NERAD I KOLEKTIVNI UGOVORI

Svi iz Hrvatskih šuma dobiju dodatak od 4 kune po satu ako samo dođu na posao!

Radnici Hrvatskih šuma , njih 8800, primaju dodatak na plaću od četiri kune po satu provedenom na poslu, što znači da će im tvrtka, samo zato što uopće dođu na posao, ove godine isplatiti 7680 kuna, odnosno za sve radnike ukupno 67 milijuna kuna. Takvu su povlasticu sindikati u Hrvatskim šumama izborili u svom Kolektivnom ugovoru lani, a počela se primjenjivati prije mjesec dana - 1. siječnja ove godine - dok nova Vlada nastavlja voditi tešku borbu s gospodarskom krizom.

Ogromni resursi

Potkraj listopada 2011. Darko Vuletić, dojučerašnji predsjednik Uprave Hrvatskih šuma, stavio je potpis na novi Kolektivni ugovor koji je radnicima dao bitno veća prava od dotadašnjih. Tako im je, primjerice, bod za izračun plaće povećan sa 2067 na 2155 kuna, terenski dodatak sa 100 na 170 kuna, a umjesto mjesečnog dodatka na plaću od 550 kuna od siječnja ove godine isplaćuju im se četiri kune po satu koje dobivaju i kada su na plaćenom dopustu ili prekvalifikaciji. Osim toga, 8800 radnika zadržalo je sva dotadašnja prava poput regresa, božićnice, uskrsnice. Vuletić je poboljšani Kolektivni ugovor u toj državnoj tvrtki opravdavao i time što su rezultati poslovanja Šuma bili pozitivni, a iz proračuna ne primaju niti kune.

- Dobit nam je u 2010., prije oporezivanja, bila 35 milijuna kuna - naglašavao je proteklih mjeseci. Međutim, mnogi stručnjaci, kao i predstavnici HUP-a, često su isticali da bi Hrvatske šume racionalnim poslovanjem i boljim upravljanjem trebale imati barem dvije milijarde kuna dobiti jer gospodare najvećim resursom - 20,19 milijardi četvornih metara šumske površine, a samo od šumarskog doprinosa slijeva im se više od 300 milijuna kuna godišnje. Novi Kolektivni ugovor lani je dobio i HEP. I dok su radnici u privatnom sektoru bili prisiljeni s poslodavcima sklapati nepovoljnije ugovore sa znatno manje materijalnih prava, za radnike HEP-a nije bilo krize. Zadržali su sva prava iz Kolektivnog ugovora iz 2008. Tada su radnici HEP-a dobili veća prava, a građani 20 posto veće račune za struju.

Struja poskupjela

Da povećanje nije odobreno, HEP bi, tvrdili su njihovi čelnici, mogao završiti 2008. sa 600 milijuna kuna minusa. Građani su struju plaćali skuplje od 1. srpnja 2008., a sedam dana poslije Ivan Mravak potpisao je novi Kolektivni ugovor s većim materijalnim pravima - regres im je povećan sa 1200 na 1800 kuna, božićnica sa 1000 na 1750, dar za rođenje djeteta sa 500 na čak 3266 kuna, a s računa tvrtke počeli su im se isplaćivati i poticaji za uplate u 3. mirovinski stup. Sve to radnici HEP-a zadržali su i u Kolektivnom ugovoru koji je potpisan potkraj siječnja 2011. Samo sedam mjeseci poslije Vlada Jadranke Kosor odobrila je HEP-u novo zaduženje od 170 milijuna eura - od čega 20 milijuna za financiranje redovitog investicijskog poslovanja i obrtna sredstva. A rezultati poslovanja za prvih šest mjeseci pokazali su da je dobit bila 48,4 posto manja nego u prvih šest mjeseci rekordne 2010., kada je do kraja lipnja premašivala milijardu kuna.

Ministar financija Slavko Linić najavio je da će javnim poduzećima slijediti nova unutarnja organizacija, o čemu će nove uprave i nadzorni odbori pregovarati sa sindikatima. Jasno je da je Linić mislio na izmjene kolektivnih ugovora.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 09:48