TROŠKOVI

SVI AGROKOROVI SAVJETNICI Na 141 savjetnika u osam mjeseci potrošeno 213,8 milijuna kuna

 
 CROPIX

Troškovi Agrokorovih savjetnika tijekom osam mjeseci prošle godine iznosili su 213,829.000 kuna, navodi se u njihovu posljednjem izvješću.

Riječ je o troškovima 141 savjetnika za razdoblje od travnja do studenoga prošle godine, među kojima najviše savjetnika imaju AlixPartners i KPMG Croatia koji angažiraju i domaće podizvođače, među kojima i tvrtku u kojoj je prije Agrokora radio Ante Ramljak - Texo Management. Njihove su usluge tijekom osam mjeseci iznosile ukupno 99,1 milijun kuna, kako se navodi u posljednjem Agrokorovu izvješću.

Tijek novca

Troškovi njihova angažmana su se tijekom tog razdoblja kretali od 8,5 milijuna kuna (travanj, svibanj), pa sve do 14,9 milijuna kuna (lipanj, kolovoz). Najviše savjetnika angažira tvrtka AlixPartners, a riječ je o 34 savjetnika, i to za, kako navode u opisu područja rada, “koordinaciju ukupnog projekta, tijek novca, izradu planova održivosti, strukturiranje nagodbe, odnos s dionicima, komunikaciju”, te tvrtka KPMG Croatia sa 27 savjetnika, čije je područje rada upravljanje potraživanjima, prikupljanje i obrada, porezno strukturiranje te pravna podrška.

Pravni savjetnici su drugi na listi po troškovima i njihove su usluge tijekom osam mjeseci stajale ukupno 73,6 milijuna kuna. Angažirano je ukupno osam odvjetničkih društava, a najviše je savjetnika u društvu Kirkland & Ellis International (15 savjetnika), potom Gajski, Grlić, Prka i partneri, Bogdanović, Dolički & partneri, Marić & co, kancelarija Veselinović, Harrisons Solicitors te Rojs, Pehljan, Preselnik & partneri i Lenz & stAehelin.

Po mjesecima njihove usluge se ukupno kreću od 7,4 milijuna kuna, pa do 12,2 milijuna kuna. Financijski savjetnici su tvrtke Houlihan Lokey i Ithuba Capital, čiji su ukupni troškovi tijekom osam mjeseci iznosili 31,2 milijuna kuna.

Struktura nagodbe

Oni su očito najveći posao odradili u srpnju, kad je za njih izdvojeno ukupno 22,5 milijuna kuna, u ostalim mjesecima njihov trošak se kretao od 1,5 do 3,5 milijuna kuna. Te dvije tvrtke angažiraju ukupno 16 savjetnika. Područje rada tvrtke Houlihan Lokey jest “realiziranje novog financiranja, model prioritetnog pristupa kompanijama, strukturiranje nagodbe”, a Ithuba Capitala “realiziranje novog financiranja, planovi održivosti, procjene”.

Najmanje je izdvojeno za ostale savjetnike, kao što su forenzika, ljudski resursi, čije su usluge stajale 9,8 milijuna kuna, a angažirani su bili samo u listopadu i studenome prošle godine te je njihovo područje rada bilo “računovodstvena forenzika, revizija upravljanja te selekcija menadžmenta”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:24