KRAJ LJETA

Svi detalji sveobuhvatne promjene vremena: Pred nama je nekoliko uistinu turbulentnih dana

Za sve dijelove Hrvatske DHMZ je putem Meteoalarma izdao čitav niz upozorenja
 Zvonimir Barišin/Cropix, Meteoalarm

Klimatološko ljeto završava dramatično: najzapadnije krajeve Hrvatske već su u nedjelju ujutro zahvatili pljuskovi s grmljavinom, a mogući su i u nastavku dana, izvijestili su iz Državnog hidrometeorološkog zavoda. Na istoku pak ima još dosta sunca pa temperatura zraka tijekom dana možda i premaši onu subotnju, no ponedjeljak će posvuda biti osjetno svježiji.

Prema najnovijoj prognozi DHMZ-a, nedjelja će u dobrom dijelu Hrvatske još proteći uz pretežno sunčano i vruće vrijeme. Ipak, na zapadu nestabilno uz lokalno pljuskove i grmljavinu, ponajprije na sjevernom Jadranu, i to u osobito u Istri, te u Gorskome kotaru.

Puhat će umjeren južni i jugozapadni vjetar, u gorju i jak, a na Jadranu jako do olujno jugo, na sjevernom dijelu popodne u okretanju na jak jugozapadnjak.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom od 29 do 34, a u Slavoniji, Baranji i Srijemu i do 37 °C.

Zbog turbulentnih vremenskih uvjeta DHMZ je za sve dijelove Hrvatske putem Meteoalarma izdao upozorenja.

Zbog najavljenih grmljavinskih oluja žuto upozorenje je na snazi za sjeverozapadni dio unutrašnjosti i Banovinu, a iz istog je razloga narančasta uzbuna na snazi u Lici i Gorskom kotaru te u Istri i sjevernom primorju. Izrazito visoke temperature zraka dovele su do objavljivanja žutog upozorenja za sjeverozapad unutrašnjosti, Banovinu i najveći dio Dalmacije, odnosno narančaste uzbune za Slavoniju i Baranju, Liku i Gorski kotar te Istru i sjeverno primorje. Na području cijelog priobalja objavljene su žute i narančaste uzbune zbog jakog vjetra.

image
Upozorenja za nedjelju

U ponedjeljak nas, prema najnovijoj DHMZ-ovoj prognozi, očekuje jače pogoršanje s kišom, pljuskovima i grmljavinom, najprije na sjevernom i srednjem Jadranu te u Lici i Gorskom kotaru, a zatim i drugdje. Ponegdje je moguće i grmljavinsko nevrijeme te obilna oborina, osobito prema večeri i noći na utorak.

Zapuhat će umjeren većinom sjeverni vjetar, a na Jadranu će jugo i jugozapadnjak oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak i buru.

Najniža jutarnja temperatura zraka između 14 i 18, a na Jadranu 19 i 24 °C. Najviša dnevna na zapadu od 21 do 25, a u Slavoniji i Dalmaciji od 25 do 30 °C. Prema večeri posvuda daljnji pad temperature zraka.

Zbog najavljene obilne kiše, koje bi ponegdje moglo pasti i do 50 litara po četvornom metru, DHMZ je putem Meteoalarma izdao žuta upozorenja za Slavoniju, Baranju, sjeverozapadni dio unutrašnjosti, Istru i sjeverno primorje te južnu Dalmaciju, a narančastu uzbunu za Banovinu, Liku, Gorski kotar i dalmatinsko zaleđe. Žuta upozorenja zbog grmljavinskih nevremena objavljena su za Slavoniju, Baranju i krajnji jug Hrvatske, a narančasta upozorenja za sjeverozapad unutrašnjosti, Banovinu, Liku, Gorski kotar, Istru, sjeverno primorje i najveći dio Dalmacije. Za dobar dio priobalja, ali i za sjeverozapadnji dio unutrašnjosti, objavljene su i žute uzbune zbog jakog vjetra.

image
Upozorenja za ponedjeljak

Tijekom utorka očekuje se smirivanje vremena, a u srijedu će biti barem djelomice sunčano i uglavnom bez oborine. Na kopnu će zapuhati umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na Jadranu do jak sjeverozapadnjak, potom i bura. Temperatura zraka u padu, a u ponedjeljak će vrućine biti još samo na jugu Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 06:50