UTRKA JE POČELA

Svi bruje o dvoje zastupnika koji su prošli na listi Mosta, javili su nam se: ‘Telefon mi zvoni cijelo jutro!‘

Šef vlade i HDZ-a morao je otputovati u Bruxelles na izvanredni samit čelnika članica Europske unije

Plenković, Penava i Milanović

 Ilustracija: Vesna Veselić/

NOVO 15:05 Osim na 13 zastupnika Domovinskog pokreta (jer na četrnaesti mandat Mislava Kolakušića više ne mogu računati, nap. a.), potencijalni mandatari za sastavljanje nove vlade - Andrej Plenković i Zoran Milanović - udicu bi mogli baciti i prema još nekim strankama i(li) zastupnicima koji su osvojili mjesto u novom sazivu Sabora na jučerašnjim izborima.

Je li moguć dogovor s nekim iz koalicije Mosta i Hrvatskih suverenista koji kontroliraju 11 mjesta u Saboru - devet ima Most, a preostala dva Hrvatski suverenisti (njihov predsjednik Marijan Pavliček i članica Predsjedništva Vesna Vučemilović)?

- Nitko me još nije zvao da bi zatražio potporu za sastavljanje nove saborske većine. Nisu zvali ni iz HDZ-a, ni iz SDP-a. Ali naš je stav poznat, Hrvatski suverenisti ne mogu s onima koji će ići s SDSS-om i s Možemo!. A što se svega ostalog tiče, mi ćemo sve raditi u koordinaciji s našim koalicijskim partnerima iz Mosta. Sve ćemo odluke donositi konsenzusom, soliranja neće biti. Zasad vam ništa više od toga ne mogu reći. Uostalom, stranački sastanak održat ćemo tek sutra - rekao nam je Pavliček.

Slično nam tvrdi i njegova kolegica Vesna Vučemilović koja u prošli saziv Sabora ušla na listi Domovinskog pokreta, dok je na čelu te stranke još bio njen brat Miroslav Škoro.

- Telefon mi zvoni cijelo jutro, ali zovu me samo prijatelji kako bi mi čestitali na ulasku u Sabor. Nitko me iz HDZ-a nije zvao, kao ni iz SDP-a - rekla nam je Vučemilović.

A što ako vas nazove Plenković ili Milanović, ili obojica, jeste li spremni na razgovore o poslijeizbornoj suradnji?

- U politici sam naučila da nikada ne treba odgovarati na hipotetska pitanja pa tako neću odgovoriti niti na ovo vaše. Pogotovo stoga što sjednica Predsjedništva stranke tek treba biti održana - rekla je zastupnica Vesna Vučemilović za Jutarnji list.


14:10 Nakon što je zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić rekao kako mu se koalicijski partner Mislav Kolakušić (čelnik stranke Pravo i pravda) ne javlja ne telefon, jasno je da DP više ne kontrolira 14 nego 13 novoosvojenih saborskih mandata.

No kako je Kolakušić i ranije najavljivao da nikakvi poslijeizborni pregovori s HDZ-om ne dolaze u obzir, lideri DP-a neće puno očajavati, jer će bez Kolakušića imati širi manevarski prostor za pregovore i eventualan dogovor s HDZ-om.

Uostalom, Mislav Kolakušić najvjerojatnije uopće neće biti saborski zastupnik pošto je ta funkcija - po sili zakona - nespojiva s njegovom dužnošću zastupnika u Europskom parlamentu.

A pošto je Kolakušić već najavio i kandidaturu za novi mandat u Bruxellesu, na lipanjskim izborima za Europski parlament, jasno je kako će u Saboru priliku dobiti netko drugi.

A tko će to biti, zasad nije najjasnije pošto Kolakušić ne želi odgovoriti na naša pitanja vezana uz njegov saborski status.

U međuvremenu se pojavila i spekulacija kako bi, kao Kolakušićeva zamjena, u Saboru mogao ući Zlatko Hasanbegović koji je na jučerašnjim izborima zauzeo drugo mjesto na listi koalicije DP-a i "Prava i pravde" u I. izbornoj jedinici.

