IVO ŽINIĆ

‘Svi čije su kuće stradale od potresa imat će pravo na otpis računa za struju‘

Ovog trenutka županija vjerojatno ne može financirati svima 20%, ali dio sigurno može osigurati, kaže Žinić
Ivo Žinić
 Marko Todorov/Cropix

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić govorio je u Dnevniku N1 televizije o odluci Vlade da u saborsku proceduru pošalje prijedlog Zakona o obnovi prema kojem država u obnovi Siska neće financijski sudjelovati sto posto.

- Dosadašnji Zakon o obnovi Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije sukladno podjeli o potpomognutim područjima, u što spada skoro cijela Banovina, kaže da će država obnavljati sa stopostotnim udjelom. Prijedlog zakona koji govori o 60% udjela države, 20% lokalne samouprave i 20% vlasnika građevina, zakon je koji je sukladno tom pravilu u pripremi i ide u saborsku proceduru. Vjerujem da će kao takav biti donesen. Vlada je razmotrila taj zakon i stavila ga u proceduru. Međutim, u članku 5 se govori da, ako jedinice lokalne samouprave ne mogu osigurati 20% sredstava, država će nadoknaditi ta sredstva, kao i za vlasnike građevine prema određenim kriterijima, kao što su socijalni razlozi i drugi, rekao je Žinić.

Demantirao je izjavu gradonačelnice Siska Kristine Ikić Baniček, koja je rekla da je Sisačko-moslavačka županija u bankrotu zbog čega ne može financijski sudjelovati u obnovi.

- To je neistinito, županija nije u bankrotu. Ima likvidnost, posluje normalno, završni proračun za prošlu godinu o tome govori. Sve obveze smo ispunili. Imamo puno projekata, preko 300 u županiji. Ovog trenutka županija vjerojatno ne može financirati svima 20%, ali dio sigurno može osigurati. Štete su ogromne, bilo bi neozbiljno od mene da procjenjujem sad prije nego što znamo točno štete. Sukladno članku 5 država može osigurati sredstva, računamo na to, dodaje.

Država, kaže Žinić, može uskočiti u pomoć građanima, a ne radi se samo o onima koji su socijalno ugroženi, već i onima koji iz nekog drugog razloga neće moći osigurati traženi iznos. Žinić kaže da je bitno da se Zakon izglasa što prije, a u njemu će biti još priomjena u nacrtu kad dođe u saborsku proceduru.

- Prijedlog zakona uvijek može doživjeti izmjene. Ne smatram da je Vlada pogriješila. Ovaj zakon definira određena područja, kaže Žinić za N1.

Osvrnuo se i na otpise računa za struju. Oko toga se, kaže, čuo i s premijerom Plenkovićem.

- Svi koji će imati troškove na ovom području zahvaćenom potresom i čije su kuće stradale, svi će imati pravo na otpis električne energije, ne samo crvene kuće. Poručujem ljudima da koriste sve mogućnosti, da griju prostore, a oni koji nemaj kontejner ili smještaj, pozivam da se jave, za sve imamo alternativni smještaj.

Žinić se nada i otpisu drugih režija, iako o tome još nema potvrde komunalnih poduzeća.

- Pozivam sve čelnike lokalne samouprave da razmotre situaciju i otpišu i te račune jer potres je učinio i velike štete na komunalnoj infrastrukturi i mnogi građani, koji su ostali bez kuća i stanova, imali su curenja vode, troškovi bi bili veći. Troškovi plaćanja vode i drugih stvari ne mogu pasti na teret građana, treba pronaći ta sradstva. Gradovi su dobili određena sredstva za saniranje posljedica, dodaje Ivo Žinić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:32