‘OTVORENO‘ O COVIDU

‘Svi na intenzivnom odjelu su necijepljeni. Bilo je dramatično, posuđivali smo ECMO uređaje‘

Sve je veći broj onih mlađe životnih dobi što nas posebno brine, kaže Zoran Barušić o stanju na Klinici ‘Dr. Fran Mihaljević‘
 Otvoreno/HRT

U Hrvatskoj raste broj novozaraženih, ali i broj preminulih pacijenata. U usporedbi s prva dva dana prošloga tjedna, riječ je o rastu od čak 75%. Sve više obolijevaju djeca i mladi, među kojima je najmanja procijepljenost. Najavljena je moguća šira upotreba COVID potvrda te preporuka vezanih za cijepljenje trećom dozom. Kakav će biti odaziv? U HRT-ovoj emisiji "Otvoreno" gostovali su Zoran Barušić, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević"; Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a, Sandra Šikić; ravnateljica NZJZ-a "Dr. Andrija Štampar"; Stipan Jonjić, imunolog, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci i Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split.

Na pitanje slaže li se s predsjednikom Republike koji je prije tri dana rekao da poziva ljude da se cijepe, ali da će u jednom trenutku maska postati diskrecijsko pravo svakoga da je stavi, a ne da vlast naređuje jer smatra da život mora ići dalje, Ivana Pavić Šimetin rekla je kako svatko ima pravo na svoje mišljenje, izraziti ga i imati određeno uvjerenje i stav.

- Europski centar za kontrolu bolesti predviđa za zemlje koje imaju udio cijepljenih od europskog prosjeka da će se nastaviti povećavati broj novozaraženih, broj hospitaliziranih, na respiratoru i preminulih. Za zemlje koje imaju prosjek EU, a to je 68% cijepljenih jednom dozom ili pogotovo bolji od toga, da se u tim zemljama, čak i kod popuštanja mjera, recimo situacija da se manje nosi maska, ne očekuje pogoršanje pogotovo u smislu hospitalizacije, teških oblika bolesti ili smrtnog ishoda. Čak se razlika, prema Europskoj komisiji, vidi i u ljudima koji su cijepljeni. Cijepljeni u zemljama s velikim cijepnim obuhvatima bit će više zaštićeni od infekcije i od teškog oblika bolesti, dok u zemljama s nižim cijepnim obuhvatom čak i oni koji su cijepljeni nisu potpuno zaštićeni. Ako gledamo ukupnu populaciju, mi smo na 45% cijepljenih, a EU je na 68%. Broj od 55% cijepljenih odnosi se na odraslu populaciju - objasnila je Pavić Šimetin.

Dodala je kako smo još u uzlaznoj fazi 4. vala. Ona se nešto usporila, iako je ovaj tjedan manje usporeno nego proteklih tjedana.

Šikić je govorila tko su najčešće novooboljeli u gradu Zagrebu.

Zoran Barušić, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", osvrnuo se na stanje na klinici.

- Od ljetnih mjeseci bilježimo postupni porast oboljelih. Sad je to u fazi uzlaznog trenda zadnjih tjedana, pogotovo zadnjih dana. Imamo nešto više od 80 bolesnika. To su sve bolesnici različitih životnih dobi, sa sve većim brojem onih mlađe životnih dobi što nas posebno brine. Posebno je veliki pritisak na jedinicu intenzivnog liječenja. Imamo 22 bolesnika, od njih je 14 na ECMO potpori. ECMO uređaje stavlja se kad se ne može više zbrinjavati pacijent na respiratoru. ECMO je invazivan postupak i njime se pomoću katetera izvlači krv iz organizma te se u aparatu dodaje kisik te ponovno vraća u organizam i tako se zamjenjuju pluća - objasnio je.

Rekao je da su krajem prošloga tjedna imali dramatičnu situaciju i morali su od drugih posuđivati ECMO uređaje.

- Sad smo u situaciji da možemo opskrbljivati sve bolesnike. Ističem požrtvovnost naše intenzivne jedinice - rekao je u "Otvorenom" te dodao kako su svi pacijenti u covid intenzivnom dijelu necijepljeni.

Najmanja procijepljenost u Hrvatskoj je u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split, rekao je kako je situacija zabrinjavajuća.

- Međutim, za razliku od ostatka Hrvatske koja je u trendu rasta, mi smo više od mjesec dana stalno u istoj situaciji, između 75 i 80 hospitaliziranih od covida. Zasad se ti brojevi ne penju, no sa zahlađenjem očekujemo da će rasti jer je kod nas zasad toplo razdoblje pa je i širenje smanjeno. U bolnici su zastupljene sve generacije. Među onima koji imaju teški oblik bolesti, koji su na respiratoru, ipak su prvenstveno stariji od 50, a daleko više stariji od 60 godina - rekao je Ivić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2023 15:50