da razmjenjuje tajne poruke sa Štedulom.

Na kraju se u nagovaranje Štedula na ubojstvo i osvetu zbog izručenja uključio i Ivo D. Kada je Štedul ipak pristao, plan Beograda bio je sljedeći: Prikupiti tajne poruke između Barešića i Štedula, ubiti Palmea, predati tajne poruke Švedskoj policiji i tako okriviti Štedula i hrvatsku emigraciju za atentat. Ivo D. dobio je oružje i izvršio atentat, a sada živi u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:43