Hasanbegović je osvojio 6.157 preferencijalnih glasova, što je jako dobar rezultat čak i u usporedbi s odličnim rezultatom Mislava Kolakušića koji je osvojio 8.361 preferencijalnih glasova.

Ni Hasanbegović nije želio komentirati spekulacije o svom ulasku u Sabor.


13:30 Novoizabrani zastupnici Domovinskog pokreta upravo su održali prvi poslijeizborni sastanak kako bi dogovorili svoje početne pozicije pred pregovore s premijerom Andrejom Plenkovićem i HDZ-om i(li) Rijekama pravde predsjednika Zorana Milanovića.

Zanimljivo, na sastanku nije bilo Mislava Kolakušića (predsjednika stranke Pravo i pravda), koji je jučer osvojio saborski mandat kao nositelj liste Domovinskog pokreta i Prava i pravde u I. (zagrebačkoj) izbornoj jedinici.

- Zvao sam ga, ali mi se ne javlja na telefon - rekao je maloprije zamjenik predsjednika Domovisnkog pokreta Mario Radić.


12:35 Sastanak novoizabranih zastupnika Domovinskog pokreta prebačen je na drugu lokaciju, a o datumu sjednice Predsjedništva stranke bit ćete obaviješteni na vrijeme - poručili su upravo iz PR službe Domovinskog pokreta.

Ovako sročena obavijest vjerojatno znači da mogući "king-makeri" nove parlamentarne većine i nove vlade žele izbjeći novinarsku "sačekušu".


Biračice i birači rekli su svoje, a sada na scenu nastupaju premijer Andrej Plenković i predsjednik Republike Zoran Milanović: Tko će se pokazati vještiji u pregovorima i prvi doći do magičnog broja od 76?

Dan poslije još jedne (iako manje uvjerljive nego prošli put) pobjede HDZ-a koji je osvojio 61 mandat, počela je utrka za sastavljanje nove parlamentarne većine.

Šef vlade i HDZ-a prvi dan poslijeizborne bitke vodi iz inozemstva - morao je otputovati u Bruxelles na izvanredni samit čelnika članica Europske unije posvećen vanjskopolitičkim temama, prije svega situaciji na Bliskom istoku nakon iranskog napada na Izrael, dok Milanović svoju poslijeizbornu matematiku kroji u Uredu predsjednika na Pantovčaku.

image

Andrej Plenković

Damir Krajac/Cropix

Hoće li Milanović nastaviti sa svojim naporima da sastavi, kako je najavljivao, vladu nacionalnog spasa ili će nakon podbačaja Rijeka pravde, koje su osvojile samo 42 mandata, koplje baciti u trnje doznat ćemo vrlo brzo.

Kako Milanoviću nedostaju čak 34 mandata do saborske većine, jasno je kako bi morao osigurati podršku zastupnika nacionalnih manjina (osam zastupnika), Fokusa (jedan), Nezavisne platforme Sjever (2 mandata), IDS-a (dva), ali čak i kad svima njima pribrojimo i deset ruku od zastupnika platforme Možemo! jasno je kako je Milanović i dalje "kratak" za još jedanaest ruku. A te ruke morale bi doći iz redova Domovinskog pokreta ili Mosta...

S druge strane, Plenkovićeva matematika nešto je jednostavnija: uz osam zastupnika nacionalnih manjina i pet novoizabranih zastupnika iz redova liberala (IDS, Fokus i Nezavisna platforma Sjever), HDZ-u su potrebna još samo dva "prebjega" iz Domovinskog pokreta ili koalicije Mosta i Hrvatskih suverenista.

Naravno, za Plenkovića bi još jednostavnije bilo sklopiti dogovor s (cijelim) Domovinskim pokretom i da potom tu koaliciju "amenuje" još samo tri zastupnika iz redova nacionalnih manjina ili već spomenute liberalne skupine.

Dok Milanović i Plenković prebiru po telefonskom imeniku smišljajući koga je pametnije prvo nazvati, mogući "king-makeri" iz Domovinskog pokreta možda će već danas odlučiti s kime će prvo otvoriti poslijeizborne pregovore za sastavljanje nove vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:33