IZVANREDNI IZBORI

Svi detalji krize vlasti u Splitu: Koga Puljak želi u ‘širokoj koaliciji‘, a tko će biti kandidat HDZ-a?

Puljkov Centar sklon je predizbornoj suradnji s Mostom, lijevom koalicijom i s Ramljak

Ivica Puljak i Bojan Ivošević

 Joško Ponoš/Cropix

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak i njegov zamjenik Bojan Ivošević danas su pred novinarima i službeno potvrdili da će podnijeti ostavke, a da će Gradom do održavanja izvanrednih izbora upravljati Puljkov drugi zamjenik, Antonio Kuzmanić. To je zgodan manevar, jer je Puljak time izbjegao scenarij prema kojemu bi Vlada prilikom odluke o raspisivanju prijevremenih izbora imenovala (svog) povjerenika.

Iako ga politički konkurenti već prozivaju zbog tog poteza, tvrdeći da je to zakonito ali nemoralno, te da su sva trojica trebala dati ostavke kako se u kampanji ne bi mogli koristiti gradski resursi. Takve komentare Puljak oštro odbacuje, tvrdeći da će Kuzmanić voditi Grad u modu "hladnog pogona" te da se u kampanji neće koristiti nikakvi gradski resursi.

Izbori za Gradsko vijeće

Na nove izbore Puljak će u istoj kombinaciji - on za gradonačelnika, a Ivošević i Kuzmanić za zamjenike.

Osim novih izbora za gradonačelnika, građani Splita izaći će i na izvanredne izbore za Gradsko vijeće pošto je većina stranaka najavila da će njihovi vijećnici dati ostavke.

Izvanrednim izborima kumovao je Puljkov zamjenik Ivošević protiv kojeg je DORH podnio kaznenu prijavu zbog prijetnji urednici Slobodne Dalmacije Nikolini Lulić da će joj se "napiti krvi". Nakon podizanja optužnice Puljka su napustili svi koalicijski partneri.

Najveća prijetnja Puljku i njegovu Centru na izborima prijeti od HDZ-a, ali i HGS-a Željka Keruma koji bi mogao "uloviti" dosta glasova. Stoga ne čudi što su Puljak i njegova stranka sada zainteresirani da na izbore izađu u što široj koaliciji, za razliku od lani kada je Centar na izbore za Gradsko vijeće izašao samostalno i završio drugoplasiran - iza HDZ-a.

- Nemamo ništa protiv ideje o stvaranju široke koalicije. Prihvatljivi su nam dosadašnji partneri: Most i koalicija Možemo!-Nova ljevica-Pametno za Split i Dalmaciju, ali ne i SDP. Oni su stara politika, a mi politiku dijelimo na staru i novu. Bilo bi dobro razmisliti da na izbore izađemo i s Brankom Ramljak - kažu neslužbeno u Centru. No, kako stvari stoje od stvaranja široke koalicije oko Puljka neće biti ništa. Primjerice, vijećnica i bivša nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Splita Branka Ramljak uopće neće sudjelovati na izborima!

- Točno. Na novim izborima neću se natjecati, ni za gradonačelnicu ni za vijećnicu. Davno sam to prelomila. Na prošlim izborima natjecala sam se za gradonačelnicu, ali građani to nisu prepoznali. Osvojila sam mandat u Gradskom vijeću i dala sam sve od sebe - rekla nam je Ramljak.

Kandidati Mosta

Ni Most nije zainteresiran za predizborne koalicije. Na ove kao i na lanjske izbore izaći će samostalno, sa svojom listom za Gradsko vijeće i svojim kandidatom za gradonačelnika. Najveće šanse za kandidaturu imaju gradski vijećnici Josip Markotić i Ivana Ljulj.

- Most ide samostalno. O kandidatu za gradonačelnika još nismo razgovarali. Kvalitetan smo tim i vidjet ćemo tko je najbolji za to - kaže Ljulj.

