KRIZA VLADE

SVI MINISTRI DOŠLI NA SJEDNICU VLADE Karamarko otišao na pola sjednice pa se vratio

 Goran Mehkek / EPH

NOVO 10:24 - Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko ustao se i napustio otvorenu sjednicu Vlade, no ubrzo se ipak vratio.

Vlada je podržala izgradnju LNG terminala, a Vlada je jednoglasno prihvatila gotovo 30 izvješća i prijedloga.

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić kazao je kako je ovo vrlo važan projekt za EU i Hrvatsku. Predviđena je njegova izgradnja u četiri faze, a Panenić ističe kako se Hrvatska mora usredotočiti na pripremu prve faze.

No, ubrzavanje procesa pripreme i provedbe prve faze projekta, kako je rekao, ne isključuje provedbu ostalih planiranih faza ako se pokaže da su one ekonomski isplative. Vlada zaključkom za to zadužuje nekoliko ministarstava te posebice firmu LNG Hrvatska d.o.o.

Prihvaćen je i novi zakon o koncesijama, a ministar financija Zdravko Marić je istaknuo kako se njime uvodi uravnotežen i fleksibilni pravni okvir za dodjelu koncesija.Također se uvodi određenje strateškog interesa Republike Hrvatske u odnosu na pojedine koncesije.

Kao strateški interes Hrvatske prepoznate su koncesije za izgradnju i upravljanje autocestama, izgradnju i upravljanje željezničkim prugama, prijenos i distribucija električne energije, izgradnju i upravljanje infrastrukturom za prijenos nafte naftovodima te izgradnju i upravljanje transportnim sustavom plina, rekao je Marić.

---------------------------

10:10 - Počela je sjednica Vlade na kojoj su se pojavili svi ministri i potpredsjednici Tomislav Karamarko i Božo Petrov te premijer Tihomir Orešković.

Na dnevnom redu sjednice našla se čak 31 točka.

Pogledajte fotogaleriju:

------------------------

Most neće ići na raspuštanje Sabora, a od HDZ-a će tražiti da povuče opoziv premijeru Tihomiru Oreškoviću. To su, kako doznajemo, neke od odluka koje su donešene na sinoćnjoj dvosatnoj sjednici Nacionalnog vijeća Mosta. Čelnik Mosta Božo Petrov sinoć nakon sjednice nije želio puno otkrivati. Kazao je tek kako su odluke donešene, te da će ih danas prezentirati na Vladi, a nakon toga i javnosti.

- Neće se tražiti raspuštanje Sabora jer novi izbori nikome ne odgovaraju – kazao je naš izvor.

Nacionalno vijeće sinoć je razmatralo i ponudu koju su dobili od HDZ-a. Kako kažu naši izvori, HDZ-ovci su im, očito nakon što im je postalo jasno da ne mogu skupiti 76 ruku te obaviti preslagivanje bez Mosta, ponudili da Tomislav Karamarko napusti Vladu te se povuče u Sabor. HDZ je također, doznajemo, postavio još neke uvjete koji uključuju jaču kontrolu nad MUP-om.

No, Petrov i Most ne pristaju na te zahtjeve. Tražit će od HDZ-a da povuče opoziv premijeru Oreškoviću, te odlazak Tomislava Karamarka iz Vlade za što se zalažu od početka. Doznajemo da su se na razgovorima Mosta i HDZ-a spominjali i mogući drugi premijeri, primjerice, HDZ je spominjao Tomislava Tolušića i Domagoja Miloševića, no to je zasad ostalo samo na razini razgovora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 08:39