VRIJEDNA KOLEKCIJA

Sveučilište u Zagrebu dobilo prvi arhivski inventar, sadrži preko 9125 fotografija

Zbirka je formirana s ciljem okupljanja fotografskog gradiva u jedinstvenu dokumentacijsku cjelinu

Zgrada Sveučilišta u Zagrebu

 Darko Tomas/Cropix/Cropix

Zbirka fotografija Sveučilišta u Zagrebu 1890.-2020. naziv je prvoga arhivskoga inventara koji je izrađen u okviru Arhiva Sveučilišta u Zagrebu, objavilo je na svojoj mrežnoj stranici Sveučilište u Zagrebu.

Zbirka je formirana s ciljem okupljanja fotografskog gradiva, koje se čuva u Arhivu i drugim ustrojbenim jedinicama Sveučilišta u Zagrebu, u jedinstvenu dokumentacijsku cjelinu koja sadrži preko 9125 fotografija.

Zbirka se tematski odnosi na portrete pojedinih rektora Sveučilišta u Zagrebu, istaknutih sveučilišnih profesora i studenata, te obuhvaća svečane obljetnice utemeljenja Sveučilišta u Zagrebu, fotografije iz povijesti sastavnica, kao i fotografije različite tematike iz razdoblja od 1890. do 2020. Najznačajniju cjelinu čine fotografije počasnih doktora znanosti koje su uokvirene i izložene u Maloj vijećnici Sveučilišta u Zagrebu.

Drugu cjelinu Zbirke sačinjavaju reprografije snimljene povodom tristote obljetnice Sveučilišta u Zagrebu. Najveći broj fotografija snimljen je u razdoblju od 1998. do danas prigodom svečanosti proslave Dana Sveučilišta (Dies Academicus), koja se obilježava 3. studenoga, te na svečanostima promocija doktora znanosti i umjetnosti. Na Sveučilištu se također čuvaju fotografije snimljene tijekom održavanja različitih događanja kao što su posjete visokih dužnosnika iz Republike Hrvatske i inozemstva, Rektorskoga zbora Republike Hrvatske, svečanoga otvaranja sveučilišnog kampusa Borongaj te svečanih dodjela stipendija studentima Sveučilišta u Zagrebu. Zbirku je izradio doc. dr. sc. Hrvoje Mandić, voditelj Ureda za digitalizaciju Sveučilišta u Zagrebu, kao dio stručnoga rada Zbirka fotografija Sveučilišta u Zagrebu 1890.-2020.

Na poticaj rektora prof. dr. sc. Damira Borasa, u zgradi Sveučilišta već nekoliko godina djeluje Arhiv Sveučilišta u Zagrebu. U sveučilišnom arhivu čuva se gradivo iz modernog razdoblja života Sveučilišta, od 1874. godine do danas: administrativna i financijska dokumentacija, spisi sveučilišnih tijela, dokumentacija o polaznicima sveučilišnih studijskih programa te stručnoj i znanstveno-istraživačkoj djelatnosti, kao i druge raznovrsne zbirke – zbirke tiskovina, publikacija i fotografija te druge dokumentacijske cjeline nastale tijekom djelovanja Sveučilišta i s njime povezanih institucija, stoji u vijesti koja je objavljena na web stranici Sveučilišta u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:44