IDEJA IZ MINISTARSTVA

SVI SE PITAJU ZAŠTO SE UPISI U SREDNJE ŠKOLE MIČU NA KRAJ SRPNJA Negoduju roditelji, učenici, sindikati, ravnatelji: 'Sve se prelama preko naših leđa'

 Goran Mehkek / CROPIX

Ministarstvo obrazovanja pustilo je u petak u javnu raspravu Odluku o upisu u srednje škole kojom se predlaže pomicanje upisnih rokova za srednje škole. Prema tom prijedlogu, osmaši će se u sustav moći početi prijavljivati od 1. lipnja (lani je to bilo od 27. svibnja), dok će objava konačnih ljestvica poretka pojedinih škola biti tek 25. srpnja, umjesto 13. srpnja, kao što je to bilo prošle godine.

Sukladno takvim rokovima, upisnice će učenici u upisane srednje škole donositi tek između 27. i 31. srpnja, ovisno o odluci pojedine škole, dok je prošle godine taj rok, kojim zapravo završavaju upisi u ljetnom roku te učenici i roditelji mogu odahnuti, bio između 15. i 19. srpnja.

Ova odluka se nije nimalo svidjela roditeljima ni profesorima te je izazvala lavinu negativnih reakcija na društvenim mrežama. Naime, za roditelje to znači veću neizvjesnost oko upisa njihove djece, dok će profesorima smanjiti vrijeme koje je trebalo biti namijenjeno za godišnji odmor.

Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod, ističe kako ne vidi razlog zašto se upisi ne bi održali što prije nakon završetka nastave kako bi se smanjila neizvjesnost kod djece i roditelja oko upisa u željenu školu. Isto tako napominje da je ovaj novi datum upisa veliki napor i za profesore koji su ove godine radili u nenormalnim uvjetima. Kako kaže, učitelji koji su ozbiljno shvatili nastavu na daljinu, a to je kaže većina, ulagali su puno više vremena i truda u pripremu online nastave te im je potreban zaslužen odmor.

Stipić se ujedno pita kako će se ova odluka odraziti na učenike koji trebaju ići na dodatni rad zbog negativnih ocjena.

- Tim učenicima se nakon završetka nastave treba po zakonu omogućiti određeni period da oni isprave negativne ocjene pa se postavlja pitanje hoće li se taj dodatni rad ukinuti ili skratiti - kaže Stipić te zato predlaže da se ove godine učenicima ne daju negativne ocjene s obzirom na to da su učenici bili skoro tijekom cijele godine u nekim izvanrednim okolnostima.

Njegov kolega Zlatko Stić, ravnatelj zagrebačke Prirodoslovne škole Vladimir Prelog, kaže pak da se ne može dati pozitivna ocjena nekome tko je cijelo vrijeme, primjerice, opstruirao online nastavu. No, zato se slaže da se rokovi za upise trebaju pomaknuti na neki raniji datum.

- Kako da odlučim koje ću učitelje ostaviti na upisima, a koje ne te, ujedno, kako da kasnije nadoknadim tim učiteljima to vrijeme koje su oni trebali provesti na godišnjem - pita se Stić.

Za početak predlaže da se rok za prijavu skrati na pet dana umjesto da traje nekoliko tjedana te ističe da će takav sistem rasteretiti roditelje i učitelje.

Kasne prijave ne odgovaraju nimalo ni roditeljima. Silvija Stanić, izvršna direktorica Udruge roditelja “Korak po korak” kaže kako je ova školska godina zahtijevala iznimnu fleksibilnost od strane djece i roditelja, počevši od štrajka učitelja prošle godine pa do online nastave, te stoga vjeruje da se moglo pronaći bolje rješenje koje bi učenicima omogućilo da se upišu ranije, da imaju svoje praznike i da roditelji mogu normalno planirati svoje godišnje odmore.

- Ovo je situacija u kojoj je svima teško i koja se prelomila preko leđa učenika i roditelja. Mi se svakodnevno čujemo s roditeljima koji imaju teškoća oko usklađivanja online škole i posla, i čini mi se da smo svi već jako umorni i iscrpljeni. Ova odluka će biti samo produžetak te jedne neizvjesnosti i smanjenje vremena za odmor - kaže Stanić te ističe da će njihova udruga u svakom slučaju ministarstvu sugerirati da se pronađe drugačije rješenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:53