Jakov Prkić, koji se lani natjecao za gradonačelnika kao kandidat koalicije Možemo!-Nova ljevica-Pametno za Split i Dalmaciju, rekao nam je da se "vrlo vjerojatno" neće kandidirati za gradonačelnika, a da razgovori o tome hoće li na izbore ponovno u istom formatu još nisu počeli. Kaže kako osobno nije sklon ideji o širokoj koaliciji okupljenoj oko Puljka i Centra.

Šef splitskog HDZ-a Vice Mihanović, koji je lani bio kandidat za gradonačelnika, nije iznenađen Puljkovom ostavkom.

- Ovo što se dogodilo za mene je očekivano, jer se oni skoro godinu dana bave sami sobom. Samo generiraju afere, a nitko više ne spominje projekte. Ne sumnjam da Ivica Puljak želi dobro gradu, ali se pokazalo da nije dobro radio. Izbori su jedino rješenje da dobijemo vlast koja će znati raditi - kaže. Mihanović nije želio komentirati hoće li ponovno biti HDZ-ov kandidat za gradonačelnika.

Splitski dožupan

- O tome ćemo odlučiti na tijelima stranke - kaže. Izvor blizak vrhu HDZ-a potvrdio nam je jučer da će o kandidatu tek odlučiti, ali ističu kako je zasad Mihanović broj jedan, iako se u kuloarima spominje i ime dožupana Splitsko-dalmatinske županije Stipe Čogelje. Da bi on mogao biti HDZ-ov kandidat smatra i dosta sugovornika iz drugih stranaka. Čogelji godi što se spominje u tom kontekstu, ali kaže "da u Županiji ima još puno projekata koji su započeti, kao i onih u pripremi, te da ih namjeravaju privesti kraju".

U utrku za gradonačelnika ponovno će i Željko Kerum. Smatra da je sve što se događa neozbiljno te da se radi o nekoj tajnoj igri Puljka i njegova zamjenika.

- Smatram da sam najbolji kandidat i da Splićani više ne žele eksperimente. Građani znaju da sam radio dobro za Split. HGS-ovi vijećnici neće dati ostavke. Tako misle i ostali vijećnici. Nije kriza vlasti nastala zbog njih! Postojeći je gradonačelnik imao većinu, njegovi partneri su zahtijevali da mu zamjenik odstupi, pa da nastave normalno raditi dalje. On na to nije pristao - kaže Kerum.

Vijećnik SDP-a Davor Matijević kaže da će SDP na izborima imati svog kandidata za gradonačelnika te da će se "o imenu kandidata odlučit uskoro na stranačkim tijelima". U splitskim političkim kuloarima, međutim, spominje se da bi SDP-ov kandidat na novim izborima mogao biti upravo Matijević.

Zoričić traži izvanredne izbore u Puli: Ako treba, i ja ću dati ostavku

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić danas je rekao da želi nove izbore.

Spreman sam pred svoje građane izaći svaki dan, ali u Puli su bitni izbori za Gradsko vijeće, a ne za gradonačelnika, pa treba pitati druge političke opcije. Ako drugi žele izbore za Gradsko vijeće, onda može odmah, a ako to uvjetuju i izborima za gradonačelnika, vrlo ću rado prihvatiti i taj scenarij, napisao je na svojem profilu na Facebooku.

Prošli tjedan pukla je koalicija između njegove nezavisne liste, platforme Možemo! i SDP-a nakon burne javne rasprave o urbanističkom planu uređena Lungomarea. Zoričić je tada rekao da će funkcionirati od sjednice do sjednice Vijeća i da će, bude li Grad blokiran tri mjeseca, tražiti nove izbore.

- Ako Grad ne bude funkcionirao tri mjeseca, ako nema gradskih odluka i sjednica Vijeća, idu novi izbori. Ja se ne bojim izbora. Ne bavim se klasičnom politikom. To je za mene prošlost. Postoje manjinske vlasti koje idu programski - rekao je Zoričić novinarima nakon raskida koalicije. (B. Ban)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 23:24