BIVŠI BOKSAČ I ZASTUPNIK HDZ-a

SVI DETALJI PRIVOĐENJA DAMIRA ŠKARE ZBOG PRIJAVE ZA SILOVANJE Šef HAK-a: 'Žao mi je te žene, ali vjerujem da ona nije bila jedina'

 
Damir Škaro
 Darko Tomas / CROPIX

Bivši saborski zastupnik HDZ-a i dugogodišnji predsjednik Autokluba Siget Damir Škaro uhićen je danas ujutro pri ulasku u Hrvatsku iz BiH na graničnom prijelazu Stara Gradiška na temelju prijave za silovanje jedne zaposlenice u Autoklubu Siget.

Potom je priveden u prostorije kriminalističke policije PU zagrebačke u Heinzelovu ulicu gdje se tijekom dana nad njim provodilo kriminalističko istraživanje.

Informaciju o njegovom uhićenju potvrdila nam je odvjetnica oštećene žene, Morana Rabar, koja je kazala da ih je policija izvijestila o uhićenju. Prema njezinim riječima, policiji je prijavu o samom događaju, koji se zbio još 10. kolovoza, po službenoj dužnosti dala liječnica opće prakse kojoj je žrtva ispričala što se dogodilo.

Danas je Nova TV objavila najavu emisije “Provjereno”, čiji su reporteri razgovarali sa žrtvom i u večerašnjoj će emisiji objaviti njezinu ispovijest.

“Bila joj je radna subota, a u najvećem hrvatskom autoklubu počela je raditi prije dva mjeseca. Priča kako ju je napao s leđa, primio je oko struka, nabio je na sebe i stavio joj ruku u grudnjak. Uspjela se istrgnuti, a on joj je rekao da prekine i da se ne otima. Lijevom rukom držao je obje njezine ruke.

“Provjereno”

- Molila sam da prestane - ispričala je jecajući za “Provjereno”. On nije prestao. Rekao joj je da će raditi što on hoće i da će je silovati.

- Ja sam se pokušala izvući, međutim zabio mi je ruku ispod haljine, gurnuo mi ruku u gaće... Najgore je od svega što se nisam uspjela izvući. Rekla sam mu da prekine, da stane. Što sam ja više dolje klizila, to mi je zadirao prste još dublje - rekla je žrtva kroz uzdahe i plač. Ni tada nije prestao. Nekako se ipak uspjela iščupati.

- Ja sam doslovce izgubila svijest - rekla je. Skupila je hrabrost i nakon dva dana prijavila Damira Škaru policiji”, ukratko je prepričana njezina ispovijest u najavi emisije Provjereno.

Reporterima je također rekla kako se boji Škare, da se boji i za svoju djecu, te je istaknula kako je on vrlo brzo doznao za njezinu prijavu.

Samo nekoliko sati nakon podnošenja prijave, dobila je, tvrdi, Škarinu poruku s pitanjem “kako su ti djeca?”. U međuvremenu joj je, dok je boravio u susjednoj BiH, preko posrednika nudio 80.000 eura “za šutnju”, što je ona odbila, kazala je reporteru Provjerenog.

Policija je, inače, po zaprimanju prijave o silovanju sredinom kolovoza potražila Damira Škaru na njegovoj kućnoj adresi u Zagrebu kao i na radnom mjestu. No, nisu ga pronašli. Doznali su da je Škaro na godišnjem odmoru i to izvan Hrvatske, u susjednoj BiH. Kako doznajemo, odmarao se na Ramskom jezeru.

O tome, kao i o planiranom povratku ovoga tjedna navodno je obavijestio zagrebačku policiju, koja je za njim u jednom trenutku raspisala potragu. U utorak je, kažu nam njemu bliske osobe, obavijestio policiju da se u srijedu ujutro vraća u Zagreb, ali je, zbog raspisane potrage, zaustavljen na samom graničnom prijelazu odakle je pod nadzorom policije doveden u zagrebačku krim policiju.

Sve poriče

Njegov odvjetnik Krešimir Krsnik potvrdio nam je samo da je njegov klijent uhićen.

- Zbog odredaba Zakona o kaznenom postupku prema kojima su sve radnje u ovoj fazi postupanja tajne ne mogu vam ništa više reći - kazao je odvjetnik Krsnik, dodajući da je i sam u policiji morao potpisati izjavu o tajnosti.

Prema neslužbenim informacijama, policija je u međuvremenu, dok je Škaro bio nedostupan, obavila niz radnji i mjera kako bi se utvrdile okolnosti vezane uz prijavljeni događaj. S obzirom na to da nema materijalnih dokaza, što je potvrdila i odvjetnica Rabar, policija je obavljala obavijesne razgovore s nizom osoba, prvenstveno zaposlenicima Autokluba Siget, ali i drugim osobama iz okruženja oštećene i prijavljenog Škare.

Za sada nije poznato je li policija na taj način došla do daljnjih saznanja korisnih za ovaj slučaj. Inače, od Škari bliskih osoba moglo se čuti kako on odbacuje navode prijave za silovanje, kao i optužbu za upućivanje prijetnje, tvrdeći da je zaposlenici poslao poruku zbog nedolaska na posao. No, tek treba vidjeti kakva će biti njegova formalna obrana.

Naime, očekuje se da će policija po završetku kriminalističkog istraživanja podnijeti odgovarajuće prijave protiv Škare nadležnom državnom odvjetništvu, vjerojatno Županijskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici. Tamošnji tužitelji potom bi trebali ispitati Damira Škaru, a onda i odlučiti hoće li protiv njega pokrenuti kazneni postupak i tražiti da mu se odredi istražni zatvor.

Predsjednik Hrvatskog autokluba Slavko Tušek: 'Žao mi je te žene, ali vjerujem da ona nije bila jedina'

- Žao mi je zbog svega, žao mi je te žene i što joj se to dogodilo, ali vjerujem da ona nije jedina. Sve to pogađa i našu asocijaciju jer je Damir Škaro bio član Upravnog odbora kao predsjednik najvećeg autokluba u zemlji i kluba s najviše intervencija - rekao nam je Slavko Tušek, predsjednik Hrvatskog autokluba, kad smo ga pitali za komentar uhićenja Damira Škare.

On Škaru poznaje još iz boksačkih dana jer se i sam u mladosti bavio atletikom, ali kaže da su se u jednom trenutku pogubili. Tušek se prisjeća da je Škaro u AK Siget došao sa skupinom ljudi koju je predvodio bivši glavni tajnik HAK-a Ile Baković i da se tamo nametnuo kao čelni čovjek.

- On je u AK Siget bio sve, i zakon i sud. Poznat je kao veliki autokrat i onaj tko ne postupa po njegovu, ne može opstati u tom autoklubu - kaže Tušek. Dodaje da je i sam imao neugodnih situacija sa Škarom, ali odmah nudi i objašnjenje zašto je Škaro u Upravnom odboru HAK-a.

- Predložio sam ga jer je ipak bio na čelu najvećeg kluba po broju članova i intervencija i smatrao da ću tako izbjeći da radi protiv HAK-a - kaže Tušek. Po njegovu mišljenju, Škaro je živio iznad svojih mogućnosti, često je, tvrdi, ispoljavao obijest i bahatost, i sve to mu na pragu 60. godine nije trebalo. (D. Miljuš)

Damir Škaro, zastupan po odvjetniku Krešimiru Krsniku, zatražio je ispravak informacija objavljenih u ovom tekstu. Ispravak možete pročitati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 22:29