JUTARNJI U ATENI

Svi Boysi ispred suca imaju istu priču: ‘Jako su disciplinirani, paze da se ne inkriminiraju‘

Danas se prvi put spominje i puštanje uz jamčevinu
 /Cropix

- Sve ovisi o sucu, ali jamčevina je mjera koja se inače izdaje u ovakvim slučajevima - rekao je izvor s grčkog suda za Jutarnji govoreći o potencijalnom puštanju na slobodu hrvatskih navijača iz grčkih zatvora.

Drugim riječima, Bad Blue Boysi koji su u grčkim zatvorima već 120 dana, a o čijem se puštanju iz pritvora sve više spekulira, mogli bi na slobodu, ali samo uz položenu jamčevinu što je u ovakvim slučajevima gotovo pravilo, doznajemo. Na pitanje našem sugovorniku o visini jamčevine, odgovorio je da bi mogla biti individualna.

- Nije isto ako navijač u Hrvatskoj ima dosje ili ako ga nema, sud će to sve uzeti u obzir prilikom odluke, kao i materijalnu situaciju obitelji - istaknuo je.

U utorak se nova grupa od 44 Bad Blue Boysa očitovala na atenskom sudu o svojoj odgovornosti u ljetnom obračuni s navijačima AEK-a. Boysi su podsjetimo gotovo četiri mjeseca u grčkim zatvorima, a 38 ih je dosad iskaze dalo u ponedjeljak dok će preostalih 20-ak isto učiniti sutra.

Navijače je iz obližnjeg zatvora prevezla policija u posebnim autobusima uz pratnju policajaca na motorima i uz sirene. Navijači su danas prema novinarima bili nešto pristojniji, a jedan je imao poruku za premijera Andreja Plenkovića vičući: “Plenkoviću, vadi nas van”. Osim Hrvata, u jednom su od dva autobusa bila i trojica pritvorenih Grka, navijači Dinamu prijateljskog Panathinaikosa, i jedan Albanac.

image
/Cropix

Kako je Jutarnji neslužbeno doznao od izvora sa suda, navijači su pred sucem i u utorak u bitnom ponavljali isto što ponavljaju otpočetka. Ukratko, da su pred stadion došli u vrijeme treninga, da su htjeli podržati svoj klub, da se nisu htjeli potući, ali su ih suparnički grčki navijači napali.

- Izgleda kao da se dosta disciplinirano drže svoje priče - rekao nam je izvor.

Neki od uhićenih Hrvata, prema pisanju 24 sata, čak su navodili da nisu ni bilo kod stadiona, da su bilo u hotelu u to vrijeme i da su u Atenu došli turistički. Neke su u tim iskazima demantirale nadzorne kamere, ali svih 102 se otpočetka drži priče da nisu ubili niti su sudjelovali u ubojstvu navijača AEK-a Michalisa Katsourija.

Izvor Jutarnjeg sa suda ipak je demantirao da su navijači, kako je u nekim medijima pisalo, sudu rekli da je “put bio organiziran”.

- Oni jako paze da se ne inkriminiraju - govori.

Optužba za ubojstvo je, podsjetimo, odbačena jer DNK analiza nije povezivala nijednog Boysa s ubojstvom, ali ih se i dalje tereti za 11 djela, najteže je udruživanje u zločinačku organizaciju za što je predviđeno 15 godina zatvora, kako se doznaje. Osim udruživanja, tu su i optužbe izazivanje eksplozije, napad, nanošenje opasne tjelesne ozljede, remećenja javnog reda i mira, oštećenja tuđe imovine, kao i nedozvoljeno nošenje i korištenje oružja.

U utorak se pred sudom moglo doznati i da im je dodana još jedna optužba, za ‘tučnjavu izvan stadiona”, te ih se sada tereti za ukupno 12 djela i prekršaja. Za taj je prekršaj ipak predviđena zatvorska kazna do tri godine uvjetno, kako je doznao Danas.hr.

Naš je izvor to potvrdio i rekao da je “iako tako ne zvuči, to zapravo dobra stvar za navijače jer se to i dogodilo”.

Na kraju, i dalje je neizvjesno hoće li do kraja tjedna, kako se nagađalo, dio navijača biti pušten na slobodu, u srijedu bi trebala biti ispitani i posljednjih 20 navijača koji će potom u zatvoru čekati odluku suda. Prema saznanjima Jutarnjeg, zasad nitko od roditelja navijača nije došao u Atenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 06:47