KULMINACIJA NAPADA

SVI NJEZINI PROBLEMI POČELI SU KAD JE JAVNO PROGOVORILA O OPSTRUKCIJAMA Ravnatelj SC-a smijenio voditeljicu Kulture, ona najavila sudsku tužbu

Iza mjesta voditelja Kulture krije se odgovornost za kultni zagrebački Teatar &td, za Galeriju SC-a i Francuski paviljon, više festivala, stotine događanja...
 HANZA MEDIA

Smijenjena je Nataša Rajković, voditeljica Kulture u Studentskom centru Sveučilišta u Zagrebu. Na njezino mjesto sanacijski upravitelj Mirko Bošnjak i predsjednik Sanacijskog vijeća Dragan Krasić imenovali su Davora Šišmanovića, dugogodišnjeg zaposlenika u tom sektoru Studentskog centra.

Smjeni su prethodila višegodišnja osporavanja, koja su kulminirala nakon što se Nataša Rajković obratila novinarima.

”Zasad vam ne mogu dati izjavu. Slučaj sudski rješavam, i ništa neću govoriti do devetoga mjeseca”, kaže za Jutarnji Nataša Rajković.

Ono što doznajemo iz kuloara jest da je njezina smjena, pravno gledano, apsurdna, jer ona nikad nije bila ni ovlaštena kao kakav inokosni organ, dužnosnik s mandatom, pa je i ne mogu smijeniti. Radi po ugovoru o radu.

Iza mjesta voditelja Kulture krije se odgovornost za kultni zagrebački Teatar &td, za Galeriju SC-a i Francuski paviljon, više festivala, stotine događanja, za umjetničko, studentsko srce grada.

Problemi Nataše Rajković započeli su kad je počela iznositi u javnost na koji način to navodno privremeno rukovodstvo Studentskog centra opstruira njezin rad i kako se neprofesionalno, da se ne kaže primitivno i sumnjičavo, odnosi prema kulturnoj proizvodnji.

Pisali smo o borbi Nataše Rajković sa sanacijskim moćnicima više puta, posljednji u siječnju ove godine, kad je sanacijski upravitelj Mirko Bošnjak iznio na njezin račun niz nevjerojatnih optužbi.

Od toga da u teatar ne zalaze studenti do toga da se netransparentno troši novac. I zbog svega u što vjeruje ili na što sumnja, uveo im je Programsko vijeće, minuciozan financijski nadzor, a zbog priljeva novca od europskih fondova osumnjičio ih da to nisu čiste pare.

Rad Teatra &td nadzirao se, ukratko, kao da je posrijedi teroristička ćelija. Evo, Ivan Čarapina, agilni voditelj Odjela kontrolinga, kojega Bošnjak motivira da sve najpomnije istraži, za primjerice cijelu 2015. godinu pronašao je u cijeloj djelatnosti kulture “krivo knjiženje” u iznosu od 5100 kuna, a koje se dogodilo zbog “sličnog naziva”. Ni Švicarci ne bi urednije poslovali…

Istodobno je Mirko Bošnjak navalio i pred Europom da dokaže kako kulturnjaci kradu, pa je čak otišao toliko daleko da je uputio pismo glavnoj koordinatorici projekta APAP - Performing Europe i APAP 2020, Bertie Ambach, u kojem je, ukratko, optužio čak i Ministarstvo kulture za “pranje novaca” na europskim projektima. O tome posjedujemo dokumente.

I ne samo to, Bošnjak se kulturi u Studentskom centru toliko posvetio da šalje ovakve dopise: “Što će nama španjolska umjetnica?”, “Muzički bijenale nije za studente”, “Filmski laboratorij/analognog filma suprotan je statutu SC-a”, “Ne treba potpisivati ugovore za osigurana sredstva niti izvještaje za izvršene programe”.

A što još radi Mirko Bošnjak osim što je sanacijski upravitelj Studentskog centra u Zagrebu? On je ujedno vlastiti pomoćnik za prehranu. I što se istodobno događalo tom šefu prehrane dok je provjeravao kulturnjake – slastičari su pokrali za samo dva mjeseca kolača za 50 tisuća eura. I tad i sad, upitali smo se: koliko li se tek može “maznuti” u studentskoj menzi, ako se toliko može u slastičarnici?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:08