TOČNO U PODNE

Sveučilišni savjet će danas na sastanku od Senata tražiti raspravu o smjeni Borasa?

Riječ je o dosad najiščekivanijoj sjednici Savjeta, od kojega se očekuju konkretne odluke vezane uz aktualno stanje na Sveučilištu
Damir Boras
 Bruno Konjevic/Cropix

Sveučilišni savjet, tijelo kojim predsjeda predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović, a čiji je zadatak kontrola rada Sveučilišta, zakazalo je sastanak za danas u podne.

Riječ je o dosad najiščekivanijoj sjednici Savjeta, od kojega se očekuju konkretne odluke vezane uz aktualno stanje na Sveučilištu. Sveučilište u Zagrebu, pod vodstvom Damira Borasa, posljednjih je mjeseci pod lupom zbog nanizanih afera, od nerješavanja upravljačke krize na Filozofskom fakultetu, preko neučinkovitosti s nošenjem problema s navodima bivših studentica o seksualnom uznemiravanju, pa do posljednjeg krajnje nedoličnog postupka rektora, koji se cijepio protiv covida mimo reda.

Problem je i sukob između Rektorata i Ministarstva vezan uz tumačenje Zakona o znanosti i visokom obrazovanju, a vezan uz dobnu granicu odlaska profesora u mirovinu. Iako su službene točke dnevnoga reda Savjeta vezane uz stanje na Filozofskom, kao i situacije s prijavama za, kako piše u pozivu, seksualno zlostavljanje na sastavnicama Sveučilišta, neslužbeno doznajemo kako se očekuje rasprava o širem aktualnom stanju, odnosno mogućnosti da Savjet zatraži Senat Sveučilišta da na iduću sjednicu uvrsti točku dnevnoga reda - glasanje o povjerenju rektoru.

Ako Savjet, s izrazito podijeljenim članovima, pristane zatražiti od Senata izglasavanje povjerenja rektoru Damiru Borasu, tada prestaje potreba za akciju s druge strane - prikupljanje potpisa članova Senata za uvrštavanje te točke na dnevni red sjednice Senata. Senat ima 70 članova, a za smjenu rektora potrebno je 36. Ako 30-ak članova ponudi potpis za glasanje o Borasovoj smjeni, i dalje im nedostaje ruku.

Naime, dekani čine tek oko polovine članova Senata, uz zamjenike, predstavnike vijeća područja i - studente. Borasova, kao i oporbena mu strana, računaju da će privući studentske predstavnike, koji su dosad bili, po neformalnim informacijama, rektorova kvota.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2022 10:41