RJEŠVANJE KAOSA NA HRVATSKIM SUDOVIMA

'SVI OPĆINSKI I TRGOVAČKI SUDOVI DO KRAJA GODINE BITI ĆE U PROJEKTU E-SPIS!' Orsat Miljenić o novom sustavu

Zagreb, 310113.Markov trg, Sabor.Nastavak redovite sjednice Sabora s raspravom o prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Prekrsajnog zakona.Na slici: Orsat Miljenic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Ministar pravosuđa Republike Hrvatske Orsat Miljenić u srijedu je u Zadru najavio završetak uvođenja jedinstvenog informacijskog sustava za upravljanje sudskim spisima (e-SPIS) kojim će se moći pratiti put svakog spisa, od uvođenja do dovršetka postupka. Prema njegovim riječima, sustav pod imenom e-spis, na kojem je Ministarstvo pravosuđa počelo raditi još 2003. godine, svi općinski i trgovački sudovi bi trebali dobiti do kraja ove godine.

- Projektom E-spis potpuno će se povezati baze podataka sudova i ministarstva, koje će postati javne. Već tijekom ovoga mjeseca bit će uvršteno između 30 i 40 posto predmeta. U ovoj bazi podataka svatko će moći vidjeti u kojoj je fazi neki predmet - kazao je Miljenić koji je u hotelskom kompleksu Borik u Zadru zajedno sa predsjednikom Vrhovnog suda Brankom Hrvatinom, održao dvodnevni seminar za sve predstavnike hrvatskih sudova o informatizaciji pravosudnog sustava. Rad na e-spisu počeo je 2001. godine nakon što je Svjetska banka odobrila kredit od pet milijuna dolara. Funkcije sustava razrađivane su do 2004. godine, a u srpnju 2005.godine Vlada je odabrala tvrtku IBM Hrvatska za provedbu programa.

IMOVINSKE KARTICE SUDACA NEĆE BITI NA INTERNETU Milanović: 'Koji je argument za to?' Miljenić: 'Ne znam'

- Uvest ćemo po prvi put mogućnost da svatko po broju prati što mu se događa sa spisom, što je napravljeno i što će se napraviti u budućnosti. To je jedna vrsta transparentnosti, ako hoćete i kontrole rada. Svaku noć će se ažurirati i bit će potpuno javno, ali neke stvari se neće moći vidjeti, bit će anonimne kao primjerice inicijali, ali to je nešto što je za građane, to služi svima vama- kazao je ministar pravosuđa koji je na seminaru upoznao predsjednike sudova s radom Ministarstva na reformi i informatizaciji pravosuđa, zakonskim promjenama koje će se ticati budućeg rada predsjednika sudova i samih sudaca, te zakonskim promjenama usmjerenim na ubrzanje sudskih postupaka i povećanju efikasnosti pri izvršenju pravomoćnih sudskih odluka.

- Generalno, nismo zadovoljni situacijom na svim Hrvatskim sudovima. Bilo je puno zaostalih predmeta, no sada je situacija nešto bolja. Rješava se puno više nego prije. Tako smo 2004. godinu počeli sa milijun i pol predmeta, a sada ih je preostalo još 800 tisuća za rješavanje - izjavio je Miljenić na Županijskom sudu u Zadru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:42