GORDAN LAUC

‘Svi parametri koji su nam pomagali tijekom ljeta sad više nisu tu. A pojavio se i novi problem‘

Potrebno je udahnuti veliku količinu virusa da bi se zarazili. Zato je važno prozračivanje prostora, rekao je
Gordan Lauc
 Sandra Simunovic/Cropix

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava, stanje u Europi je zabrinjavajuće. Raste broj oboljelih od koronavirusa, u nekim se državama uvode još jače mjere, zatvaraju se škole, restorani i kafići, ponegdje i policijski sat.

Znanstvenik Gordan Lauc gostujući u emisiji Studio 4 na HTV-u rekao je da se u ovom trenutku nalazimo u nedefiniranom stanju jer vidimo ogroman porast slučajeva koji još uvijek ne prati u toj mjeri broj umrlih. Međutim dodao je da broj umrlih uvijek kasni tri tjedna za brojem zaraženih.

- Ako se nastave ove tendencije u Europi vraća nam se zimski Covid, bolest koja ima teže simptome i veću smrtnost nego što smo imali zadnjih šest mjeseci.

Dodao je i da se kod nas zbog klime nije dogodio toliko nagli porast kao u drugim zemljama Europe.

- Svi parametri koji su nam u ljeti pomagali da se ne zarazimo sad više nisu tu. Pojavio se i problem grijanja koji jako isušuje zrak. Nije dobro i bit će još gore sljedećih mjeseci.

- Do ljeta smo vjerovali da ovaj virus nije aerosolni, a sad se pokazalo da je. Nije dovoljno udahnuti jedan virus, potrebno je udahnuti veliku količinu virusa da bi se zarazili. Zato je važno prozračivanje prostora, izbjegavanje bliskog kontakta, rekao je Lauc.

Istaknuo je da će velika većina bolest preboljeti bez velikih simptoma i neće umrijeti, ali s obzirom da je virus jako zarazan može biti veliki broj ljudi koji će imati teže simptome jer se može dogoditi da nemamo kapacitete za njihovo liječenje.

Na pitanje može li se osoba dva puta zaraziti, Lauc je rekao da je to nešto što se događa, ali prema dostupnim podacima to je izuzetak, a ne pravilo.

- Nakon što prebolite bolest neko vrijeme ste zaštićeni. Tko je prebolio bolest preko ljeta vrlo vjerojatno neće dobiti teži oblik bolesti tijekom ove zime, a hoće li biti zaštićen nagodinu to još ne znamo, rekao je. 

Osvrnuo se i na cjepivo. Rekao je da cjepiva jako dobro napreduju, te da očekuje da ćemo do kraja godine imati odobreno barem jedno cjepivo.

- Ali to ne znači da će biti dostupno ljudima. Mi ćemo dobiti određenu količinu, ali to će biti za zdravstvene djelatnike i ugrožene skupine, naglasio je.

Još je jednom ponovio da je preporučeno cijepiti se protiv gripe i da tko god ima priliku neka se cijepi.  

Lauc je rekao da su kod djece teži oblici bolesti iznimno rijetki i da su povezani s pretjeranom debljinom ili drugim bolestima.

- Možemo smatrati da oni nisu ugroženi, a koliko šire virus nije sigurno. Vidimo da nema velikog širenja po školama i mislim da su nam škole još uvijek sigurna mjesta i zatvaranje škola mora doći zadnje na red, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2020 09:40