INTERVJU - MLADEN JAKOPOVIĆ

“Svi koji uzimaju poticaje plaćat će članarinu Poljoprivrednoj komori. A ona nije novi namet”

 Bruno Konjević / CROPIX

Mladen Jakopović, 44-godišnji informatičar iz Novog Marofa, izabran je krajem godine za novog predsjednika Hrvatske poljoprivredne komore nakon tijesne pobjede nad dotadašnjim predsjednikom Matijom Brlošićem. Vlasnik je tvrtke Kuća magične trave koja je jedna od najvećih proizvođača ekološke kozmetike koju izvozi u 10-ak zemalja EU.

Član je HDZ-a, od 2014. predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Varaždinske županije, predsjednik je odbora za eko i ljekovito bilje i predstavnik RH u Copa-Cogeca (europsko udruženje farmera) u Bruxellesu. Aktivno sudjeluje i u radu povjerenstava Ministarstva poljoprivrede za ruralni razvoj i ekologiju.

Čestitam na izboru za novog predsjednika HPK. Što ste u programu koji je pobijedio naveli kao glavne smjernice u svom mandatu?

- Formiranje novih sektorskih odbora koji će izravno biti povezani s povjerenstvima i savjetima u Ministarstvu poljoprivrede i Europskoj komisiji. Na sektorskim odborima donosit će se zajednička stajališta potrebna za pregovore. Dosta smo radili s komorama u okruženju i zapravo želimo kopirati njihove modele dobre prakse. Također, s obzirom na novo razdoblje i pregovore oko ZPP-a, nakon 2020. bit ćemo maksimalno uključeni u rasprave i radit ćemo na povezivanju s ostalim komorama u EU. Svoju poziciju smo učvrstili s V4 zemljama i novim državama članicama, a sada radimo na povezivanju s Mediteranskim klubom. S obzirom na to da smo mali, ovakvo umrežavanje potrebno nam je zbog snažnijeg zastupanja naših poljoprivrednih interesa.

U kakvom stanju vam je HPK ostavio bivši predsjednik Mato Brlošić? Što mislite o njegovu radu?

- Bivši predsjednik Brlošić održao je Komoru i vjerovao da samo zajedničko djelovanje poljoprivrednih proizvođača može dovesti poljoprivredu u bolju budućnost. Nažalost, ponekad niti sami poljoprivrednici nisu svjesni da su pojedinačno preslabi i da kao takvi mogu samo biti izmanipulirani. Komora je bila napadana sa svih strana, od udruga, politike, poljoprivrednika, ali on bivši predsjednik nije odustajao da osnaži poziciju poljoprivrednih proizvođača tamo gdje se odlučuje, u Bruxellesu.

Ono što je ostavio jest da danas prvi put u povijesti poljoprivredni proizvođači kroz 25 odbora Komisije imaju pristup svim informacijama čak i prije Ministarstva i da se može pravovremeno preventivno reagirati. Također, tijekom njegova mandata Komora je okupila vodeće saveze i udruge u poljoprivredi i na taj način djelovala koliko je mogla. Predstavnici udruga odlazili su u Europsku komisiju i zastupali interese prema zahtjevima sektora.

Unatoč malom broju zaposlenih, Komora je uspjela dobiti i provesti nekoliko stručnih projekata EU. S obzirom na okolnosti, mogu slobodno reći da je bivši predsjednik postavio odlične temelje i da ćemo na tim temeljima zajedno graditi sustav koji će pomoći poljoprivrednicima.

Članstvo Komore palo je na šestotinjak članova, a u Hrvatskoj je registrirano više od 160.000 OPG-a. Kako planirate povećati članstvo?

- Komora je u zadnje tri godine stavila težište na udruge i saveze koji su bili članovi i na taj način pokrivala znatan broj poljoprivrednih proizvođača. Udruge i savezi redovito su primali informacije o raspravama u Ministarstvu poljoprivrede i Europskoj komisiji, sudjelovali su u radu povjerenstava i odlazili na sastanke u Bruxelles. Svakako ćemo i dalje davati važnost udrugama i savezima te, kao što sam prethodno najavio, zajedno s njima jačati sektorske odbore.

Najavljeno je da će članstvo biti obavezno uz članarinu, što su mnogi kritizirali kao novi parafiskalni namet. Kako vi gledate na taj problem?

- Poljoprivredna omotnica iznosi gotovo pet milijardi godišnje. Mi smo tražili da obavezni članovi budu svi oni koji primaju poticaje. Njih je oko 100.000. Kao korisnici trebali bi biti maksimalno uključeni i imati platformu na kojoj će moći sudjelovati u kreiranju omotnica i budžeta koji im se daje. Na neki način potrebna je odgovornost jer je to najosjetljiviji sektor za koji se izdvaja najviše novca, donosi najviše odluka, ima najviše posljedica, a najgore je organiziran. Tako da će uvođenjem obavezne članarine poljoprivredni proizvođači ojačati svoju pregovaračku poziciju, dobivati informacije na vrijeme, imati prilike raspravljati o njima i djelovati preventivno, sudjelovati u projektima financiranim izravno iz Europske komisije, imati pravnu zaštitu. Da bismo mogli imati utjecaj na promjene, moramo biti jako dobro organizirani, što vjerujem da će zakon omogućiti.

Ministar Tolušić je rekao da Vlada ne može financirati udrugu koja bi nju trebala kritizirati. Imate li već sada neke kritike na rad Tolušićeva ministarstva?

- Komora istovremeno mora kritizirati i biti partner Ministarstvu, posebice u Europskoj uniji te da kao partneri u pregovore ulazimo sa zajedničkim stajalištima. Toliko smo mali da se svi trebamo držati skupa. Kritika će uvijek biti, ali naš je posao da mi ponudimo konkretna rješenja.

Koliki će vam problem predstavljati to što ste kao i on član HDZ-a?

- Ja sam prije svega poljoprivredni proizvođač, izvoznik te imam u potpunosti zaokruženu proizvodnju. Kao predsjednik Komore važnije mi je što to tišti proizvođače nego politiku. Međutim, teško je zastupati interese bez politike. Vjerujem u buduću suradnju na dobrobit proizvođača, jer mi nismo tu radi sebe nego radi budućnosti poljoprivrede koja je istovremeno čuvar našeg ruralnog područja. Ako ne budemo gledali u pravcu obnove i pozitivnih promjena, naše će selo biti uništeno. Nažalost, na dobrom je putu ka uništenju, a to onda postaje problem nacionalne sigurnosti i generalno razvoja RH

Aktivni ste član HPK u udruzi Copa-Cogeca koja objedinjuje farmere EU. U kojim raspravama sudjelujete?

- Kao članovi udruženja Copa-Cogeca mi sudjelujemo u radu 25 odbora Komisije. Dnevno Komora od svakog zaprimi nacrte rasprava, informacije o tržištu, različite statistike o drugim državama, zapravo sve o čemu se trenutačno raspravlja na razini EU.

Kako bolja aktivnost u toj udruzi može pomoći našim proizvođačima?

- Kada Komora ojača, naši proizvođači moći će zauzimati vodeća mjesta u organizaciji Copa-Cogeca kroz njihove sektorske odbore kojih ima 50. Na taj način mogu određivati o čemu će se raspravljati i više nametati naše interese. Također, kao što sam spomenuo, mi smo u 2017. godini maksimalno ojačali svoju pregovaračku poziciju kroz suradnju s komorama V4 zemalja i novih država članica.

S njima smo potpisali 4 stajališta o novom ZPP-u. Naša je pozicija odlična jer smo mali, možemo tražiti iznimke i možemo biti dio dvije grupacije. V4, nove države članice i Mediteranski klub. Ako gledamo prema broju glasova u EU Parlamentu, možemo koristiti poziciju većine. Sada to trebamo maksimalno iskoristiti i trebamo znati što točno želimo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:33